Kestävän kehityksen toimintaohjelmaan sitoutuminen

Aloite tehty:
29.01.2018
Aloitteen tekijä:
Toivanen Ilona / Vihreä valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan vihreä valtuustoryhmä esittää, että Tuusula tekee kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksen. Kyseessä on sopimus, jolla kunta sitoutuu kestävän kehityksen toimintaohjelmaan, jossa on kahdeksan päätavoitetta. Nämä kahdeksan tavoitetta ovat hiilineutraali yhteiskunta, kestävät elämäntavat, kestävät yhdyskunnat, luontoa kunnioittava päätöksenteko, resurssiviisas talous, työtä kestävästi, vaikuttavien kansalaisten yhteiskunta ja yhdenvertaisuus.

Moni kunta on jo liittynyt mukaan sitoumukseen. Sitoumuksen eri osa-alueisiin on mahdollista sitoutua myös eri tahojen, kuten koulujen ym. Sitoumuksen tekeminen on helppoa, se kirjataan, julkaistaan netissä, toteutetaan ja seurataan. Sitoumus toimisi hyvänä runkona kestävän kehityksen edistämiseen Tuusulassa, pormestariohjelman hengessä. Se toimisi myös hyvänä konkreettisena työkaluna strategian toteuttamiseksi.

Toimenpidesitoumuksien keräämisestä huolehtivat kestävän kehityksen toimikunta ja sen pääsihteeristö. Kaikki sitoumukset ovat nähtävillä verkkosivustolla sitoumus2050.fi Sitoumus voi olla esimerkiksi sellainen, että ruokapalvelut sitoutuvat kasvisruokavalion lisäämiseen tai ruokahävikin vähentämiseen, yritys muovin vähentämiseen tai koulu kierrättämiseen.

Linkki kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumukseen : http://bit.ly/2sw0gup

Esitämme, että Tuusula liittyy ensi tilassa mukaan sitoumukseen ja haastaa eri toimialat ja yksiköt tekemään omat sitoumuksensa kestävän kehityksen hyväksi.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 29.1.2018 § 13: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 30.1.2018: Yleisjohto ja konsernipalveluiden valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 15.10.2018 § 349: Ehdotus valtuustolle
Valuusto 12.11.2018 § 134: Aloite käsitelty

Vastaus

Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on Suomen kestävän kehityksen toimikunnan sopima kansallinen kestävän kehityksen strategia ja samalla konkreettinen työkalu. Se on yhteinen pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta. Yhteiskuntasitoumuksessa sovitaan toimintatavoista ja tavoitteista hyvän elämän mahdollistamiseksi nyt ja tulevaisuudessa. Yhteiskuntasitoumuksen visiona on luonnon kantokyvyn turvaava, hyvinvoiva ja globaalisti vastuullinen Suomi. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on keskeinen väline globaalin kestävän kehityksen toimintaohjelman, Agenda 2030:n, tavoitteiden toteuttamiseksi Suomessa.

Käytännön toimet määrittävät kestävän kehityksen sisällön. Organisaatiot, yritykset ja yksityishenkilöt voivat antaa konkreettisen kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksen yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi. Toimenpidesitoumukset annetaan sitoumus2050.fi-palvelussa. Sitoumustyö tuo yritykset, kansalaisyhteiskunnan toimijat sekä julkisen sektorin yhteen ainutlaatuisella tavalla. Idea on yksinkertainen: konkreettisia tekoja, mitattavia tuloksia. Toimenpidesitoumuksilla toimijat sitoutuvat omalta osaltaan edistämään yhteiskuntasitoumuksen tavoitteiden toteutumista. Toimenpidesitoumukset tähtäävät 5–10 vuoden aikana toteutettaviin konkreettisiin toimenpiteisiin, toimintatapojen muutoksiin ja innovatiivisiin kokeiluihin, jotka edistävät yhteisesti sovittuja tavoitteita. Sitoumuksen laatija asettaa sitoumukselleen tavoitteet, mittarit sekä aikataulun. Sitoumuksen on luotava uutta, oltava mitattava sekä noudatettava kestävän kehityksen periaatteita. Sitoumuksen voi kohdistaa yhteen tai useaan yhteiskuntasitoumuksen kahdeksasta tavoitteesta.

Tuusulan kunnan strategiassa on päätetty ottaa kestävä kehitys kunnan tekemisen keskipisteeseen:

Valtuustokauden tavoite 14: "Edistämme kestävää kehitystä kaikessa toiminnassa. Vähennämme hiilidioksidipäästöjä ja lisäämme uusiutuvan energian osuutta energiankulutuksesta".Vuoden 2019 tavoitteeksi on ehdotettu: Laadimme kestävän kehityksen tavoitteet ja suunnitelman sekä määrittelemme kestävän kehityksen vastuutahot.

Yhteiskuntasitoumukset voisivat olla hyvä työkalu strategian mukaisen tavoitteen jalkauttamisesta toimialoille ja eri yksiköille. Samalla olisi luontevaa käynnistää kestävän kehityksen suunnitelman laadinta. Kestävän kehityksen edistäminen edellyttää konkreettisia toimenpiteitä ja sitoumusten kautta saisimme innostettua yksiköt mukaan. Sitoumuksista saataisiin myös hyvää materiaalia kestävän kehityksen suunnitelman ja strategian toteutumisen seurantaan sekä viestintään.

Työn käynnistämiseksi voitaisiin palkata korkeakouluharjoittelija (esim. 3 kk) koordinoimaan kestävän kehityksen suunnitelman laadintaa ja sitoumusten tekoa (asian esittelyä mm. työpaikkakokouksissa, lisätietojen antaminen, mukaan innostaminen eli pienimuotoisen kampanjan järjestäminen toiminnan käynnistämiseksi). Sitoumuksia voisi antaa jatkuva perusteisesti myös alun jälkeen.

Päätös

Päivitetty: 20.11.2018

« Takaisin