Kellokosken perhekeskuksen toiminnan jatkuminen

Aloite tehty:
15.06.2009
Aloitteen tekijä:
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kellokosken paikallisyhdistys, Perhekeskus Ikioma ja Naperokerho
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Mannerheimin lastensuojeluliiton Kellokosken paikallisyhdistys:
"Kiitoksia, että olemme saaneet varata ajan tuomaan vetoomuksen Kellokosken Perhe-keskuksen toiminnan jatkumisesta.

Olemme todella huolissamme Kellokosken Perhekeskuksen toiminnan jatkuvuuden vuoksi. Perhekeskuksen toiminta on pilotoitu STM:n rahoituksella ja rahoitus on päättymässä lokakuussa 2009. Kellokosken kehittämistoiminnan kokousmuistiossa 12.5.2009 kohdassa 2.9 käsitellään perhekeskusta seuraavasti "Soosalu: Perhekeskuksen toimintaa pilotointiin STM:n rahoituksella. Onko toiminta tulossa kunnan rahoituksen piiriin? Joensivu: Pilotointi päättyy. Sosiaali- ja terveystoimen mielestä pilotointia ei pidä jatkaa. Soosalu: Mitä toimintaa perhekeskuksen tiloihin on tulossa? Joensivu: Kirjasto tarvitsee lisätilaa." Mielestämme kirjaston lisätilan tarpeella, ei saisi ottaa lapsiperheiltä pois heidän todella tarvitsemaansa palvelua.

Keski-Uusimaa lehdessä sunnuntaina 14.6.2009 julkaistussa artikkelissa Tuusulan nykyinen eläkkeellä oleva johtava lääkäri Riitta Ristolainenkin mainitsi huolensa seuraavasti "Yksi uusi huolenaihe ovat pienten lasten äidit, jotka ovat yllättävän masentuneita. Yksinäisyys koettelee varsinkin muualta muuttaneita pikkulasten äitejä. Isät ovat töissä pitkät päivät, jolloin äidin yksinäisyys korostuu."

Jokelan tapahtumiin vedoten Kellokosken Perhekeskuksella on yhteisöllistävä vaikutus asuinympäristössä. Se on mahdollistanut osallistamisen ja perheiden voimaantumisen. Vertaistuki tukimuotona toimii ennaltaehkäisevästi ja perhekeskuksen työntekijät mahdollistavat myös varhaisen tuen, huolen puheeksi ottamisen. Edellä mainitut työmuodot ovat kunnalle halpoja korvaavaan työhön verrattuna. Uudessa lastensuojelulaissakin käsitellään lastensuojelua laajasti sisällyttäen myös ennaltaehkäisevän lastensuojelutyön, jollaiseksi perhekeskuskin lukeutuu. Sen tulisi olla suunnitelmallista, tavoitteellista ja systematisoitunutta, ei siis projektiluontoista tai päättyvää.

Kellokosken Perhekeskus on luonut hyvät, jokseenkin täydelliset puitteet muiden, samassa elämäntilanteessa olevien vanhempien, isovanhempien ja perhepäivähoitajien tapaamiseen ja sosiaalisen verkoston luomiseen.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kellokosken paikallisosaston perhekahvila Nallentupa, kuten myös kaikki muu toimintamme, on hoidettu vapaaehtoisten voimin, mikä on antanut mielekästä tekemistä monelle kotivanhemmalle, lähinnä äideille. Yhdistyksenä tarjoamme tapaamispaikan kotona oleville lapsille ja vanhemmille, virkistystoimintaa äideille sekä muskarin, EU-ruokatuen jaon, retkiä ja tapahtumia koko perheelle. Mikäli perhekeskus joutuu sulkemaan ovensa, yhdistyksemme toiminta on myös vaakalaudalla. Pienten lasten kanssa toimimiseen sopivia turvallisia tiloja on vaikea Kellokoskelta löytää eikä yhdistyksellä ole myöskään taloudellisesti varaa maksaa kalliita vuokrakuluja.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kellokosken paikallisyhdistyksen puolesta toivomme, että rahoitus perhekeskuksen toiminnan jatkumiselle löytyy ja perhekeskus saa jatkaa arvokasta, ennaltaehkäisevää, tukea antavaa ja lapsiperheiden tarpeisiin vastaavaa työtä. Jossa me yhdistyksenä olemme yhtenä osana mukana vapaaehtoisvoimin."

Perhekeskus Ikioma:
"Me Kellokosken perhekeskuksen avoimen perheklubin kävijät olemme huolissamme toiminnan jatkuvuudesta.

Avoin perheklubi on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jonne on helppo tulla ja luoda kontakteja muihin vanhempiin. Siellä olemme voineet jakaa ilot ja surut ja olemme saaneet kaipaamaamme vertaistukea samassa tilanteessa olevilta lapsiperheiltä. Se jos mikä on todella edullista ongelmien ennaltaehkäisyä. Perheklubissa moni tuttavuus on muuttunut ystävyydeksi ja tälläkin on erittäin suuri merkitys muuttovoittoisella paikkakunnalla.

Avoimesta perheklubista ovat lapset saaneet ikäistänsä leikkiseuraa ja oppineet sosiaalista kanssakäymistä kaikenikäisten kanssa. Toimintaa on löytynyt kaikenikäisille lapsille vauvojakaan unohtamatta. Lapsille vanhempineen on ollut tarjolla erilaisia virikkeitä, kuten askartelua ja laulutuokiota, joita kaikilla ei ole mahdollisuus tarjota kotona. Myös mummila on edistänyt sukupolvien välistä vuorovaikutusta, sillä monien isovanhemmat asuvat kaukana. Laaja aukiolo on mahdollistanut käymisen aina silloin kuin itselle on parhaiten sopinut. Perhekeskukselta ovat myös yksinhuoltajat sekä lapset ja isät löytäneet omat ryhmänsä. Ei pidä myöskään unohtaa suljettua Majakka-ryhmää.

Perhekeskuksen työntekijöiltä on saanut tukea arjen haasteisiin ja he ovat myös jakaneet tietoa lapsiperheille suunnatuista kunnan palveluista ja tapahtumista. Vierailevat asiantuntijat ovat tuoneet oman alansa asiantuntijuuden meidän käyttöömme ja näin ennaltaehkäisseet ongelmia.

Me allekirjoittaneet näemme tarpeellisena perhekeskuksen toiminnan jatkumisen tässä muodossa, jossa se nyt toimii. Perhekeskuksen toiminta tukee vanhempien jaksamista kotona ja on henkireikä monelle. Ilman perhekeskuksen toimintaa moni vanhempi olisi valmis palaamaan työelämään."

Naperokerho:
"Me Naperokerholaisten vanhemmat olemme huolissamme Kellokosken Perhekeskuksen Naperokerhon tulevaisuudesta.

Naperokerho on tarjonnut 3-5 -vuotiaille lapsillemme virikkeitä ja aktiviteetteja, joita kotona ei monellakaan ole mahdollisuus tarjota. Kerhossa lapset ovat saaneet leikkiseuraa ja mahdollisuuden harjoitella vuorovaikutustaitoja sekä ryhmässä toimimista samanikäisten lasten kanssa.

Isompien lasten ollessa kerhossa me olemme voineet mm. keskittyä pienempien lasten kanssa touhuamiseen, saaneet nauttia omasta ajasta sekä pystyneet hoitamaan lääkäri-, virasto- ym. asioita, joita on muuten hankala hoitaa isomman pesueen kanssa.

Ennen Naperokerhon aloittamista v. 2007 tarjolla oli ainoastaan seurakunnan järjestämä kerho, jonne kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet. Kunnan järjestämän kerhon myötä useampi lapsi on päässyt mukaan kerhotoimintaan. Kunnan järjestämä kerho on antanut myös vanhemmille mahdollisuuden valita arvojensa ja vakaumuksensa mukainen kerho.

Jos kerho nyt päätetään lopettaa Perhekeskushankkeen loppumisen myötä osa meistä harkitsee lapsillemme osa- tai kokopäiväistä hoitopaikkaa."

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 15.6.2009 § 122: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 22.6.2009 § 374: Sosiaali- ja terveystoimialalle sekä kasvatus- ja sivistystoimialalle valmisteltavaksi vuoden 2010 talousarvion yhteydessä
Sosiaali- ja terveyslautakunta 24.2.2010 § 17: ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 08.03.2010 § 133: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 22.3.2010 § 34: Aloite käsitelty

Vastaus

Päätös alla olevasta linkistä.

Päätös

Päivitetty: 26.03.2010

« Takaisin