Omahoitopalvelujen kehittäminen Tuusulassa

Aloite tehty:
09.05.2016
Aloitteen tekijä:
Rämö Risto / Rehti Tuusula -valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Voidaanko Tuusulan kunnan nettisivuille saada linkki, jonka kautta pääsee vaivattomasti turvallisiin itse/omahoitopalveluihin? Vaikkakin sote-kentässä tulee tapahtumaan suuria muutoksia tulisi Tuusulassakin ottaa kiireesti askelia uusien omahoitopalvelujen suuntaan.

Valtaosa ikäihmisistäkin osaa käyttää nettipalveluja ja asiallisilla nettipalveluilla voidaan ainakin osa ilta- ja viikonloppukäynneistä Hyvinkäällä välttää. Tätä toimintaa voisi tukea esim. oirenavigaattori, joka toisaalta ohjaisi potilasta ja toisaalta rauhoittaisi häntä liiallisesta hätäilystä. Erään tutkimuksen mukaan päivystykseen tulemisen yleisin syy on kipu (yli 50 % tapauksista).

Älykkäillä oirearvioilla voidaan päivystyskäyntejä merkittävästi vähentää. Omahoitoketju voi lähteä liikkeelle hyvinvointitarkastuksesta, edetä oirearvion kautta hyvinvointisuunnitelmaan. Itsehoitosuunnitelma voi johtaa hyvinvointivalmennukseen ja myöhemmin hyvinvoinnin arvioon. Palvelut olisivat luonnollisesti saatavana netistä 24/7.

Hyötyinä ainakin ajasta ja paikasta riippumattomuus, jatkuvan seurannan mahdollisuus, nopeus, oma vaikuttaminen ja helppouden lisäksi sujuva palvelu.

Erilaisista edellä kuvatun kaltaisista palveluista on jo käytännön esimerkkejä (Doctagon, Espoo, Hämeenlinna). Terveystoimen tulee kiireimmiten hypätä tähän kehityksen kelkkaan, sillä uudet tavat toimia eivät välttämättä lainkaan lisää kustannuksia, pikemminkin päinvastoin. Nyt tarvitaan avointa mieltä uuden oppimiseen ja opettamiseen.”

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 9.5.2016 § 56: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 10.5.2016: Sosiaali- ja terveystoimen sekä viestinnän valmisteltavaksi
Sosiaali- ja terveyslautakunta 28.2.2018 § 10: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 5.3.2018 § 85: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 19.3.2018 § 33: Aloite käsitelty

Vastaus

Aloitteen esittämisen ajankohtana Tuusulan terveyspalveluissa oli sähköiseen asiointiin liittyviä mahdollisuuksia mm. ajanvarauksessa (sähköinen ajanvaraus hoitajille,​ neuvolaan ja suun terveydenhuoltoon sekä voimassa olevan ajanvarauksen tarkastelu,​ aikojen siirtäminen ja peruutusmahdollisuus),​ Marevan lääkitystä käyttävillä verenohennuslääkkeen pitoisuusseurantaan oli käytössä tekstiviestipohjainen tulos-​ ja jatkohoitoneuvontapalvelu,​ lääkereseptien uudistamista varten sähköinen reseptipalvelu ja potilastietojen kanta-​arkistoon siirtymistä varten muodostettu Kantayhteys. Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu,​ joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään. Omakannan kautta kansalainen pystyi pyytämään reseptin uusimista,​ tallentamaan oman hoitotahdon ja elinluovutustahdon sekä antamaan suostumus omien tietojen luovuttamiseen tai kieltää tietojen luovuttaminen. Terveyspalveluiden sivuilta oli linkki THL:n Omahoitopolut.fi verkkopalveluun,​ josta löytyy luotettavaa tietoa ja testejä terveydestä ja hyvinvoinnista.Askeleita kohti digitaalista omahoitoa oli otettu. Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin kehittämä Terveyskylä - sähköinen omahoidon portaali -​ oli kuntalaisten käytettävissä. Keväällä 2016 Terveyskylässä oli Mielenterveystalo ja Painonhallintatalo,​ jotka tarjosivat omahoitoartikkelien lisäksi itsehoito-​ohjelmia sekä etävalmennusohjelmia. Perheiden terveyspalveluissa aloitettiin vuonna 2015 Voimaperhehanke,​ jossa riskiryhmään kuuluvat vanhemmat osallistuvat 3kk kestävään netissä ja puhelimitse toteutettuun vanhempainohjausohjelmaan.

Terveyspalvelut on aktiivisesti tavoitellut sähköisten omahoitomahdollisuuksien lisäämistä. Apotti-​potilastietojärjestelmä otetaan käyttöön Tuusulassa v. 2020. Apotti on omalta osaltaan mukana Omahoito ja Digitaaliset Arvopalvelut (ODA)-​ valtakunnallisessa hankkeessa,​ jossa kehitetään mm. ajanvaraukseen integroitavaa oirenavigaattoria ja muita asiakkaan sähköisiä omahoitopalveluita. Ennen uuden potilastietojärjestelmän käyttöönottoa on mielekästä tutustuttaa ja harjaannuttaa kuntalaisia modernien omahoitotapojen käyttäjiksi. Tuusulan Terveyspalvelut teki sopimuksen,​ niin ikää ODA hankkeessa mukana olevan Duodecimin kanssa,​ omahoitopalveluista v. 2016.  Omahoitopalvelut otettiin käyttöön alkuvuodesta 2017 ja ne sisältävät Sähköisen terveystarkastuksen ja - valmennuksen sekä eOmahoitokirjaston.  Sähköisen terveystarkastuksen ja -​valmennuksen avulla henkilö voi kartoittaa miten elämäntavat vaikuttavat arvioituun elinikään ja riskiin sairastua elinikää lyhentäviin ja elämänlaatua heikentäviin sairauksiin. Terveystarkastuksen tulosten perusteella tutkittava ohjataan tarvittaessa sähköisen terveysvalmennuksen pariin,​ jossa henkilö voi asettaa tavoitteita ja seurata edistymistään. Korkeassa sairastumisriskissä olevat ohjataan lääkärin vastaanotolle. Sähköinen terveystarkastus ja -​valmennus ovat kuntalaisille maksuttomia palveluita.

HUS:n verkkopalvelut Terveyskylä on osa virtuaalisairaalahanketta ja sisältää v. 2018 alussa jo 20 eri elämäntilanteisiin ja oireisiin tarkoitettua virtuaalitaloa. Se tarjoaa tietoa ja tukea kaikille,​ hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille. Sisältöä tarkennetaan ja uusia virtuaalitaloja työstetään. Palvelut ovat kuntalaisille ilmaisia ja kunnan nettisivuilta on suora linkitys Terveyskylä.fi:n. Sähköisen hoidon tarpeen arviointijärjestelmän käyttöönottoa selvitettiin v. 2017 ja Tuusulan terveyspalvelut pilotoi älykkääseen oirearviointiin perustuvan sähköisen hoidon tarpeen arviointijärjestelmän keväällä 2018. Järjestelmä ei vaadi integraatiota olemassa olevaan potilastietojärjestelmään ja on siten otettavissa käyttöön kaikissa Keski-​Uudenmaan sote-​järjestäjäkuntayhtymän kunnissa. Kuntalainen voi syöttää oirekuvansa ja vastata järjestelmän tarkentaviin kysymyksiin 7/24. Oirekuvan perusteella järjestelmä antaa ehdotuksen hoidon kiireellisyydestä,​ ohjaa tarvittaessa omahoitoon tai sairaalapäivystykseen. Muussa tapauksessa palveluntuottaja ehdottaa vastaanottoaikaa. Järjestelmässä on chat-​viestintämahdollisuus.

Jatkossa omahoitoa tukemaan tulee saada käyttöön omahoitoseurantavälineet,​ joiden tuottama tieto voidaan integroida joko suoraan potilastietojärjestelmään tai pilvipalveluina toimiviin sovelluksiin jatkohoidon ohjaamista varten. Omahoidossa seurattavia määreitä ovat esimerkiksi verenpaine,​ verensokeri ja uloshengityksen huippunopeus (PEF). Sote-​ järjestäjäkuntayhtymä tullee käsittelemään aihetta. Keski-​Uudenmaan sote-​kuntayhtymän alueellisessa valmistelutyössä toimii monialainen Terveyden edistämisen työryhmä. Alueellisena tavoitteena on omahoidon osuuden vahvistaminen ja sen tueksi tuotetaan alueellisesti yhtenäinen itsepalvelun ja omahoidon sähköinen palvelukokonaisuus. Palvelukokonaisuutta esittelee kuntien www.sivuilla "Terveyden edistämisen omahoidon vahvistaminen -​ Sähköinen opas ammattilaisille". Terveyden edistämisen osaprojektissa on aloitettu kuntien sähköisten omahoito ja itsepalvelujen verkkosivustojen yhdenmukaistamisen projekti.

Päivitetty: 21.03.2018

« Takaisin