Vaihtoehtoisen hallintomallin valmisteleminen

Aloite tehty:
13.03.2017
Aloitteen tekijä:
Nyman Ari ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me allekirjoittaneet esitämme Tuusulan kunnanvaltuustolle aloitteena, että Tuusulan kunnassa valmistellaan uuden valtuuston ensimmäiseen kokoukseen osa-aikaisen kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan -malliin perustuva vaihtoehtoinen hallintomalli ilman kokoaikaisia palkkapoliitikkoja. Näin uusi, kuntavaaleissa valittu valtuusto voi vielä valita, otetaanko Tuusulassa käyttöön pormestarimallia vai ei.

Tämä antaa myös kuntalaisille mahdollisuuden, tulevien kuntavaalien kautta, vaikuttaa tulevaan hallintomalliin.

Taustaa

Tuusulan kunnanvaltuusto päätti 6.6.2016 käynnistää hallintosääntövalmistelun, joka tuo Tuusulaan palkkapoliitikot: pormestarin ja kaksi kunnanhallituksen varapuheenjohtajaa. Asiaa valmisteltiin vuonna 2016 ilman asiallista kuntalaisvaikuttamista. Valtuustossa kesäkuussa 2016 äänin 35-16 päätettiin, että kuntalaisia ei tarvitse kuulla asiassa.

Pormestarimalli on kallis

Pormestarimalli palkallisine varapuheenjohtajineen tuo hallinnon lisäkustannuksia kuntaan, kun päinvastoin tässä tilanteessa tulisi hallinnon kustannuksia karsia. Esitetyssä pormestarimallissa kuntaan palkataan kolme kovapalkkaista palkkapoliitikkoa ja kansliapäällikkö. Pormestarin palkaksi valtuusto äänesti 7 500,-/kk ja kunnanhallituksen varapuheenjohtajien palkaksi kummallekin 2 750,-/ kk. Vuositasolla uusi hallintomalli tulee maksamaan noin 370 000 euroa enemmän kuin nykyinen.

Sulle-mulle politiikan maksumiehiksi päätyvät kuntalaiset

Tuusulassa tulee säilyttää asioiden virkamiesvalmistelu ja esittely erillään poliittisesta päätöksenteosta. Virkamiehillä on vastuu asioiden valmistelusta, esittelystä ja toimeenpanosta. Poliitikot hoitavat päätöksenteon.

Pormestari joutuu joka hetki varmistamaan erottamisen pelossa asemaansa. Riskinä on sulle-mulle -politiikan syntyminen, jonka maksumiehiksi lopulta kuntalaiset päätyvät. Tämä näkyy siinä, että kolmelle suurimmalle valtuustoryhmälle on jo nyt pedattu kullekin oma palkkapoliitikko.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.3.2017 § 47: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 14.3.2017: Konsernipalveluiden valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 22.5.2017 § 243: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 1.6.2017 § 106: Aloite käsitelty

Vastaus

Valtuusto päätti 6.6.2016 mm, että Tuusula siirtyy johtamisessa pormestarijärjestelmään 1.6.2017 alkaen, valtuusto valitsee keskuudestaan kokopäivätoimisen pormestarin, kunnanhallituksen kaksi varapuheenjohtajaa ovat osa-aikaisia ja toimivat myös lautakunnan puheenjohtajana ja valtuusto valitsee kansliapäällikön kunnan johtavista viranhaltijoista.

Valtuusto hyväksyi uuden hallintosäännön em. periaatteiden mukaisena 7.12.2016.

Poliittisen johtamisjärjestelmän uudistaminen on valmisteltu perusteellisesti sekä luottamushenkilöt että kunnan henkilöstö osallistaen. Päätöksen perusteluissa tai toimintaympäristössä ei ole em. päätösten jälkeen tapahtunut sellaisia muutoksia, että olisi syytä valmistella vaihtoehtoinen hallintomalli.

Päätös

Päivitetty: 02.08.2017

« Takaisin