Talouden sopeuttamistoimet puhuttivat Tuusulan kunnanhallituksen seminaarissa

08.08.2014

Tuusulan kunnanhallitus kokoontui seminaariin 7.-8.8.2014 Raaseporiin. Seminaarissa käynnistyi keskustelu ensi vuoden talousarviosta. Kunnanhallitus päättää talousarvion kehyksestä maanantaina 11.8.2014. Raamissa määritellään mm. verorahoituksen taso, jonka perusteella talousarviota valmistellaan. 

Kunnanhallituksen seminaarissa keskusteltiin vilkkaasti talouden sopeuttamistoimista. Tuusulassa on merkittävä useiden miljoonien eurojen sopeutustarve tulevina vuosina. Talousarviokäsittelyn aikana luottamuselimet päättävät, mistä palveluista ja kuinka paljon karsitaan, miten henkilöstösäästöjä toteutetaan sekä millainen verotuksen taso on jatkossa. Tehtävistä sopeutustoimista huolimatta Tuusulan tulos painuu tappiolliseksi ensi vuonna.

Kuntien tehtävät ja velvoitteet lisääntyvät ensi vuoden aikana. Merkittävimmät muutokset ovat kuntien vastuun lisääminen vaikeasti työllistyvistä, oppivelvollisuusiän nosto ja kotihoidon tuen jako puolisoiden kesken.

Tuusulan saamia tuloja pienentävät jo päätetyt ja suunnitteilla olevat valtionosuusleikkaukset. Uusia leikkauksia ovat maan hallituksen kehysriihen päätös leikata mm. kuntien valtionosuuksista kiinteistöveroprosenttien ylä- ja alarajojen korotuksista kertyvä tuotto.

Tulevaisuudessa Tuusulalla on isoja investointitarpeita. Tuusula kasvaa - uuden infrastruktuurin ja palveluiden rakentaminen vaatii investointeja. Myös nykyisen rakennuskannan ja kunnallistekniikan ylläpito edellyttää resursseja.

Kunnanhallitus paneutui myös Tuusulassa käynnissä oleviin kehittämishankkeisiin. Samanaikaisesti talouden sopeuttamisen kanssa Tuusulalla on merkittäviä kehittämistarpeita. Tuusulassa on meneillään mm. ICT:n kehittämishanke, jonka avulla parannetaan kuntalaisten mahdollisuuksia asioida sähköisesti yhä useammissa palveluissa. Lasten ja nuorten erityisen tuen palveluita kehitetään. Myös henkilöstön osaamista kehitetään, jotta uusia toimintatapoja saadaan käyttöön ja työn tuottavuutta voidaan parantaa. Kunnanhallitus piti tärkeänä vauhdittaa meneillään olevia kehityshankkeita.

Kunnanhallituksen seminaariin osallistuivat kunnanhallitus, valtuuston puheenjohtajisto, valtuustoryhmien puheenjohtajia, lautakuntien puheenjohtajia ja johtavia viranhaltijoita.

 

Takaisin