Joukkoliikenne kunnan vetovoimatekijänä

Aloite tehty:
04.11.2016
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Kunnalle on tärkeää houkutella uusia asukkaita, samoin pitää huolta että jo olemassa olevat asukkaat pysyvät kunnassa.
Yksi kriittisimpiä kohtia Tuusulassa on joukkoliikenne. Otan esimerkiksi Nuppulinnan, mutta sama pätee koko kuntaan. Nuppulinnan seisake lopetettiin ja sitä korvaamaan on hankittu jo kaksi bussilinjaa. Ensimmäisen reitti ja suosio ei ollut suuri, mutta uudella reitillä tyytyväisiä matkustajia on löytynyt.

Kunta käyttää suuria määriä rahaa bussien tukemiseen. Sopimukset on laadittu niin, että kunta maksaa liikennöitsijälle ja matkatulot tulevat kunnalle. Jos kulkijoita on vähän, lipputulot vaikka liput ovatkin kalliita kulkijoille, ovat hyvin marginaalisia verrattuna kunnan maksamaan summaan reitin ylläpidosta. Näin ollen bussista olisi paljon enemmän iloa, mikäli se olisi edullinen ja ihmiset käyttäisivät kulkevaa bussia. Kuitenkin epäkohta on, että suuri määrä ihmisiä ei käytä niitä vaan pitäytyy käyttämään omaa autoa tai polkupyörää tai pysyy kotona. Esimerkiksi kauppamatka maksaa 3.90 mennen tullen, samoin kuin liityntämatka silloin tällöin jo lisäksi maksettavaan junamaksuun. Sen sijaan jos ostaa työmatkaliikkumiseen koko kuukauden lipun, se on jo kohtuuhintainen, Pohjois-Tuusulassa joko 35€ tai 45€.

Myönteistä on pikkubussien käyttö.

Toivottavaa olisi, että koulukyydit ja sote-kyydit voitaisiin mahdollisimman paljon yhdistää kunnan toimivaan pikkubussitarjontaan.

Ehdotan, että kunnassa pikaisesti selvitetään mitä merkitsee joko ilmaiseen joukkoliikenteeseen tai Pieksämäen mallin mukaan nuorille ja eläkeläisille ilmaiseen joukkoliikenteeseen siirtyminen. Tulopuolella olisi valtavan hieno sysäys Tuusulan positiiviseen imagoon, koska kunnassa osataan hoitaa joukkoliikenne.

Puheet HSL- liittymisestä tuntuvat lähinnä tyynnyttelyltä. Mikäli yhtään on seurannut HSL:n vuosimaksujen korotuksia, samoin kuin valtavia kehäradan ja länsimetron rakennuskustannuksia, ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja, että näkee miten liittyminen ja tulevat vuosimaksut sekä matkamaksut tulisivat olemaan kalliita, koska HSL tarvitsee maksajia.

Järvenpäässä joukkoliikenteen maksut ovat 2€ ja liityntälippu junaan 10€ kuukaudessa. Samoin Järvenpää on ottanut voimakkaasti kantaa, ettei se liity HSL- alueeseen.

Aloite
Tuusulan tulisi välittömästi kokeilla siirtymistä nuorille ja eläkeläisille ilmaiseen joukkoliikenteeseen sekä edullisiin kerta- ja liityntälippuihin.

Käsittelyvaiheet

7.11.2016: kuntakehityksen ja tekniikan toimialalle valmisteltavaksi

Päivitetty: 07.11.2016

« Takaisin