Harrastustakuu - jokaiselle lapselle vähintään yksi harrastus

Aloite tehty:
10.10.2016
Aloitteen tekijä:
Untamo Lauri / Kokoomuksen valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Harrastustakuun tavoitteena on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle vähintään yksi harrastus. Lasten ja nuorten harrastaminen parantaa oppimista, kehittää sosiaalisia taitoja sekä tuo mielekästä tekemistä vapaa-aikaan. Jokaisella lapsella on oikeus harrastukseen.

Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan 35 prosenttia nuorista (alle 29-vuotiaat) on jättänyt harrastuksen aloittamatta rahanpuutteen vuoksi. Nuorista enää hieman reilu puolet kokee kiinnittyvänsä suomalaiseen yhteiskuntaan, kun vielä 2012 luku oli 76 prosenttia. Harrastustoiminta on ennalta ehkäisevää työtä, jolla tuetaan nuorten kasvua ja itsenäistymistä. Harrastustoiminta luo myös yhteenkuuluvuutta.

Harrastuksen aloittamisen suurin yksittäinen este on harrastusten kustannukset. Opetus- ja kulttuuriministeriö on selvittänyt harrastamisen hintaan vaikuttavia tekijöitä erityisesti liikuntaharrastusten näkökulmasta. Selvityksessä nostettiin esille muun muassa lajiliittojen yhteiset lisenssijärjestelmät sekä matalan kynnyksen harrastustoiminnan tarjoaminen. Lisäksi selvityksessä esitettiin kuntatason toimenpiteeksi 1iikuntapaikkojen maksutonta tai nimellisiin korvauksiin pohjautuvaa käyttöä erityisesti lasten ja nuorten harrastamisen tukemiseksi.

Harrastustoiminnan aloittamisessa on tärkeää, että kunta tarjoaa matalan kynnyksen harrastustoimintaa. Eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä tuetaan lasten ja nuorten monipuolista harrastamista.

Edellä olevan perusteena kokoomuksen valtuustoryhmä esittää, että Tuusulassa kootaan alueittain harrastusvalikko ja kartoitetaan erikuntakeskuksien kansalaistoiminnan, urheilun, kulttuurin, vapaan sivistystyön ja omaehtoisen toiminnan mahdollisuudet, tilat, tarjoajat, tapahtumat ja tuet. Lisäksi edellytetään, että Tuusula käynnistää selvityksen siitä, miten jokaiselle lapselle ja nuorelle taattaisiin mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 10.10.2016 § 96: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 11.10.2016: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
Nuorisolautakunta 9.12.2016 § 74: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 9.1.2017 § 12: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 23.1.2017 § 8: Aloite käsitelty

Vastaus

Nuorisolautakunnan lausunto

Kokoomuksen valtuustoryhmän tekemässä aloitteessa nostetaan esiin hyvin vapaa-ajan toiminnan merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemisessa, sekä yhteisöllisyyden merkityksen kasvun tukena. Nuorisopalvelut yhteistyössä kulttuuri- ja liikuntapalveluiden kanssa on ryhtynyt jo toimenpiteisiin, jotka tukevat aloitteessa esitettyjä tavoitteita:

-  Tammikuussa 2017 tulee Tuusulan internet-sivuille käyttöön harrastuskalenteri, jossa tuodaan esiin erilaisia harrastusmahdollisuuksia Tuusulassa. Järjestöt ja yhdistykset voivat itse lisätä sinne niin pidempiaikaisia harrastusmahdollisuuksia, kuin lyhyempiä kokeilujakin. Tämän lisäksi kalenterissa markkinoidaan kunnan tuottamia vapaa-ajanviettotapoja. Tätä kautta saamme myös kattavampaa tietoa harrastusmahdollisuuksista, sekä niiden sijoittumisesta kunnan alueella. Näin kunnan toimintoja voidaan sijoittaa myös sinne, missä yhdistykset ja järjestöt eivät toimintaa järjestä.

-  Osana Hyrylän alueen nuorisotyön kehittämistä, on yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa lisätty erilaisten lajikokeilujen kautta. Tätä toimintaa on tarkoitus jatkaa ja kehittää vuoden 2017 aikana. Erityisesti nuorten osalta haasteeksi on nähty, ettei nuoret ole uskaltautuneet uusien harrastusten pariin tai erilaisten lajien ja harrasteiden kokeiluihin ei ole mahdollisuutta.

-  Liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalvelut ovat yhdessä valmistelleet matalan kynnyksen harrastustoiminnan tukemiseen erillistä rahoitusta. Tällaisen avustuksen jakoperusteet ovat valmistuneet, ja rahoitus tähän saadaan jo myönnetyn perintörahan kautta. Aiemmin lasten ja nuorten omaehtoisia hankkeita ei ole ollut mahdollista tällä tavoin tukea.

-  18-29 -vuotiaiden nuorten vapaa-ajanviettomahdollisuuksia lähdetään joulukuussa 2016 kehittämään Ohjaamo Tuusulan, Keski-Uudenmaan Ohjaamohankkeen ja Keski-Uudenmaan yhdistysverkoston yhteisellä hankkeella paikallisten seurojen ja järjestöjen kanssa. Tälle ikäryhmälle on myös tärkeää, että he löytävät yhteisöjä ja mielekästä tekemistä vapaa-ajalleen. Erityisesti tämän merkitys nousee, jos nuori jää koulutus- tai työelämän ulkopuolelle, tai jos nuori muuttaa opiskelemaan tai töiden perässä Tuusulaan. Kehittämistyö on aloitettu kyselyillä nuorille siitä, millaisia vapaa-ajanviettotapoja he kaipaisivat, ja toimintaa kehitetään koko ajan asiakaslähtöisesti yhdessä nuorten kanssa.

Näiden toimenpiteiden kautta saamme vuoden 2017 kevään aikana vielä laa-jemman kuvan lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksista Tuusulassa, kehitämme niitä yhdessä lasten ja nuorten, yhdistysten ja järjestöjen kanssa sekä pystymme tarkemmin arvioimaan mahdollisia jatkotoimia.

Kun liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalvelut ovat edellä mainituilla toimenpiteillä sekä nuorilta kysymällä saaneet tietoa harrastustoiminnan tarpeista, tehdään tarkempi suunnitelma harrastustoiminnan tarpeenmukaiseksi lisäämiseksi.

Päätös

Päivitetty: 24.01.2017

« Takaisin