Maksuton aamupalakokeilu Tuusulan kouluissa

Aloite tehty:
07.10.2019
Aloitteen tekijä:
Palvas Liisa / Tuusulan Puolesta valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan Puolesta-valtuustoryhmä esittää valtuustoaloitteessaan, että Tuusulan kunta selvittää mahdollisuutta maksuttomaan aamupalaan Tuusulan kouluissa 1.-9.-luokkalaisille.

Aamupalan tärkeys ja vaikutus lapsen ja nuoren fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseen tunnistetaan. Vaikutus ei ole pelkästään oppilaalle itselleen koulutyötä tukevaa, vaan myös oppimisympäristön työskentelyrauhan ja viihtyisyyden kannalta vaikutus on suuri. Maksuton aamupala on myös tukipalvelu kodin suuntaan auttaen niitä oppilaista, joille aamupala, tai ruokailu ylipäätään ei ole säännöllistä. Aamupalan syömisen on huomattu jopa edistävän lounaan syöntiä, kun aamiaista aloitettiin tarjoamaan ammatillisissa oppilaitoksissa opiskeleville.
Oppilaiden ja esim. aamupalaan osallistuvan koulun oppimisen tukihenkilöstön kohtaaminen yhteisellä ajalla luo vuorovaikutusta ja toimii ennaltaehkäisevästi syrjäytymisen ja muiden haasteiden tunnistamisessa. Toimintaa voidaan kehittää myös kunnan osallisuus-alustalla, ja kutsua esim. koulun oman henkilöstön avuksi alueen kehittämisverkoston toimijoita.

Maksutonta aamupalaa on kokeiltu Lahdessa, laajentuen jo useampaan kouluun, sekä Joensuussa ja Jyväskylässä. Aamupala voitaisiin tarjota alkuun kokeiluna esim. lukukauden ajan parissa koulussa. Saadun kokemuksen myötä jatkoa ja toiminnan laajentamista voidaan harkita. Kokeilun rahoittamiseksi pyydämme selvittämään, olisiko esim. Opetushallituksesta haettavissa soveltuvaa apu- tai hankerahaa, tai löytyykö kokeilun rahoitukseen kolmannen sektorin toimijaa.

Maksuton aamupala on erinomaista hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä, soveltuen Tuusulan kunnan strategiaan ja tahtoon löytää uusia tapoja toimia, sekä on osa Tuusulan kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtäväkenttää.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 7.10.2019 § 136: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 8.10.2019: Sivistys-toimialan valmisteltavaksi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta 28.1.2020 § 6: Ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 3.2.2020 § 44: Palautettiin uudelleen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta 10.12.2020 § 116: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 11.1.2021 § 19: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 8.2.2021 § 10: Aloite käsitelty

Vastaus

Aamupalan jako oppilaalle tarvittaessa

Toisinaan oppilaiden aamupala kotona jää syömättä, syystä tai toisesta. Syitä voi olla useita, esimerkiksi kiire aamulla, tai se että kotona ei ole syötävää. Voimme osaltamme tukea oppilaan oppimista tarjoamalla pientä aamupalaa opettajan niin pyytäessä, jos oppilaan energiataso on liian alhainen. Pyydettäessä voidaan keittiöltä antaa esimerkiksi edelliseltä päivältä jäänyttä välipalaa (huomio tuotteiden säilyvyys), tai näkkileipää ja margariinia, tai hedelmää ja maitoa.

Emme näe tarkoituksenmukaisena laajan aamupalakokeilun järjestämistä tässä kunnan taloudellisessa tilanteessa.

Päätös

Päivitetty: 19.02.2021

« Takaisin