Nopean nettiyhteyden turvaaminen kaikille kuntalaisille

Aloite tehty:
06.05.2020
Aloitteen tekijä:
Alanko Matti
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Nyt koronaviruksen aikana moni joutuu työskentelemään kotona etäyhteyksien varassa. Verkoyhteyksien ruuhkaantuminen aiheuttaa suuria viiveitä yhteyksiin ja työnteko vaikeutuu aiheuttaen stressitason nousua ja työn tehokkuus kärsii.

Ehdotankin, että Tuusulan kunta ryhtyy yhteistyössä operaattoreiden kanssa asentamaan avointa kuitua, jotta jokaisella kuntalaisella olisi mahdollisuus nopeaan nettiyhteyteen. Lahelan alueelle on tulossa tällainen avoin kuitu. Koska itse kuitukaapeli on halvempaa kuin sen asentaminen, on kunnan huolehdittava, että jatkossa kaikkien uusien vesijohjtolinjojen yhteydessä samaan kaivantoon asennetaan myös kuitukaapeli. Vanhoille kuiduttomille alueille kaapelin asennus tulee aloittaa niiltä alueilta, joilta muut palvelut kuten koulu, terveydenhoito, posti, pankki, kauppa tai apteekki ovat kauimpana.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 6.4.2020 § 33: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 7.4.2020: Kasvun ja ympäristön toimialueen valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 20.10.2020 § 116: ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 16.11.2020 § 455: ehdotus valtuustolle
Valtuusto 7.12.2020 § 139: Aloite käsitelty

Vastaus

Valokuitukaapelilla on kiistaton etunsa nopeampana ja varmatoimisempina nettiyhteytenä langattomaan nettiin verrattuna. Puustellinmetsän asemakaava-alueen rakentamisen yhteydessä Tuusulan kunta kokeili uudenlaista toteutustapaa, jolla saadaan varmistettua valokuitukaapeli jokaiseen kotiin. Puustellinmetsässä kunta asensi katurakenteeseen muun infran rakentamisen yhteydessä mikroputkiverkoston, joka myytiin Elisa Oyj:lle ehdolla, että yhtiö asentaa mikroputkiverkoston kautta valokuidun jokaiseen alueen kiinteistöön. Menetelmä on toimiva, mutta prosessina raskas. Mikrokanavaverkko vaatii oman suunnittelunsa, asennuksensa joko osana pääurakkaa tai erillisurakkana sekä neuvotteluja operaattoreiden kanssa, suostuvatko he ostamaan tai vuokraamaan putkiverkon ja millä hinnalla. Mikrokanavaputkiston asennuskustannukset ovat putkiston koosta riippuen luokkaa 5...7 €/m. Valokuitukaapeliverkoston laajentaminen tässä muodossa kaikille työpaikka- ja asuinalueille Tuusulassa työllistäisi käytännössä yhden henkilön täysimääräisesti.

Pääsääntöisesti, kun Tuusulan kunnassa rakennetaan uusia kaava-alueita tai saneerataan vanhoja katuja, kunta tiedottaa hankkeista myös verkko-operaattoreita: kaukolämpö-, tele- ja sähköoperaattoreita. Kaksi kertaa vuodessa on yleisempi neuvonpito kunnan tulossa olevista hankkeista. Lisäksi operaattoreita kuullaan katusuunnitelmien nähtävillä olon yhteydessä, ja ennen kadun rakentamiseen tai saneeraamiseen ryhtymistä käydään tarkempia neuvonpitoja eri operaattorien tarpeista ja aikataulujen sovituksista. Tämä informointi- ja kuulemismenettely on jo maankäyttö- ja rakennuslaista lähtevä velvollisuus. MRL:n mukaan kadunpitovastuu on kunnalla. Kadunpito käsittää kadun suunnittelemisen, rakentamisen ja sen kunnossa- ja puhtaanapidon sekä muut toimenpiteet, jotka ovat tarpeen katualueen ja sen yläpuolisten ja alapuolisten johtojen, laitteiden ja rakenteiden yhteen sovittamiseksi. Tavoitteena on suunnitella katualueen tila siten, että katuun asennettavat laitteet ja rakenteet saadaan sovitettua sinne tarkoitustaan vastaavalla tavalla, ja että uuden rakentaminen tai vanhan saneeraaminen tapahtuu koordinoidusti ja mahdollisuuksien mukaan samanaikaisesti, jotta kadun käyttäjille aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa ja katurakenteet eivät vahingoittuisi erikseen tehtävistä kaivannoista. Pakottavia velvoitteita rakentaa yhtä aikaa muiden kanssa tai ulottaa verkkonsa jokaiseen kiinteistöön kunta ei voi kuitenkaan operaattoreille antaa. Verkko-operaattorit toimivat markkinaehtoisesti. Vuoropuhelun tehostamista teleoperaattoreiden kanssa, jotta yhtiöt lähtisivät rakentamaan valokuitukaapeleita laajemmin katuja rakennettaessa tai saneerattaessa voidaan pyrkiä tehostamaan. Viimekädessä kuidun rakentaminen on kuitenkin kiinni operaattoreista.

Päätös

Päivitetty: 14.12.2020

« Takaisin