Miten löydän tietoa?

Jokaisella on joskus tiedon tarve. Haluat tietää jotain esimerkiksi omaan harrastukseesi liittyen, tai sinulle on annettu tiedonhaun tehtävä koulusta. Voit etsiä aiheesta kertovia kirjoja tai hakea tietoa internetistä. Nämä hakutavat täydentävät hyvin toisiaan. Nopeaan tiedonhakuun voit käyttää käsikirjaston hakuteoksia, joita voi lukea vain kirjastossa. Voit löytää tietoa myös aikakauslehdistä.

Aihealueet eli luokat

Kirjastossa kirjat on järjestetty aiheen mukaisesti. Jokaisen hyllyn päädyssä on opaste, joka kertoo mitä aiheita hyllyssä on. Eri aihealueita kutsutaan kirjastossa luokiksi
Kirjastoluokitus

Jokainen pääluokka jakautuu vielä moniin alaluokkiin. Voit tutustua kirjastoluokitukseen tarkemmin seuraavasta linkistä. YKL

Asiasanat

Voit myös hakea tietoa kirjaston tietokannasta aiheen perusteella. Silloin pitää valita asiasana, joka vastaa aihettasi. Asiasana kertoo mistä kirjassa puhutaan. Kaikki kirjastosta löytyvä aineisto on kuvattu asiasanoin. 

Oikean asiasanan käyttäminen vaatii harjoitusta. Esimerkiksi koirakirjoissa asiasanana on tietysti koirat. Jos taas etsit tietoa useista eri lemmikeistä, voit kirjoittaa asiasanaksi lemmikkieläimet.

Asiasanat poimitaan yleensä sanastosta, jonka nimi on Yleinen suomalainen asiasanasto. Se löytyy netistä nimellä YSA.

Kun haet tietoa internetistä, joudut käyttämään myös asiasanoja. Hakutavat vaihtelevat, ja vain harjoitus tekee mestarin.

Google  Makupalat  Wikipedia

Onko tieto luotettavaa?

Joskus voit löytää myös väärää tai virheellistä tietoa. Arvioi aina, onko tieto riittävän ajantasaista ja onko lähde asiantunteva. Kiinnitä huomiota myös tiedon kirjoittajaan ja julkaisijaan. Esitelmiä tehdessä on hyvä ilmoittaa, mistä tiedot on saanut.

Voit aina kysyä neuvoa kirjaston henkilökunnalta!


Linkkiviidakkoon

Linkkejä tietoon ja touhuun

Etsitkö tietoa lemmikkieläimistä? 

Puuhaa sadepäivien varalle


Lastenkirjaston etusivulle