Kunnanhallituksen kokoukset avoimiksi

Aloite tehty:
04.09.2017
Aloitteen tekijä:
Åberg Anu / Tuusulan Keskusta, RKP, KD ja Vastuullinen oikeisto
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan valtuuston keskiryhmien valtuutetut esittävät, että Tuusulan kunnanhallituksen kokoukset tehdään avoimiksi.

Jos kokouksessa käsiteltävä asia tai asiakirja on laissa säädetty salassa pidettäväksi, kokous todettaisiin näiltä osin suljetuksi. Muissa tapauksissa kunnanhallitus voi päättää kokouksen pidettäväksi suljettuna vain, jos siihen on erityisen painava syy, kuten ei-julkinen liikesalaisuus.

Näin kuntalaiset näkisivät, mitä kunnanhallituksessa päätetään ja miten päätökset tehdään. Kunnanhallituksen kokousten julkistaminen olisi erinomainen päänavaus kunnan päätöksenteon avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseen ja linjassa uuden pormestariohjelman kanssa.

Tavoitteena on jatkossa entistä enemmän lisätä vuorovaikutusta kuntapäättäjien ja viranhaltijoiden sekä kuntalaisten välillä sekä kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteutumiselle kunnan toiminnassa. Myös kuntalaki velvoittaa kuntia edistämään kunnan asukkaiden ja palvelujen käyttäjien osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia kunnan toimintaan.

Otteita pormestariohjelmasta:

”Vetovoimaisuuden lisäämiseksi otetaan rohkeita askelia viestinnässä, markkinoinnissa ja kokeilutoiminnassa.”

”Tässä tarkoituksessa selvitetään ja toteutetaan uusia kuntalaisten osallisuutta lisääviä ja moderneja vaikuttamis- ja osallistumismuotoja sekä vahvistetaan vuorovaikutteisuutta ja yhteistyötä vahvistavien kumppanuussopimuksin mm. yrittäjien, järjestöjen ja kuntalaisaktiivien kanssa.”

Ote uuden valtuuston puheenjohtajan puheesta:

”Syitä pormestarimallin suosioon on useita. Tärkeimpiä niistä ovat päätöksenteon rehellisyys ja avoimuus.”

”Vastuu saa siis selkeät kasvot.”

”Myös kuntalaiset haluavat olla aktiivisesti vaikuttamassa elämäänsä ja arjen sujuvuuteen. Pormestarimalli lisää avoimempaa vuorovaikutusta kuntalaisten kanssa.”

”Pormestari on jatkuvasti vastuussa toimistaan ja hänen on hyvällä päätöksenteolla ja dynaamisuudellaan lunastettava luottamus aina seuraavaksi kaudeksi. Kunnan tarkoitus ei ole enää olla pysähtynyt byrokratian kehto. Kunnan on muututtava maailman mukana joustavammaksi, nopealiikkeisemmäksi ja ihmisläheisemmäksi. Parhaimmillaan pormestarimalli lisää poliitikkojen vaikutusmahdollisuuksia, kuntalaisten luottamusta poliitikkoja kohtaan sekä koko päätöksenteon läpinäkyvyyttä. Näin voimme kokonaisuutena edistää arjen mielekkyyttä ja hyvinvointia kunnassamme.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 4.9.2017 § 65: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 25.9.2017 § 436: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 9.10.2017 § 185: Aloite käsitelty

Vastaus

Kuntalain 101 §:n mukaan valtuuston kokoukset ovat julkisia, jollei kokouksessa käsitellä asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi tai jollei valtuusto muuten painavan syyn vuoksi jossakin asiassa toisin päätä. Muun toimielimen kuin valtuuston kokoukset ovat julkisia vain, jos toimielin niin päättää eikä kokouksessa käsitellä asiaa tai asiakirjaa, joka on lailla säädetty salassa pidettäväksi.

Lisääntynyt avoimuus on  päätöksenteossa tavoiteltavaa, ja julkisen kokouksen järjestäminen on tarkoituksenmukaista, kun käsiteltävillä asioilla on yleistä mielenkiintoa.

Päätös

Päivitetty: 13.10.2017

« Takaisin