Lasten ja nuorten koulun tukipalvelut

Aloite tehty:
11.11.2019
Aloitteen tekijä:
Åberg Anu / Keskustan valtuustoryhmä ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Olemme useaan kertaan keskustelleet lasten ja nuorten koulun tukipalveluista. Ollaan todettu, että meillä on asiat aika hyvin, kun on kaksi Tuusulalle ominaista mekanismia ”Tuusulan malli”:

koululaisten kuntoutustyöryhmä, joka on ketterä ja moniammatillinen ja nopeasti ja tehokkaasti arvioi lapsen oppimisen lisätarpeen (Lakkautettu! Tuusulalaisten lasten lähetteiden käsittely on jo alkanut takuta).
lastenneurologi, joka palvelee lapsen raskaampia hoitotarpeita, seuraa lääkityksiä ja hoitaa kontrollit lähellä ja kustannustehokkaasti. (Keusote on ilmoittanut ostopalvelukumppaneille kesällä, että on päättänyt lakkauttaa sopimukset vuoden vaihteessa. Tuusulan kunta ei ole reagoinut katkaistuihin sopimuksiin.)
Tuusulan kunnassa on ollut yhteisymmärrys, että nämä kaksi mekanismia, jotka ovat olleet Tuusulalle ominaisia koetaan tärkeiksi. Niiden toiminnan jatkuminen tulisi turvata. Keusoten tasapäistämishanke ei ole esteenä näiden mekanismien toiminnalle; vain tuusulalaiset kunnanvaltuutetutvoivat estää niiden toteutumisen.

Allekirjoittaneet toteavatkin, että Tuusulan kunnanvaltuuston tulisikin viimeistään 12.12.2019 budjetissaan varmistaa näiden resurssien käyttö sekä välittömät toimintaedellytykset.

Keusote voi ottaa palvelun haltuun, sitten kun se joku päivä saa vastaavan mallin jalkautettuariittävillä resursseilla.

Erittelyt aloitteeseen ja lisäselvitteet ovat erillisellä liitteellä

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 11.11.2019 § 160: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 12.11.2019: Sivistys-toimialueen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta 22.03.2022 § 29: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 4.4.2022 § 129: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 23.5.2022 § 73: Aloite käsitelty

Vastaus

Valtuustoaloite on tehty vuonna 2019. Tämän jälkeen on tapahtunut muutoksia lasten ja nuorten tukipalveluiden toteuttamisessa. Vuoden 2020 aikana on kuvattu ja selkeytetty tiimien toimintaa,​ kunnissa tarjottavia palveluja ja palveluketjuja yhteistyössä Keusoten ja kuntien kanssa. Tämä on selkiyttänyt vastuita ja tehtävänjakoja eri toimijoiden välillä.

Kunnassa toimii mm. säännöllisesti kokoontuva moniammatillinen neuvolapalvelupalveluiden tiimi (1 krt/viikko) ja kouluikäisille lapsille suunnattu Neuropsykologisen kuntoutuksen työryhmä (1 krt/3kk). Molemmissa tiimeissä käsitellään yksittäisen lapsen/nuoren asioita,​ suunnitellaan ja sovitaan tarvittavia jatkotoimenpiteitä. Molemmat tiimit ovat osa lääkinnällisen kuntoutuksen ostopalveluprosessia. Tiimeissä on mahdollisuus saada myös konsultaatiota,​ jakaa tietoa ja osaamista eri toimijoiden välillä.

Tilanne on selkiytynyt huomattavasti vuodesta 2019. Rakenteet mahdollistavat kuntatasolla lasten asioiden käsittelyn moniammatillisesti,​ ja lasten tuen tarpeet tulevat tunnistetuiksi. Kuntatason ryhmät toimivat suunnitelmien mukaisesti,​ ja lasten ohjautuminen perusterveydenhuollosta eteenpäin tai kuntoutukseen toteutuu. Tämän hetken haasteena niin Keusotessa kuin valtakunnan tasolla on tiettyjen henkilöstöryhmien heikko saatavuus ja erikoissairaanhoidon kuormittuneisuus,​ mikä vaikeuttaa lasten ja nuorten pääsyä perustason palveluista erikoissairaanhoidon palveluihin sekä tiettyjen kuntoutusten saamista,​ esim. puheterapiaa.

Edellä kuvatuista syistä johtuen valtuustoaloitteessa esitetty vaihtoehto palveluiden tuottamisesta kunnan omana toimintana ei tämänhetkisessä tilanteessa ole perusteltua.

Päätös

Päivitetty: 08.06.2022

« Takaisin