Muutoksia varhaiskasvatuspalveluissa

24.11.2014

Vuodet 2015-2019 sisältää varhaiskasvatukseen liittyviä isoja muutoksia mm. uuden varhaiskasvatuslain odotetaan astuvan voimaan lähivuosina. Päätöksiä laista odotetaan loppuvuodesta 2014. Hallitusohjelmaan on kirjattu useita varhaiskasvatukseen liittyviä asioita, joiden toteutumisaikataulut ja kustannusvaikutukset ovat vaikeasti arvioitavissa mm. kotihoidon tuen linjaus puoliksi molemmille vanhemmille ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen osa-aikaiseksi silloin, kun vanhempi on kotona äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaalla tai kotihoidontuella. Myös esiopetus muuttuu velvoittavaksi. Em. asioiden vaikutukset varhaiskasvatuspalveluiden toimintaan ja kustannuksiin muodostavat ison haasteen.  

Palveluohjauksen kehittäminen alkaa tammikuussa 2015

Etelä-Tuusulan alueella kokeillaan asiakas- ja palveluohjauksen keskittämistä yhdelle päiväkodinjohtajalle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksi henkilö vastaa huoltajien kysymyksiin lasten varhaiskasvatuspalveluiden järjestämisestä, lasten hakemusten käsittelystä ja päivähoitopäätösten tekemisestä. Jos kokeilu sujuu hyvin, toimintakonseptia laajennetaan myös pohjoiseen Tuusulaan niin, että syksyllä 2015 Tuusulassa olisi kaksi henkilöä, jotka vastaavat palveluohjauksesta perustyönsä lisäksi.   

Perhekeskusten kerhotoiminta siirtyy päiväkodinjohtajien alaisuuteen

Vuoden vaihteessa kerhot (Pikku Pellava, Notkopuisto ja Myötätuuli) siirtyvät hallinnollisesti sen päiväkodinjohtajan alaisuuteen, jossa kerho fyysisesti sijaitsee. Kellokoskella Ikioma siirtyy Kellokosken päiväkodin johtajan alaisuuteen 1.8.2015 alkaen. Avoin perhekerhotoiminta jatkuu perhekeskuksissa. Lasten kerhopäivissä saattaa olla muutoksia, lisätietoja kerho-ohjaajilta ja kunnan www-sivuilta.

Huolestuttavat talousnäkymät

Epävarmat talousnäkymät heikentävät Tuusulan saamien verotulojen kehitystä ja työllisyyttä. Lisäksi kuntien valtionosuuksiin tehdyt leikkaukset pienentävät Tuusulan saamaa verorahoitusta. Talouden matalasuhdanne ja valtionosuusleikkaukset aiheuttavat sopeutus- ja veronkorotuspaineita ensi vuoden talousarvioon. - Ensi vuoden talousarviota tehdään haasteellisessa taloustilanteessa - suhdannetilanne ja työttömyyden kasvu syövät tulopohjaa, valtionosuuksia on leikattu ja väestönkasvun heikot näkymät lisäävät taakkaa. Taloutta on pakko sopeuttaa tuloja lisäämällä ja menokehitystä hillitsemällä, Tuusulan kunnanjohtaja Hannu Joensivu sanoo.

Talouden haasteet tuovat uudistuksia myös varhaiskasvatuspalveluihin

Kunnanvaltuusto teki päätökset sopeuttamistoimista marraskuun talousarviokokouksen yhteydessä. Ohessa päätökset, jotka vaikuttavat suoraan varhaiskasvatuspalveluihin. Kotihoidontuen kuntalisää maksetaan 1.8.2015 alkaen alle 2-vuotiaille lapsille. Kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen ehtoja ja rakenteita tarkastellaan. Kunnallista päiväkoti- ja perhepäivähoitoa jatketaan nykyisessä laajuudessaan, ja mahdollinen lisätarve katetaan kunnallisella päiväkoti- ja perhepäivähoidolla tai yksityisen hoidon tuella tai ostopalveluilla yksityisiltä päivähoidon tuottajilta (päiväkodit, ryhmäperhepäiväkodit, perhepäivähoitajat). Päivähoitoa/varhaiskasvatusta ja vuorohoitoa keskitetään ja supistetaan entistä enemmän koulujen loma-aikoina. Etelärinteen päiväkotia ei yksityistetä tässä vaiheessa.

Lisätietoja:
varhaiskasvatuspäällikkö Eila Rapala
p. 040 314 3328

Takaisin