Kirjastossa varaus maksuttomaksi

Aloite tehty:
28.03.2016
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan kulttuurilautakunnalle

Esitämme, että Tuusulan kirjasto poistaa varausmaksun.

Varausmaksu otettiin käyttöön vuoden 2013 alussa muutaman vuoden maksuttomuuden jälkeen. Tuusulan kirjaston lainausmäärät ovat laskeneet vuodesta 2011 (614 621) vuoteen 2015 (510 606) yli 100 000 lainalla. Kasvatus- ja sivistystoimen toimintakertomuksessa vuodelta 2013 arvioitiin, että varausmaksun käyttöönotto todennäköisesti vaikutti osaltaan lainausmäärän laskuun.

Kirjastot ovat tiedonsaannin kannalta tärkeitä. Kansalaisten sivistyksellisiin oikeuksiin kuuluu pääsy tiedonlähteisiin varattomuuden sitä estämättä. Kirjastolain mukaan kirjaston omien kokoelmien käyttö kirjastossa ja niiden lainaus on maksutonta. Tämän tulisi kattaa myös kirjojen varauksen, erityisesti kun oman kirjaston kirjat voivat olla muualla lainassa. Pääkaupunkiseudun HelMet-kirjastoissa varausmaksua ei enää peritä. Espoo, Kauniainen ja Vantaa luopuivat varausmaksusta vuonna 2014, Helsinki seurasi perässä vuoden 2015 alussa. Näin olisi hyvä toimia myös kaikissa Kirkes-kirjastoissa, mutta ainakin Tuusulan kirjastossa. Tuusulassa tarve tehdä varauksia korostuu usean toimipisteen takia.

Varausmaksu toimii kirjaston käyttöä vastaan, koska asiakkaat jättävät varaamatta teoksia maksun takia. Maksu pikemmin supistaa kirjaston käyttöä kuin tukee rahoitusta. Vaikka kertamaksu on pieni, maksu rasittaa monia, erityisesti innokkaita lukijoita, kirjallisuuden harrastajia, tutkijoita ja opiskelijoita, jotka lainaavat aineistoa säännöllisesti.

Kirkes-kirjastojen aineistojen yhteiskäyttö palvelee hyvin tuusulalaisia. Varausmaksusta tulisi kuitenkin luopua.


28.3.2016

Marja-Leena Kulmala, Kaisa Lepistö-Salojärvi, Liisa Luojola, Laila Malinen, Elisabet Nielsen, Ritva Nordberg-Koivunen, Terhi Pesonen, Leena Remes, Leena Ylönen

Käsittelyvaiheet

4.4.2016: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
25.4.2016: vt. kirjastotoimenjohtaja Inkeri Hakuliselle valmisteltavaksi
3.11.2016: vt. kirjastotoimenjohtaja Inkeri Hakulisen vastaus aloitteen tekijälle sähköpostitse

Vastaus

28.3.2016 jättämässänne kuntalaisaloitteessa ehdotetaan, että Tuusulan kirjastoissa luovuttaisi varausmaksusta. Tätä perustellaan mm. sillä, että kirjaston omien kokoelmien käyttö on maksutonta ja varaaminen tulisi rinnastaa tähän. Kansalaisoikeuksiin kuuluu pääsy tiedonlähteisiin varattomuuden sitä estämättä.

Ajatus on kannatettava ja huomionarvoista on myös aloitteessa esiin tuotu näkökohta, että Tuusulassa on useita toimipisteitä ja varausten tarve korostuu sen vuoksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti työryhmän valmistelemaan kirjastolain uudistusta. Kyseinen työryhmä on jättänyt lakiehdotuksensa Opetus- ja kulttuuriministeriölle 17.5.2016. Lakiehdotuksen mukaan yleisen kirjaston omien aineistojen käyttö, lainaus ja varaaminen olisi maksutonta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017, mutta ainakin Kuntaliitto on lausunnossaan esittänyt varausmaksun poistumiselle siirtymäaikaa.

Varauksista kertyviä maksuja ei tällä hetkellä eritellä Tuusulan kirjaston kirjanpidossa muista maksuista (esim. myöhästymismaksut), joten niistä kertyvää tuloa voidaan vain arvioida. Tuusulan kirjastoissa tehtiin vuonna 2015 n.16 000 varausta. Niistä osa oli lasten aineistoa, josta ei peritty varausmaksua. Lasten varausten osuutta ei suoraan näe nykyisestä järjestelmästä. Lasten aineiston lainojen osuus oli n. 51% vuonna 2015. Kirjaston henkilökunnan tuntuman mukaan lasten aineistoa varataan huomattavasti vähemmän kuin aikuisten aineistoa; lapset useammin lainaavat aineistoa, joka on jo paikalla kirjastossa. Näin ollen voidaan varovaisesti arvioida, että vuoden 2015 varauksista esimerkiksi 90% olisi ollut aikuisten varauksia, joista peritään maksu. Varausmaksun ollessa 1€/varaus, olisi varausmaksuista Tuusulalle kertynyt n. 14 400 € tuloja vuonna 2015. Mikäli lasten varausten osuus on yli 10%, ovat varausmaksutulot vastaavasti pienemmät. Taloudelliset menetykset varausmaksun poistamisesta eivät täten olisi suuret suhteessa kirjaston budjettiin (toimintakulut vuonna 2015 olivat n. 1,9milj.€). Varausmaksun poistaminen lisäisi oletettavasti hieman kirjaston kuluja varausten määrän ja siten varausten käsittelyyn kuluvan työajan lisääntyessä.

Kun pohditaan asiaa lainauslukujen viimeaikaisen kehityksen valossa, varausmaksun poistaminen oletettavasti lisäisi kirjaston lainalukuja, kuntalaisten lukuintoa ja sivistystä. Tältä kannalta varausmaksun poistaminen olisi kannatettavaa.

Tuusulan kirjasto on mukana Keski-Uudenmaan neljän kunnan muodostamassa Kirkes-kimpassa, johon kuuluvat Tuusulan lisäksi Keravan, Järvenpään ja Mäntsälän kunnat. Kirjastoilla on säännöllisesti kokoontuva, kirjastojen johtajista koostuva johtoryhmä, joka pyrkii sopimaan yhtenevistä maksuista ja käytännöistä yhteisessä kimpassa.

Kirkes-kimppa on vaihtamassa kirjastojärjestelmää nyt marraskuussa 2016. Siitä johtuen ei ollut järkevää tehdä enää tämän suuruisia teknisiä muutoksia vanhaan järjestelmään. Syksyllä 2016 on Kirkes-johtoryhmässä pohdittu varausmaksuja laajemmin myös uuden kirjastolakiluonnoksen valossa.

Tällä hetkellä (3.11.2016) suunnitelma on seuraava: Vuoden 2017 alusta koko Kirkes-kimpan aineistoon kohdistuvasta, ns. seutuvarauksesta varausmaksu olisi 1,5 €/varaus. Uutta kirjastolakia ja ilmaisia varauksia ennakoiden kaikki kimpan osapuolet eivät halunneet enää, että seutuvaraus olisi ainoa vaihtoehto, vaan haluavat maksuttomien varausten kohdistuvan jatkossa vain oman kuntansa aineistoon. Siksi kimppaan tulee käyttöön myös paikallisvaraukset. Varausmaksun hinta laskee uuden järjestelmän käyttöönoton myötä nykyisestä 1 eurosta 0,50 euroon. Tuusulan kanssa yhteiseen varausjonoon jää myös Järvenpää. Näin ollen Tuusulan ja Järvenpään aineistoon kohdistuva varaus maksaa jatkossa 0,50€ aikuisten aineiston osalta ja on ilmainen lasten aineiston osalta. Mikäli uuteen kirjastolakiin kirjataan varausten tulevan maksuttomiksi, se koskee myös aikuisten aineistoa.

Toivomme, että tämä varausten hinnan puolittaminen tuo hyötyjä kuntalaisille ja madaltaa kynnystä varausten tekoon. Varausten hinnan alentamisen vaikutuksia on tarkoitus seurata jatkossa varaus- ja lainausvilkkauden näkökulmasta.

Mikäli kirjastolaki tulee ehdotuksen mukaisena voimaan, Tuusulan on lain perusteella luovuttava varausmaksuista kokonaan, eikä kunnassa tästä erikseen tarvitse päättää. Mikäli lopullinen laki ei säädä varausten maksuttomuudesta, voidaan Tuusulassa ottaa varausmaksusta luopuminen uudelleen harkittavaksi.

 

Ystävällisin terveisin

Inkeri Hakulinen

vt. kirjastotoimenjohtaja

 

Päivitetty: 13.03.2017

« Takaisin