Keskustielle ajohidaste ja Lampipolulle Moottoriajoneuvolla ajo kielletty klo 22-06 -liikennemerkki

Aloite tehty:
09.07.2018
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Aloite seuraavista:
- Hidaste Keskustie 16-18 kohdalle tai korotettu suojatie Keskustie 25 läheisyyteen
- Lampipolulle liikennemerkki, joka kieltää moottoriajoneuvoilla ajon esim. klo 22-06 (huoltoajo sallittu).

Perustelut:
Keskustiellä on nopeusrajoitus 30 km/h, mutta sitä ei noudateta, vaan tiellä ajetaan arviomme mukaan n. 50 km/h ja välillä kaasutellaan hurjillakin ylinopeuksilla. Tie on suora ja houkuttelee ajamaan ylinopeutta. Vuonna 2017 tehty korotettu risteys Keskustien ja Opintien risteyksessä ei juurikaan hidasta tässä kohtaa ajonopeuksia vaan nimenomaan sen jälkeen useat kiihdyttävät vauhtia ja ajavat ylinopeutta.

Keskustien tontilta ulosajo on haastavaa ja vaarallista ylinopeuksien ja kasvaneen liikennemäärän vuoksi. Myös jalankulku tontilta/tontille on vaarallista, sillä kohdalla ei ole suojatietä ja kävelytie on tien toisella puolella, joten täytyy ylittää Keskustie (talvella lumikinosten yli!) tai kävellä tienpiennarta kun autot viuhuvat vauhdilla ohi. Liikennettä on tällä kohdalla paljon, sillä Keskustietä ajetaan seuraaviin kohteisiin:

- Asuinalueille Keskustien loppupäähän
- Monitoimitalo (kirjasto, nuorisotila ja Kansalaisopiston kursseja)
- Koulukeskus (peruskoulu ja lukio, Kansalaisopiston kurssit)
- Notkopuiston Päiväkoti (tarjoaa vuorohoitoa 24/7)
- Notkopuisto (urheilukentat, skeittirata, leikkipuistot, frisbee golf, pururata)
- Uintipaikka lammella
- Markkinat kesällä Lampipolun parkkipaikoilla
- Lampirock tapahtuma kesällä

Monitoimitalon parkkipaikka Lampipolulla on muodostunut nuorten autoilijoiden ja mopoilijoiden kohtaamispaikaksi, jossa nuoret kaasuttelevat, kaahailevat ympyrää ja pitävät Keskustietä kiihdytyssuoranaan päivin ja öin. Nuoriso ajelee edestakaisin Jokelan keskustasta päin tälle parkkipaikalle, kiihdyttävät Keskustiellä ennen Lampipolkua ja sieltä poispäin tullessaan ja kaahailevat Lampipolulla ja sen parkkipaikoilla, eritoten lähinnä Keskustietä olevalla parkkipaikalla, koska siinä mahtuu ajamaan ympyrää. Ajavat järjestään ylinopetta ja mopoilijat keulivat etupyörä ylhäällä Keskustiellä, mikä on paitsi laitonta myös todella vaarallista. Lisäksi olemme nähneet yöaikaan useita kiihdytyskilpailuja, jossa kaksi autoa ajaa rinnakkain Keskustietä Monitoimitalon kohdalla olevalta korotetulta suojatieltä Opintien risteykseen. Olemme seuranneet tilannetta vuoden 2015 alusta ja tilanne on vain pahentunut. Nuoret lisäksi roskaavat, käyttävät autoja tyhjäkäynnillä ja soittavat kovaäänistä musiikkia. Toivomme Lampipolulle liikennemerkkiä, joka kieltää moottoriajoneuvoilla ajon esim. klo 22-06 (huoltoajo sallittu). Tämä antaisi poliiseille valtuudet häätää nuoriso pois ainakin yöajaksi.

Ylinopeuksista ja kaahailusta aiheutuu meteliä, joka vähentää asuinmukavuutta ja pihalla oleskelua, usein myös yöunet häiriintyvät. Kaahailu ja viritettyjen
mopojen kova ääni häiritsee myös koululammella pesiviä joutsenia ja lintuja.

Olemme useasti olleet yhteydessä poliisiin ylinopeuksista ja heidän vastauksensa on ollut, että he käyvät rajallisten mahdollisuuksiensa mukaan valvomassa nopeuksia mutta, että on kunnan vastuulla huolehtia, että säädettyjä nopeuksia ja turvallisuutta noudatetaan kyseisellä tiesuudella. Ehdotettu hidaste hillitsisi nopeuksia.

Käsittelyvaiheet

9.7.2018: Kuntakehityksen ja tekniikan toimialalle valmisteltavaksi
7.9.2018 Liikennesuunnittelija Jouni Rintanen vastannut sähköpostitse

Vastaus

Kunta teki Keskustiellä Lammenkujan itäpuolella liikennelaskennan 21 - 24.8.2018. Laskentojen mukaan Keskustien liikennemäärä oli 1360 ajon/vrk ja  keskinopeus 40 km/h.  30 km/h nopeusrajoitus ylitetään siis melko yleisesti. Keskustiellä on kuitenkin tehty viime vuosina liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä kohdissa, joissa eri suuntaiset liikennevirrat kohtaavat (Keskustien ja Opintien risteyksen korotus) tai eri kulkumuodot kohtaavat (korotettu suojatie Keskustiellä Lammenkujan länsipuolella kevyen liikenteen väylän risteyskohdassa).

Aloitteessa esitetyt toimenpiteet palvelisivat vain muutaman talon liikenneturvallisuutta, minkä vuoksi ei ole perusteltua rakentaa Keskustielle tiheätä hidastekeskittymää, kun monilla muilla vastaavilla kaduilla hidasteet puuttuvat kokonaan. Keskustie on suora, tasainen katu, minkä johdosta kiinteistönomistajat voivat parantaa liikenneturvallisuutta raivaamalla tonttiliittymistään mahdolliset näkemää haittaavat pensaat/puut pois.

 

Päivitetty: 10.09.2018

« Takaisin