Tuusula-viikot juhlistavat kotikuntaa

29.06.2015 klo 11.25

Alun perin Tuusula-päivän, 22.7., ympärille rakentunut Tuusula-viikko on paisunut tänä vuonna vietettävän SHG150-juhlavuoden myötä kuukauden mittaiseksi. Tapahtumia kotikunnassaan järjestävät kulttuuri- ja kotiseutuyhdistykset, museot sekä Tuusulan kulttuuripalvelut. Joukkoon mahtuu mitä erilaisimpia tapahtumia, aina kyläjuhlista kotiseutupolkuihin sekä upeisiin näyttelyihin tai musiikkirintamalla vaihtoehtorockista viulukonserttoihin.

Taina Piira ja Janne Hovi Halosenniemessä, kuva Tarja KärkkäinenEino Leinon päivänä, maanantaina 6.7., Halosenniemen museo on poikkeuksellisesti avoinna klo 14-17. Halosenniemen puutarhassa päivää juhlistetaan konsertilla ja yhteislaulutilaisuudella klo 15. Leinon runoihin tehtyjä sävellyksiä puutarhassa laulavat ja laulattavat sopraano Taina Piira ja pianisti Janne Hovi. Konserttiin on vapaa pääsy.

Vuonna 1907 Eino Leino kuvasi ystäväänsä Pekka Halosta taiteilijana: "Suomen luonnolla nytkään ei liene ketään hartaampaa, herkempää ja taitavampaa tulkkia kuin Pekka Halonen. Olkoon kysymys talvesta tahi kesästä, metsästä, järvestä, kaatuneesta puunrungosta tahi kalliosta, kaikelle osaa hän antaa eräänlaisen suuruuden leiman, taiteesta saa hän juuri sen puhtaasti maalauksellisen puolen esille." Halosenniemen näyttely "Luonnonlyyrikko - Pekka Halonen 150 vuotta" esittelee taiteilijan maisemamaalauksen parhaimmistoa.

Kotiseutupoluille Hyrylään ja Koskenmäelle

Tuusula-viikoilla on ensiesittelyssä Hyrylän alueen historiaa esittelevät kotiseutupolut. Oppaina molemmissa tapahtumissa ovat polkujen puuhamies Heikki Simola ja Tuusulan museon museoamanuenssi Jaana Koskenranta. Kävelykierroksille on vapaa pääsy, mutta paikka kannattaa varmistaa ilmoittautumalla ennakkoon. Mukaan mahtuu 60 kävelijää. Hyrylä-kävelyllä 20.7. tutustutaan Hyrylän vanhoihin maalaistaloihin ja liikerakennuksiin, ja Koskenmäki-kävelyllä 21.7. puolestaan kuullaan tarinoita asessori Denisoffista, mylläri Weckmanista, Vasili Karjalaisen kaupasta ja nahkatehtaasta. Kotiseutupolut julkaistaan myös Virtuaali-Tuusulan verkkosivulla www.virtuaalituusula.fi, jossa voi tutustua paikallishistoriaan myös aikaisemmin julkaistuilla kotiseutupoluilla.

Tapahtumat lyhyesti:

ma 6.7. klo 15 Rintani riemusta paisuu - Eino Leinon runojen sooloja ja yhteislaulua, sopraano Taina Piira ja pianisti Janne Hovi. Halosenniemen puutarha, Rantatie, Tuusula. Konserttiin vapaa pääsy. Museo on avoinna klo 14-17, pääsymaksut 6/5/2 €. www.halosenniemi.fi

ma 20.7. klo 13-16 Hyrylä-kävely. Matka n. 3 km. Lähtöpaikka: Mäntymäen edestä (Luurikuja 1). Ilmoittautuminen: www.lyyti.in/hyryla_kavely tai p. 09 8718 3465.

ti 21.7. klo 13-16 Koskenmäki-kävely. Matka: n. 3 km. Lähtöpaikka: kunnantalon takaa Koskensillantieltä. Ilmoittautuminen: www.lyyti.in/koskenmaki_kavely tai p. 09 8718 3465.

Lisää Tuusula-viikkojen tapahtumia >

 

Takaisin