Varhaiskasvatuksen rajoitusten purkaminen

Aloite tehty:
13.03.2017
Aloitteen tekijä:
Noro Seppo / Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Varhaiskasvatuslaki muuttui Suomessa 1.8.2016. Sen jälkeen kunnat ovat voineet itse päättää, rajaavatko ne päivähoito-oikeutta 20 tuntiin tiettyjen perheiden osalta.

Tuusulassa on päätetty rajata päivähoito-oikeus 20 tuntiin niillä perheillä, joissa toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona esimerkiksi työttömyyden vuoksi. Päätös on osoittautunut ongelmalliseksi ja lapsia eriarvoistavaksi. Se on myös vaikeuttanut monen lapsiperheen arkea. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun suurissa kunnissa Helsingissä ja Espoossa on päätetty olla ottamatta käyttöön päivähoito-oikeuden rajoituksia.

Varhaiskasvatusoikeuden rajaaminen asettaa huonompaan asemaan perheet, joissa on työttömyyttä ja jotka tarvitsevat erityistä tukea. Myös kunnan tarpeeton byrokratia kasvaa vanhempien työtilanteen valvomisen ja seuraamisen myötä.

Lapsiasiavaltuutettu on lausunut, että varhaiskasvatuksen heikennykset heikentävät lasten asemaa ja rikkovat jokin aikaa sitten säädetyn varhaiskasvatuslain tavoitteita. Lastensuojelujärjestöt toteavat yksiselitteisesti lausunnoissaan, että heikennykset varhaiskasvatukseen eriarvoistavat lapsia ja leimaavat heikommassa asemassa olevia perheitä. Suomen Psykologiliitto varoittaa, että varhaiskasvatukseen kohdistuvat säästöt maksetaan lastenpsykiatrian ja lastensuojelun lisääntyvinä kuluina.

Tasavertainen ja kaikille oikeutettu päivähoito-oikeus on tärkeä erityisesti sosiaalisesti heikossa asemassa oleville perheille, sillä se tasaa koulutukseen ja tulotasoon liittyvää epätasa-arvoa. Päivähoito-oikeus on ennen kaikkea lapsen oikeus ja hyödyksi myös perheille, kunnille ja yhteiskunnalle kokonaisuudessaan.

Edellä olevan perusteella Vasemmistoliiton valtuustoryhmä tekee seuraavan aloitteen:

Tuusulan kunta tarjoaa kaikille lapsille tasavertaisen ja yhtälaisen oikeuden varhaiskasvatukseen hallituksen leikkauksista huolimatta. Asia otetaan huomioon vuoden 2018 talousarvion valmistelussa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.3.2017 § 49: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 14.3.2017: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta 30.10.2017 § 47: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 6.11.2017 § 503: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 11.12.2017 § 236: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunta tarjoaa kaikille lapsille tasavertaisen ja yhtäläisen oikeuden varhaiskasvatukseen. Nykyisessä tilanteessa vastataan lasten ja huoltajien varhaiskasvatuksen vaihtelevaan tarpeeseen erilaisia palvelumuotoja tarjoten.

Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus

Varhaiskasvatuksen subjektiivinen oikeus on ensisijaisesti lapsen oikeus saada varhaiskasvatusta tai tulla varhaiskasvatuksen pariin. Varhaiskasvatuslaki edellyttää, että varhaiskasvatuksen tavoitteiden tulee toteutua 20h aikana samalla tapaa kuin perusopetuksen tavoitteiden esi- ja alkuopetuksessa vastaavien viikkotuntien aikana (700h/vuosi).

Varhaiskasvatuslaki takaa 1.8.2016 alkaen kaikille varhaiskasvatusikäisille lapsille varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Varhaiskasvatuslaki määrittelee, että laajempaa yli 20 tuntia viikossa varhaiskasvatusta on järjestettävä kokopäiväisesti, jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työttömyysturvalaissa (1290/2002) tarkoitetulla tavalla työskentelevät kokoaikaisesti taikka opiskelevat, toimivat yrittäjänä tai ovat omassa työssä päätoimisesti. Edellä mainitun tilanteen päätyttyä varhaiskasvatusta on edelleen järjestettävä kahden kuukauden ajan, paitsi jos lapsen vanhempi tai muu huoltaja jää kotiin hoitamaan perheessä asuvaa muuta lasta tai jää eläkkeelle.

Lapsella on lisäksi oikeus säädettyä laajempaan varhaiskasvatukseen siinä laajuudessa kuin se on tarpeellista lapsen vanhemman tai muun huoltajan osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen, kuntoutuksen tai muun vastaavan syyn vuoksi.

Lisäksi lapselle on järjestettävä varhaiskasvatusta kokopäiväisesti, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia taikka se on muutoin lapsen edun mukaista.

Subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus Tuusulassa

Varhaiskasvatuksessa 1.8.2016 voimaan tullut laki toi kunnille mahdollisuuden päättää otetaanko käyttöön ns. subjektiivinen oikeus varhaiskasvatuksessa. Tuusulassa 20h oikeus otettiin käyttöön Talousarvion 2016 mukaisesti. Jokaisella lapsella on oikeus 20h laajempaan varhaiskasvatukseen, jos se on lapsen kokonaisedun mukaista. Kun toinen huoltajista on kotona, 20 tuntia laajempi varhaiskasvatus voi tulla kyseeseen lapsen tai perheen tarpeesta johtuvasta syystä.

Huoltajan jäädessä työttömäksi on hänellä oikeus käyttää varhaiskasvatusta aiemmin sovitun sopimuksen mukaisesti kaksi kuukautta ennen 20h käyttöönottamista. Tänä aikana huoltaja pystyy aktiivisesti hakemaan uutta työtä ja lapsi voi olla tutussa ryhmässään kuten aiemminkin. Etukäteen tiedossa oleva huoltajan työtilanteen muutos, esimerkiksi äitiyslomalle tai hoitovapaalle jääminen, vaikuttaa lapsen varhaiskasvatusoikeuteen sinä päivänä kun muutos astuu voimaan.

Huoltajat voivat hakea lapselleen oikeutta laajennettuun varhaiskasvatukseen perustelemalla tarpeen varhaiskasvatusyksikön johtajalle. Laajempaa oikeutta haetaan laatimalla kirjallinen selvitys laajemman varhaiskasvatuksen tarpeesta yksikön esimiehelle.

Tuusulassa subjektiivisen 20 tunnin viikoittaisen varhaiskasvatuksen järjestämisessä on käytössä kaksi vaihtoehtoa: 4h/pvä viitenä päivänä viikossa (=20h) ja 2,5 päivää (=20h). Varhaiskasvatusyksikön johtajalla on oikeus esittää subjektiivista 20 tunnin viikoittaista varhaiskasvatusta käyttäville läsnäolopäivät.

Tuusulan varhaiskasvatuksessa oli vuoden 2017 keväällä 88 lasta, joilla oli oikeus subjektiiviseen 20 tunnin varhaiskasvatukseen. Heistä 16 oli oikeus laajempaan varhaiskasvatukseen lapsen kasvun ja oppimisen tukemiseksi tai lapsen perheen kokonaistilanne huomioiden. Lapsista 61 oli varhaiskasvatuksessa 2,5 päivää/viikko ja 11 lasta 4h/pvä viitenä päivänä viikossa.

Kuluneen toimintavuoden 2016-2017 aikana on havaittu, että perheiden tilanteet muuttuvat nopeasti. Käytännössä tämä on näkynyt niin, että 20h-varhaiskasvatusta käyttävät ovat olleet hajaantuneina eri yksiköihin ja esimerkiksi niin sanottuja osapäiväryhmiä 4h päivässä käyttäville ei ole voitu perustaa. Muutokset ovat tuoneet haastetta yksiköiden täyttämiseen, sillä lapsen läsnäoloajan muuttuessa, tulee lapsen hoitopaikka varhaiskasvatuslain mukaisesti säilyttää samana. Subjektiivisen 20h varhaiskasvatuksen käyttö on vaikuttanut positiivisesti varhaiskasvatuspaikkojen saatavuuteen koko Tuusulassa kuluneen toimintavuoden aikana.

Mikäli 20h rajoitus päätettäisiin purkaa Tuusulassa ja oletuksena kaikki 61 osaviikkoisesti varhaiskasvatuksessa olevat lapset jakaisivat paikan yhdessä toisen lapsen kanssa, toisi se varhaiskasvatukseen tarpeen 30 uudelle kokoaikaiselle paikalle. Tämä tarkoittaisi menojen lisäystä 4-7 kasvattajan menojen verran, eli 13 000-22 750€/kk. (Neljän kasvattajan verran mikäli lapset ovat yli 3-vuotiaita tai seitsemän kasvattajan verran mikäli kaikki lapset olisivat alle 3-vuotiaita.) Vuositasolla henkilöstömenot kasvaisivat 156 000- 273 000€/vuosi.

Päätös

Päivitetty: 18.12.2017

« Takaisin