Heitä munkki ja paikallistu Tuusulaan

Keski-Uudenmaan museoiden yhteistyönä toteuttama "Paikallistu - Get Local!" -näyttely avautuu Tuusulassa perjantaina 5.2. pääkirjastolla. Näyttelyn Wau!-elementti on Keski-Uudellemaalle sijoittuva noin 2 x 3 m lautapeli. Räväkät nimikyltit ovat graffititaitelija Jouni Väänäsen käsialaa ja sarjakuvaimaisen kuvamaailman on luonut graafikko Heli Tiensuu.

Pelin kulku avautuu selaamalla Munkinheittäjän matkakirjaa. Se kertoo ohjeet ja tarjoaa eväiksi mat-kakirjamaisia tunnelma- ja historiapaloja. Jos koko Keski-Uusimaa tuntuu liian isolta kerralla kierrettäväksi, voi Tuusula-pöydän nostaa erikseen. Tuusulassa reittien varrelle osuu 13 kylää ja isompaa taajamaa. Tervetuloa munkittamaan - heittämään rundia täkäläisille hoodseille ja pellonpientareille!

Näyttelypelin ympärillä on kuusi Keski-Uuttamaata, paikallisuutta ja paikallisidentiteettiä käsittelevää pystyplanssia. Tekstit valaisevat paikan merkitystä minäkuvan ja me-hengen kulmakivenä ja rohkaisevat juurtumaan; rakentamaan hyvää paikkaa ja paikallisuutta itselle ja muille. Valokuvat, piirrokset, sitaatit ja paikallissanasto peilaavat keskiuusmaalaisuutta iloisena sikermänä.

Mutta miksi juuri tämä aihe?

Suomen kaupungistumiskehityksen uusimmat aallot lyövät korkealla. Ihmisiä on paljon liikkeellä ja paikkakunnat muuttuvat vauhdilla. Myös vanha kuntajako tuntuu lepattavan auki. Maailma on kovin liikkuvalla pohjalla. Kaiken tämän keskellä ihmiset kuitenkin tarvitsevat ankkuripaikkoja. Tästä näyttelyssä on kysymys: juurista ja juurtumisesta Keski-Uudellamaalle. Suosittelemme näyttelyä kaikille, mutta oikeaa viritystä haettaessa on ajateltu etenkin nuoria. Pelataanko kierros vai jutellaanko muuten vain?

Näyttelyn suunnittelija Harri Nyman on paikalla keskusteluoppaana näyttelyn luona Kirjastokarnevaalin yhteydessä 8.2. klo 17-19.

Tuusulan museo ylpeänä esittää:
kiertonäyttely: Paikallistu - Get Local!
näyttelypeli: Munkki
paikka: Tuusulan pääkirjasto, Autoasemankatu 2
aika: 5.2.-28.2.2016


Näyttely ja näyttelypeli on tehty Hyvinkään kaupunginmuseon, Järvenpään taidemuseon, Keravan museon, Mäntsälän museotoimen, Nurmijärven museon ja Tuusulan museon yhteisessä Karvanopat ja Kaukametsä - elämää Kehä III:n tällä puolen paikallisuuden ja paikallisidentiteetin nykydokumentointihankkeessa.

Näyttelypelin pohjalta tuotetaan keväällä 2016 lautapelilaatikko. Se on Karvanopat ja Kaukametsä -hankkeen toisen osan ja koko projektin loppujulkaisu. Hankkeen ensimmäisen osan tutkimusraportti "Juuret ja juurettomuus Keski-Uudellamaalla" on luettavissa täältä >

04.02.2016

Takaisin