Yksi väri, monta sävyä - kuvataidekoululaisten omakuvamaalauksia

07.03.2016

Tuusulan lasten ja nuorten kuvataidekoulu osallistuu kevään 2016 Skidiviikoille näyttelyllä, jossa on esillä kahden syventävien opintojen 13-16-vuotiaiden oppilaiden ryhmän omakuvamaalauksia. Syventävien opintojen ryhmäläisten omakuvamaalaukset liittyvät Tuusulan lasten ja nuorten kuvataidekoulun lukuvuoden 2015-16 kaikkien ryhmien yhteiseen "Löytöretkellä"-teemaan. Omakuvien kanssa työskentely on löytöretkeilyä parhaimmillaan. Omakuvaa tehdessään taiteilijan on kohdattava oma katseensa ja pysähdyttävä perustavanlaatuisen kysymyksen ääreen: Kuka olen juuri nyt ja tässä? Ja kuka olen huomenna?

Perjantaisin kokoontuvan syventävien opintojen ryhmän tehtävänä oli harjoitella omakuvamaalausta öljyväreillä ns. grisaille-tekniikalla. Grisaille-tekniikassa tehdään ensin alusmaalaus käyttäen vain harmaan värin eri valööreitä. Alusmaalauksen jälkeen työtä jatketaan värilasuureilla eli maalaten lukuisia ohuita läpikuultavia värikerroksia, kunnes saavutetaan haluttu lopputulos. Perjantairyhmäläisten tavoitteena oli omakuvamaalauksessaan tähdätä mahdollisimman realistiseen lopputulokseen, jota käytössä ollut vanhojen mestareiden maalaustyyli tuki hienosti.

Tiistairyhmäläisten tehtävänä oli lähestyä omakuvamaalausta sommitteluongelman sekä itseilmaisun lähtökohdista. Esittävään omakuvamaalaukseen oli määrä yhdistää jokin lähizoomattu elementti sekä ornamentiikkaa. Tiistairyhmäläisten omakuvamaalauksissa lopullinen kuvakokonaisuus on siis kolmen kuvaelementin yhdistelmä. Tekniikkana oli akryylimaalaus monokromaattista väriasteikkoa käyttäen.

Yksi väri, monta sävyä -näyttelyssä nähdään kokoelma kuvataidekoulun nuorten intensiivisesti ja keskittyen maalaamia omakuvia, joista jokainen kertoo tekijänsä tarinaa. Joku kuva paljastaa ja on avoin, toinen pitää salaisuudet itsellään. Näiden omakuvien äärellä katsoja voi pysähtyä ihailemaan taidokasta maalausjälkeä, mielenkiintoisia sommitteluratkaisuja tai vaikkapa maalarin intensiivistä katsetta.

Näyttelyn nimi Yksi väri - monta sävyä on viittaus maalauksissa käytettyihin monokromaattisiin väriasteikkoihin, mutta myös omakuvien sisältöön: Vaikka olen yksi, olen samalla monta.


8.-24.3.2016 Tuusulan Kunnantalon Aulagalleria, Hyryläntie 16.  Avoinna: ma, pe klo 8-16, ti-to 8-19. Vapaa pääsy.

Skidviikon koko ohjelma.

Takaisin