Tuusulan valtuusto paneutui kuntalaisten antamiin näkemyksiin tulevaisuuden palveluista

25.04.2014

Tuusulan valtuusto kokoontui seminaariin 24.-25.4. Valtuustoseminaarissa käsiteltiin asukasilloissa ja kuntalaisille suunnatusta kyselystä saatuja ajatuksia kunnan palvelujen ja palveluverkon kehittämisestä. Valtuusto pohti, miten kuntalaisten näkemykset tulisi näkyä tulevaisuuden palveluissa ja päätöksenteossa. 

- Kuntalaisillat ja -kysely antoivat runsaasti materiaalia päätöksenteon tueksi, Tuusulan valtuuston puheenjohtaja Tuija Reinikainen kiittää. Kuntalaiskyselyssä suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että kunnan keskeisiä palveluita voitaisiin tuottaa yhä enemmän yhteistyössä naapurikuntien kanssa. Lisäksi palveluita voitaisiin suurimman osan mielestä keskittää pääasiassa keskustoihin. Liikenteessä kuntalaiset toivoivat panostuksia erityisesti julkisen liikenteen kehittämiseen. Suurimman osan mielestä palveluihin ja niiden tuottamistapoihin tulee tehdä ainakin jonkin verran muutoksia, jotta palvelut pystytään hoitamaan ilman jatkuvia veronkorotuksia.

Suurin osa vastaajista toivoi, että kaikki Tuusulan kolme terveysasemaa voitaisiin säilyttää. Samaan aikaan osa vastaajista oli sitä mieltä, että sosiaali- ja terveyspalveluja tulee tarkastella ensisijaisesti seudullisena kokonaisuutena ja palveluita voisi tarvittaessa hakea myös naapurikuntien puolelta.

Kyselyn tulosten mukaan ikääntyvien hoidossa tulee panostaa erityisesti kotona annettaviin palveluihin ja ennaltaehkäisevään toimintaan. Kotihoidon tehostaminen, kotona asuvien kuntouttava hoito, omaishoito ja päivätoiminta koettiin tärkeiksi. Vastaajat kokivat palveluiden ostamisen vieraampana.

Suurin osa kyselyyn vastaajista oli sitä mieltä, että päiväkotien määrää tulisi tarkastella lasten asukasennusteisiin perustuen, mutta muutoksia tulisi tehdä maltillisesti. Kouluverkon osalta eniten vastauksia sai väite, että opetuksen sisältöjen, oppilashuollon ja opetusteknologian kehittäminen tulee olla etusijalla ja kouluverkkoa tulisi kehittää perustuen oppilasennusteisiin. Pienten kyläkoulujen säilyttämistä toivoi vajaa kolmasosa vastaajista. Lukioiden kehittämisessä resurssit tulisi keskittää yhden lukion aktiiviseen kehittämiseen luomalla siitä entistä houkuttelevampi. Vastaajien mielestä myös lukion erikoistumiseen ja opetuksen laatuun tulisi satsata.

Kuntalaiset toivoivat lisää sähköisiä palveluita, mm. ajanvarauksia ja erilaisia lupa- ja hakemustoimintoja. Myös ikäihmiset olivat valmiita ottamaan käyttöön sähköisiä palveluita, jos niiden käyttöön saisi tarvittaessa opastusta ja sähköisiä palveluita voisi käyttää esimerkiksi kirjastossa tai jossain muussa julkisessa palvelupisteessä.

Kuntalaiset toivoivat toteutettavaksi erilaisia palveluita saman katon alle. Lasten ja nuorten palveluita tulisi kehittää ns. kampusalueina. Vastaajien mukaan päiväkoti, esikoulu ja alakoulu tulisi sijoittaa lähelle toisiaan. Näin pienten sisarusten kuljettaminen helpottuisi ja pienille kuntalaisille muodostuisi turvallinen opinpolku. Yläkoulu, lukio sekä kirjasto sekä nuoriso- ja liikuntatilat voitaisiin järjestää samoissa tiloissa tai lähellä toisiaan. Myös ikääntyneiden palveluita ehdotettiin tarjottaviksi samoissa tiloissa muiden käyttäjäryhmien kanssa kohtaamisten ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Lisäksi julkisia palveluita toivottiin kauppojen yhteyteen.

Suurin osa kyselyn vastaajista oli työssäkäyviä lapsiperheiden vanhempia. Naiset vastasivat kyselyyn miehiä aktiivisemmin. Yhteensä vastauksia kertyi 1 169. Suurin osa vastauksista tuli sähköisesti. Kysely oli auki 10.-20.4.

Valtuusto käsitteli seminaarissaan myös meneillään olevia valtakunnallisia muutoksia, mm. kuntien yhdistymisselvityksiä, metropolialueen hallinnon sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista. Lisäksi valtuusto paneutui ensi vuoden taloushaasteisiin. Valtuusto päättää tulevaisuuden palveluista kokouksessaan 9.6.

Lisäksi seminaarissa ideoitiin uusia toimintatapoja luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden yhteistyön ja luottamuksen syventämiseksi. - Seminaarin henki oli innovoiva ja rento ja seminaariväki intoutui kehittämään yhteistyötä myös draaman keinoin, Reinikainen kertoo. 

Valtuustoseminaari kokoontui Tallinnassa. Seminaariin osallistuivat valtuutetut, kunnanhallitus, tarkastuslautakunta, lautakuntien puheenjohtajat, nuorisovaltuuston edustaja ja johtavat viranhaltijat.

 

Takaisin