Esiopetuksen velvoittavuus voimaan 1.8.2015

04.06.2015

Esiopetus muuttuu ensi elokuusta alkaen vapaaehtoisuudesta velvollisuudeksi. Vaikka esiopetus muuttuukin velvollisuudeksi, niin siitä ei kuitenkaan tullut pakollista, kuten perusopetukseen osallistumisesta.

Perusopetuslaki: ”Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta (25 §). Lapsen on 1.8.2015 alkaen osallistuttava oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna vuoden kestävään esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavaan toimintaan.” Ts. periaatteessa huoltajat voivat päättää järjestävänsä lapselleen esiopetuksen tavoitteet saavuttavaa ”kotiesiopetusta”, eivätkä ilmoita lastaan kuntien tai yksityisten päiväkotien järjestämään esiopetukseen. 

Viikkovapaiden käyttö

Jos huoltajat haluavat pitää lapsen kunnallisessa esiopetuksessa ja samalla käyttää ns. viikkovapaita, huoltajat sopivat yhdessä päiväkodinjohtajan kanssa ko. asiasta lapsen palvelusuunnitelmaa tehtäessä. Tärkeää on huomioida se, että esiopetuksen laajuus on vähintään 700 tuntia lukuvuodessa ja se on maksutonta. Jos ko. määrä ei toteudu, maksuttomuutta voidaan harkita.

Esiopetuksen tavoitteiden arviointi

Tuusulassa esiopetuksessa arviointi perustuu siihen, miten hyvin esiopetuksen yleiset tavoitteet ja mahdollisessa lapsen esiopetuksen suunnitelmassa tai muulla tavoin asetetut lapsen tavoitteet toteutuvat. Arviointia suoritetaan jatkuvasti opettajan ja lapsen vuorovaikutuksessa työskentelyn ja oppimisprosessin edetessä. (Tuusulan esiopetuksen opetussuunnitelma 1.8.2014). Mikäli esiopetuksen ja huoltajien näkemykset esiopetuksen tavoitteiden toteutumisesta eivät ole yhtenevät, käy esiopetus ja huoltajat pedagogisen keskustelun tai tilanteen niin vaatiessa, käynnistetään yksilöllinen oppilashuoltotyö. Jos huomataan, että esim. lapsen poissaolot vaarantavat lapsen esiopetuksen tavoitteiden toteutumisen, ko. asia otetaan huoltajien kanssa keskusteluun. Palvelusuunnitelmassa sovitaan esiopetukseen osallistuminen silloin kun lapsella on osaviikkoinen täydentävän päivähoidon tarve. Tilapäiset poissaolot (esim. loma-aika) huoltajien tulee  ilmoittaa kirjallisesti esiopetusryhmän opettajalle.

Lisätietoja:
Esiopetusta antavien kunnallisten päiväkotien päiväkodin johtajat

Takaisin