Tuusulalaiset toivovat päätöksiä, joilla varmistetaan palveluiden kehittyminen haastavassa taloustilanteessa - yli tuhat kuntalaista vastasi kyselyyn

19.05.2014

Tuusulan kunta kysyi kuntalaisilta huhtikuussa näkemyksiä siitä, miten palvelut tulisi tulevaisuudessa järjestää. Yli tuhat kuntalaista vastasi kyselyyn ja kertoi oman mielipiteensä tulevaisuuden palveluista. Kyselyn mukaan tuusulalaiset kehittäisivät palveluita ennakkoluulottomasti. Kyselyn tuloksia käytetään hyväksi päätettäessä siitä, millaisia palveluita jatkossa tarjotaan ja miten eri palvelupisteitä sijoitetaan Tuusulaan. 

Kuntalaiskyselyssä suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että kunnan keskeisiä palveluita voitaisiin tuottaa yhä enemmän yhteistyössä naapurikuntien kanssa. Lisäksi palveluita voitaisiin vastaajien mielestä keskittää pääasiassa keskustoihin. Liikenteessä kuntalaiset toivoivat panostuksia erityisesti julkisen liikenteen kehittämiseen. Suurimman osan mielestä palveluihin ja niiden tuottamistapoihin tulee tehdä ainakin jonkin verran muutoksia, jotta palvelut pystytään hoitamaan ilman jatkuvia veronkorotuksia.

Terveyspalveluissa toivottiin yhteistyötä naapurikuntien kanssa

Suurin osa vastaajista toivoi, että kaikki Tuusulan kolme terveysasemaa voitaisiin säilyttää. Samaan aikaan osa vastaajista oli sitä mieltä, että sosiaali- ja terveyspalveluja tulee tarkastella ensisijaisesti seudullisena kokonaisuutena ja palveluita voisi tarvittaessa hakea myös naapurikuntien puolelta.

Kyselyn tulosten mukaan ikääntyvien hoidossa tulee panostaa erityisesti kotona annettaviin palveluihin ja ennaltaehkäisevään toimintaan. Kotihoidon tehostaminen, kotona asuvien kuntouttava hoito, omaishoito ja päivätoiminta koettiin tärkeiksi. Sen sijaan palveluiden ostamisen vastaajat kokivat vieraampana.

Vastaajat toivoivat opetuksen sisällön kehittämistä

Suurin osa kyselyyn vastaajista oli sitä mieltä, että päiväkotien määrää tulisi tarkastella lasten asukasennusteisiin perustuen, mutta muutoksia tulisi tehdä maltillisesti. Kouluverkon osalta eniten vastauksia sai väite, että opetuksen sisältöjen, oppilashuollon ja opetusteknologian kehittäminen tulee olla etusijalla ja kouluverkkoa tulisi kehittää perustuen oppilasennusteisiin. Pienten kyläkoulujen säilyttämistä toivoi vajaa kolmasosa vastaajista. Lukioiden kehittämisessä resurssit tulisi keskittää yhden lukion aktiiviseen kehittämiseen luomalla siitä entistä houkuttelevampi. Vastaajien mielestä myös lukion erikoistumiseen ja opetuksen laatuun tulisi satsata. Osa vastaajista toivoi nykyverkon säilyttämistä.

Lisää sähköisiä palveluita asioinnin helpottamiseksi

Kuntalaiset toivoivat lisää sähköisiä palveluita, mm. ajanvarauksia ja erilaisia lupa- ja hakemustoimintoja. Myös ikäihmiset olivat valmiita ottamaan käyttöön sähköisiä palveluita, jos niiden käyttöön saisi tarvittaessa opastusta ja sähköisiä palveluita voisi käyttää esimerkiksi kirjastossa tai jossain muussa julkisessa palvelupisteessä.

Palvelupisteet saman katon alle

Kuntalaiset toivoivat, että erilaisia palveluita toteutetaan saman katon alle. Lasten ja nuorten palveluita toivottiin kehitettävän nk. kampusalueina. Esimerkiksi päiväkoti, esikoulu ja alakoulu voisivat sijaita lähelle toisiaan. Näin sisarusten kuljettaminen helpottuisi ja pienille kuntalaisille muodostuisi turvallinen opinpolku.

Vastaajien mukaan myös yläkoulu, lukio, kirjasto sekä nuoriso- ja liikuntatilat voitaisiin järjestää samoissa tiloissa tai lähellä toisiaan. Nuorisotilat tulisi sijoittaa paikkoihin, joissa nuoret muutenkin liikkuvat, esim. kauppojen tai kirjastojen yhteyteen. Myös ikääntyneiden palveluita ehdotettiin tarjottaviksi samoissa tiloissa muiden käyttäjäryhmien kanssa kohtaamisten ja yhteisöllisyyden lisäämiseksi. Lisäksi julkisia palveluita toivottiin kauppojen yhteyteen, esim. verenpaineen mittausta ja kirjastopalveluita.

Reilussa viikossa yli tuhat vastausta

Kyselyyn kertyi vastauksia yhteensä 1 169. Suurin osa vastauksista tuli sähköisesti. Kyselyyn vastaajat olivat pääsääntöisesti työssäkäyviä lapsiperheiden vanhempia. Naiset vastasivat kyselyyn miehiä aktiivisemmin. Kysely oli auki 10.-20.4.

Yhteenveto Tuusulan kuntalaiskyselysta (pdf)

 

Takaisin