Keravanjoen kunnostus pohjapadon rakentamisen jälkeen

Aloite tehty:
04.11.2016
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kellokosken pohjapato alkaa olla valmis. Kellokosken patoaltaassa vesi on hyvää vauhtia nousemassa. Vähän ylempänä esimerkiksi Niittykulman sillan tienoilla ja siitä pohjoiseen, pinta on huomattavan alhaalla, eikä ole noussut yhtään juoksutusten alettuakaan.

Kulkiessamme veneellä noin kuukausi sitten, havaitsimme matalan veden aikana, että Niittykulman sillan tienoilla (muutama sata metriä ylä- ja alajuoksulle) on useita koskipaikkoja, kuin pieniä pohjapatoja. Samoin havaitsimme että joki on todellakin kuin kalpea muisto entisestä. Leveän lahtien muodostaman altaan sijalla on kapea uoma, joka on niin ahdas, että veneellä tuskin pääsee, ja jokaisessa pienessä estepaikassa ja pienessä pohjapadossa kulku on mahdotonta.
Lisäksi rannat ovat kauttaaltaan pensaikon ja kaislikon valtaamat.

Aloite
Nopealla aikataululla eli niin kauan kun vesi on alhaalla toisin sanoen heti, kunnan tulisi kartoittaa kuvaushelikopterilla Keravan joen tämän hetkinen tilanne, aina Jokinotkon sillalta Kellokoskelle asti. Tällöin pystyisi näkemään, mihin mahdollisia uusia pohjapatoja olisi syytä sijoittaa. Samoin näkyisi pensaikon raivaamisen tarve, johon siihenkin nyt olisi oiva tilaisuus.
Tämä kaikki olisi ensisijaisen tärkeää, koska joki on todella vaikeakulkuinen, ja tulevien toimenpiteiden (mm. jo viime talveen suunniteltu ruoppaus) olisi hyvä tietää alkutilanne.

Käsittelyvaiheet

4.11.2016: kuntakehityksen ja tekniikan toimialalle valmisteltavaksi
17.11.2016: yhdyskuntatekniikan päällikkö Petri Juhola vastannut sähköpostitse

Vastaus

Kiitos aloitteestanne. Sovimme kunnallistekniikan mittausryhmän kanssa 7.11.2016, että mittausryhmä käy lentokuvaamassa Keravanjoen aloitteenne mukaisesti. Marraskuun alun sääolosuhteet, lumisade ja tuuli, estivät kuvauksen tekemisen viikolla 45. Kuvaus pyritään tekemään viikolla 46 tai 47 sääolosuhteiden ja muiden tehtävien sallimissa rajoissa. Käyttämämme kuvauskaluston toimintasäde on noin 500 m. Käytännössä se jää lyhemmäksi, koska kuvauskopteriin on suotavaa säilyttää näköyhteys. Välillä Kellokosken pohjapato-Niittykulmatie saamme todennäköisesti melko yhtenäisen kuvamateriaalin jokiuomasta. Niittykulmatiestä pohjoiseen ei maaston peitteisyyden ja vaikeakulkuisuuden vuoksi jokiuomasta saa kuin muutamia yhtenäisiä kuvaosuuksia.

 

Päivitetty: 22.11.2016

« Takaisin