Rakentamisen alta kaadettujen puiden korvaaminen istuttamalla

Aloite tehty:
08.11.2018
Aloitteen tekijä:
Tuhkunen Sanna ja useat muut valtutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi 8.10.2018 ilmastoraportin. Se vahvisti todeksi huolen viime kesien helteiden ja metsäpalojen jälkeen. Nytkin on kovin lämmintä marraskuuksi.
Aikaa ei ole hukattavaksi ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hakkuut on pidettävä kestävällä tasolla. Ilmastolle kestävänä tasona on pidetty 65 miljoonaa kuutiota vuodessa. Tuusulassa on rakentamisen alta kaadettu ja kaadetaan metsää. Pieni pala kerrallaan nakerramme hiilinieluamme. Kuitenkin hiilinielumme säästämiseksi meidän olisi myös suojeltava puita ja metsän bioversiteettejä. Edellä olevan perusteella ehdotamme, että jos kaadamme infrastruktuurin ja rakentamisen vuoksi puita, istutamme ne muualle kuntaan. Maata meillä riittää. Jos rakentamisen aikana on mahdollista säästää puita ja metsänpohjaa, niin tehdään.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 12.11.2018 § 136: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 13.11.2018: Kuntakehitys ja tekniikan valmisteltavaksi

Kunnanhallitus 27.5.2019 § 229: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 10.6.2019 § 98: Aloite käsitelty

Vastaus

Kaavoissa voidaan määrätä istutettavia alueita ja puiden istutusta. Esimerkiksi Pellavamäen kaavassa on osoitettu istutettava alue, johon on istutettava myös puita maisemapellon suuntaan. Myös julkisten rakennusten kaavoissa voidaan myös määrätä puiden istutusta. Lisäksi kaavoissa voidaan määrätä myös puiden istutus katujen varsille, esimerkiksi Rykmentinpuiston kaavoissa on määrätty katupuut. Tuusulan keskustoja kehitettäessä kaavoihin laitetaan määräykset istutettavista puista.

Nykyisin esimerkiksi meluvalleja rakennettaessa ne metsitetään kotimaisia puita käyttäen. Hyvä esimerkki tästä on Hämeentien varsi. Myös Blennerin puistoa kehitetään kestävän kehityksen idealla siten, että alueelta tulevat maamassat muotoillaan polkujen varsille kumpuileviksi kukkuloiksi, joista osa metsitetään.

On hyvä huomata, että Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestettiin Luontolahjani satavuotiaalle –kampanja, johon Tuusulan kunta osallistui rauhoittamalla noin 100 ha omia metsiään.

Parhaillaan Tuusulan kaavoitusyksikkö ja viheralueyksikkö laativat viher- ja virkistysverkoston kehittämissuunnitelmaa, johon tulee kehittämisehdotuksia siitä, miten luonnon monimuotoisuutta ja vihreyttä taajamissa voidaan edistää.

Päätös

Päivitetty: 14.06.2019

« Takaisin