Maahanmuuttoasiain toimikunnan perustaminen

Aloite tehty:
01.06.2017
Aloitteen tekijä:
Åberg Anu / Tuusulan Keskusta, RKP, KD ja Vastuullinen oikeisto
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me allekirjoittaneet esitämme, että perustetaan maahanmuuttoasiain toimikunta. Toimikunnan tehtävänä olisi avustaa sosiaali- ja terveystointa maahanmuuttajien paikallisen kotouttamisen kehittämisessä ja suunnittelussa, muita maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä sekä etnisen yhdenvertaisuuden ja hyvien etnisten suhteiden edistäminen. Toimikunnalla voi olla muitakin maahanmuuttoon liittyviä tehtäviä.

Monikulttuurisuuden kasvaessa Tuusulassakin kasvaa myös järjestäytyneen ja pitkäjänteisen kotouttamisen merkitys. Toimikunta myös toimii luontevana, virallisena alustana mahdollistaa aiempien maahanmuuttajien osallistamisen uusien maahanmuuttajien kotouttamiseen.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 1.6.2017 § 135: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 6.6.2017: Konsernipalvelujen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 26.3.2018 § 113: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 7.5.2019 § 51: Aloite käsitelty

Vastaus

Maahanmuuttokoordinaattori toteaa vastauksenaan aloitteeseen seuraavaa:Tällä hetkellä maahanmuuttoasiat on organisoitu Tuusulan kunnassa siten, että maahanmuuton kokonaisuudesta vastaa maahanmuuttokoordinaattori yhteistyössä pakolaisten vastaanottoryhmän kanssa kunnanvaltuuston antamalla mandaatilla.

Pakolaisten vastaanottoryhmässä ovat edustettuina esimiehet keskeisiltä maahanmuuttoon liittyviltä toimialoilta kuten sosiaali-ja terveystoimialta ja kasvatus- ja sivistystoimialta kasvun ja oppimisen tulosalueelta sekä edustajat Tuusulan kunnan kiinteistöt Oy:stä ja työllisyyspalveluista.  Käytännön työtä pakolaistiimissä tekevät 1 kokopäiväinen sosiaaliohjaaja ja 1 pakolaisohjaaja. Lisäksi toiminnassa on aktiivisesti mukana noin 20 vapaaehtoista, joista osa on SPR:n Tuusulan paikallisosaston jäseniä, osa MLL:n paikallisosaston jäseniä ja osa ev.lut. seurakunnan vapaaehtoisaktiiveja. Vapaaehtoisten joukossa on myös järjestöihin kuulumattomia henkilöitä.

Koska maahanmuuttotyössä on jo olemassa oleva struktuuri ja rakenteet kotouttamisen edistämiseksi, tällä hetkellä ei nähdä tarvetta erillisen maahanmuuttotoimikunnan perustamiseen.

Päätös

Päivitetty: 14.05.2018

« Takaisin