Aurinkosähköpaneelit uimahallin ja Rykmentinpuistoon tulevien talojen katoille

Aloite tehty:
12.01.2017
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Ehdotan energian säästämiseksi aurinkosähköpaneelien asentamista Tuusulan uimahallin katolle ja lisäksi ehdotan harkittavaksi panelien asentamista Rykmentinpuistoon tulevien rakennusten katoille. Tämän asian voisi hoitaa esim. kaavamääräyksellä.

Käsittelyvaiheet

13.1.2017: kasvatus- ja sivistystoimeen sekä kuntakehityksen ja tekniikan toimialalle valmisteltavaksi
13.1.2017: vs. kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja Jari Wäreelle ja liikuntapäällikkö Risto Kanervalle valmisteltavaksi
13.1.2017: tilakeskukseen ja kaavoitukseen valmisteltavaksi
17.1.2017: vastattu sähköpostilla aloitteen tekijälle

Vastaus

Tuusulan kunta on aloittanut aurinkosähköjärjestelmien pilotoinnin. Ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmä asennettiin marraskuussa 2016 valmistuneen Roinilan päiväkodin katolle (56 aurinkopaneelia; järjestelmän nimellisteho 14 kWp; arvioitu vuosituotto 10 MWh, mikä on 20 % kiinteistön vuosittaisesta sähkönkulutuksesta). Seuraavat aurinkosähköjärjestelmät suunnitellaan asennettavan Riihikallion koulun katolle (arvioitu valmistuminen 6.2017) sekä Kellokosken koulun laajennuksen katolle (arvioitu valmistuminen 2018). Aurinkosähköjärjestelmistä saatujen kokemusten perusteella päätetään pilotoinnin jatkosta ja tulevista kohteista. Mikäli saadut kokemukset ovat positiivisia, uimahalli on yksi potentiaalisista kohteista, sillä se kuluttaa melko tasaisesti sähköä myös kesällä, jolloin aurinkosähkön tuotto on parhaimmillaan. Kunnan on kuitenkin ensin selvitettävä rakenteelliset mahdollisuudet asentaa aurinkosähköjärjestelmä uimahallin katolle.

Kunta ei voi määrätä kaavalla muuta energiankäytöstä kuin, että pitää liittyä kaukolämpöön tai käyttää tätä ekologisempaa ratkaisua. Kaavan lisäksi kunnan keinona on, jos kunta luovuttaa tontin, sopimuksin ohjata tietynlaiseen energiaratkaisuun. Rykmentinpuistossa edistämme aurinkoenergian hyödyntämistä monin eri keinon, ja aurinkoenergia tullaan varmasti alueella hyödyntämään. Tahtotilamme on siis aloitteen laatijan kanssa yhtenevä.

 

Päivitetty: 17.01.2017

« Takaisin