Lehtipuhaltimen käyttökielto hiekan puhaltamiseen

Aloite tehty:
20.04.2018
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Haetaan koko Tuusulan kunnan alueelle käyttökieltoa lehtipuhaltimen käyttämistä katuhiekoituksen poistamistarkoituksessa, koska puhallinta käytettäessä hiekkapöly leviää laajalle ympäristöönsä aiheuttaen moninaisia haittoja joista suurimmat haitat ovat terveydelliset sekä omaisuuteen kohdistuvat mm. hengitystiehyeet joutuvat suurelle koetukselle jokaisella (astmaatikoilla/allergikoilla eritoten) ja moniin ajoneuvoihinkin/kiinteistöihin kohdistuu haittaa tuosta pölisevästä hiekasta (lasit ja maalipinta koetuksella).

Muutamat kunnat ja kaupungit ovatkin jo kieltäneet lehtipuhaltimen käytön hiekan poistamiseksi sakon uhalla mm. Helsinki ja Porvoo.

Joten toivotaan että Tuusulan kunta myös kieltäisi lehtipuhaltimen käytön hiekan poistoon ja näin osoittaisi jälleen kansalaisille helpotuksen yhden ymparistöllisesti haitallisen tekijän poistolla ja helpottaisi monen monen kansalaisen oloa.

Käsittelyvaiheet

20.4.2018: Kuntakehityksen ja tekniikan toimialalle valmisteltavaksi
23.4.2018: Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen valmisteltavaksi
10.10.2018: Keski-Uudenmaan ympäristökeskus antanut vastauksensa sähköpostitse aloitteen jättäjälle.

Vastaus

Ympäristönsuojelulain (527/2014) perusteella kunnanvaltuusto voi antaa ympäristönsuojelulain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista olosuhteista johtuvia, kuntaa tai sen osaa koskevia yleisiä määräyksiä (kunnan ympäristönsuojelumääräykset). Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa on valmisteltu ympäristönsuojelumääräykset sopijakuntien hyväksyttäväksi vuonna 2012. Hyväksyttäväksi ehdotetut määräykset ovat sisältäneet myös rajoituksia lehtipuhaltimen käytölle hiekoitushiekan poistamiseen. Tuusulan kunnanhallitus on päätöksellään 29.9.2014 § 408 yksimielisesti palauttanut asian uudelleen valmisteltavaksi siten, että ympäristönsuojelumääräyksiä ei anneta vaan laaditaan vain ohjeet, jotka perustuvat jo olemassa olevaan lainsäädäntöön. Tuusulan kunta on tällä tavoin katsonut, etteivät paikalliset ympäristönsuojelumääräykset ole tarpeen.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa ei ole lähivuosina tarkoitus käynnistää omasta aloitteesta ympäristönsuojelumääräyksien laatimista tai tarkastamista. Yksittäisestä asiasta, kuten lehtipuhaltimen käytöstä ei voi antaa yleisiä määräyksiä. Lehtipuhaltimen asianmukaisesta käytöstä voidaan sen sijaan ohjeistaa tapauskohtaisesti, jos siitä koetaan aiheutuvan haittoja.


Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Katariina Serenius 
ympäristövalvontapäällikkö                                              

Ville Hämäläinen
ympäristötarkastaja

Päivitetty: 10.10.2018

« Takaisin