Seinämaalauksia Jokelan asematunneliin

Aloite tehty:
13.05.2019
Aloitteen tekijä:
Toivanen Ilona
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Olemme kaikki ylpeitä Jokelan juna-asemastamme ja sen roolista osana kunnan joukkoliikennettä. Juna-asema on portti Jokelan viihtyisään puutarhamaiseen kyläkeskukseen.

Juna-asema on kuitenkin valitettavan epäsiisti ja epäviihtyisä, etenkin asematunnelin harmaita seiniä peittävien alati uusiutuvien tägien johdosta. Kunnan ja liikenneviraston välillä on ilmeisesti ollut myös hieman epäselvyyttä siitä, mikä osuus tunnelista kuuluu kenenkin vastuulle, mikä on mahdollisesti vaikuttanut seinien epäsiistiin kuntoon

Esitän, että tilaamme Jokelan asematunneliin kattavat seinämaalaukset, jotka tekisivät asemastamme viihtyisämmän ja siistimmän ja vähentävät mahdollisia yksityisyritteliäitä taideteoksia seiniin. Liikennevirasto on alustavissa keskusteluissa suhtautunut myönteisesti siihen, että kunnan kanssa tehtäisiin sopimus tällaisten maalausten tilaamisesta ja laatimisesta. Vastaavia seinämaalauksia on toteutettu eri puolilla Suomea ja seuraukset ovat olleet myönteisiä.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.5.2019 § 74: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 14.5.2019: Kasvu ja ympäristö -toimialueen valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 17.11.2020
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 18.2.2021 § 13: Ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 15.3.2021 § 42: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 19.4.2021 § 42: Aloite käsitelty

Vastaus

Aloitteessa esitettiin, että Jokelan asematunneliin tilattaisiin kattavat seinämaalaukset parantamaan asematunnelin viihtyisyyttä.  

Jokelan asematunnelin puhtaanapidosta vastaa Tuusulan kunta, yhdyskuntatekniikka, katujen ja yleisten alueiden kunnossapito. Puhdistustyöt tilataan tarpeen mukaan aliurakoina.  

Tunnelin omistaa ratahallintokeskus. Mikäli seinäpintoihin halutaan taidetta, tulee lupa kysyä liikennevirastolta. Alustava tiedustelu lupamenettelystä liikennevirastoon on tehty (3.2.2021). Taiteen hankinta edellyttää lupaprosessin, suunnittelutyön taiteen hankkimiseksi ja rahoituksen. Ensivaiheen suunnittelutyöhön kuuluvat paikkaan sopivan taiteen vaihtoehtojen selvittäminen, osallistumisprosessista sopiminen ja alustava budjetointi. Tuusulan museo puoltaa hanketta, mikäli lupa hankkeeseen saadaan ja rahoitus hankkeelle järjestyy. Tausta-asioiden selvittyä voidaan asiaa edistämään nimetä työryhmä, jossa on vahva edustus kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista. Taidehankkeen toteutuessa sitä ohjaa Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmä. 

Asematunnelin nykytilanne on tallennettu 24.11.2020. 

Päätös

Päivitetty: 06.05.2021

« Takaisin