Kirkonkylän koulun nimeäminen Aleksis Kiven kouluksi

Aloite tehty:
14.03.2016
Aloitteen tekijä:
Huhtaluoma Timo / Valtuuston keskiryhmä, Keskustan Hyrylän paikallisyhdistys ja keskustan Tuusulan kunnallisjärjestö
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Suomi täyttää v. 2017 100 vuotta. Tuusulassakin ollaan juhlavuoteen liittyen tekemässä ehdotuksia tilaisuuksista, järjestelyistä ym.

Aleksis Kivellä ei ole Tuusulassa koulua (Helsingissä ja Siuntiossa on), tietä (Suomessa on kymmenkunta Aleksis Kiven tietä tai -katua) tai muuta näyttävää kohdetta.

Aleksi Kiven tuotannossa liikutaan myös Tuusulan seuduilla, esim. Seitsemässä veljeksessä.

Kansalliskirjailija Aleksis Kivi eli viimeiset kuukaudet Tuusulassa ja hautajaiset pidettiin nykyisen Kirkonkylän koulua lähellä sijaitsevassa Saksan talossa.

Keskustan Hyrylän paikallisyhdistys ja Keskustan Tuusulan kunnallisjärjestö ehdottavat, että vuonna 2017 Kirkonkylän koulu nimettäisiin Aleksis Kiven kouluksi. Tällöin näkyvyys tulisi hyvin esille, koska koulu on vilkkaiden teiden risteyksessä.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 14.3.2016 § 34: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 15.3.2016: Nimistötoimikunnan ja kasvatus- ja sivistystoimialan valmisteltavaksi.
Nimistötoimikunta 11.11.2016: Lausunto
Kasvatus- ja sivistyslautakunta 23.1.2018 § 3: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 5.2.2018 § 40: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 19.3.2018 § 30: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulassa koulut on nimetty perinteisesti koulun sijaintialueen mukaan. Tällöin koulun sijainti on helposti hahmotettavissa kuntalaisille ja tarvittaessa myös esim. pelastushenkilöstölle hätätilanteissa.

Kirkonkylän koulu on vuosikymmenien aikana vakiintunut nimi koululle,​ joka on Tuusulan Kirkonkylässä. Kirkonkylän kouluja on Suomessa paljon,​ mutta nimi kuvaa koulun sijaintia Tuusulassa hyvin.

Nimistölautakunta on 11.5.2016 päivätyssä lausunnossaan päätynyt suosittelemaan,​ että koulun nimeä ei lähdetä muuttamaan. Lausunnon mukaan yleiskantana on,​ ettei toimivia ja tunnettuja nimiä lähdettäisi muuttamaan ilman painavia perusteita. Kasvatus-​ ja sivistyslautakunta tukee omalta osaltaan nimistölautakunnan näkemystä asiassa ja esittää koulun nimen säilyttämistä edelleen Kirkonkylän kouluna.

Päivitetty: 20.03.2018

« Takaisin