Kunnantalon korjaaminen ja säilyttäminen

Aloite tehty:
05.10.2020
Aloitteen tekijä:
Stenvall Raimo
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Vielä kerran aloite Tuusulan kunnantalosta. Pyydän, että kunnanvaltuustolle tuodaan vielä kerran tiedoksi kaikki kunnantalon purkamiseen liittyvät asiakirjat. Hämmästyttää, kun tiedossa olevien kaikkien lausuntojen perusteella kerrotaan, että rakennus on korjattavissa. Missään lausunnossa ei todeta, että se olisi purettava. Arkkitehti, joka tutki saamani selvitykset totesi, ettei hän löydä perusteita rakennuksen purkamiselle. Korjauskustannuksia ei ole selvitetty vaihtoehtona purkamiselle. Rakennuksen suojeluarvio on tehtävä asianmukaisesti. Kunnantalon korjaaminen ja säilyttäminen jossain muussa tehtävässä, vaikkapa taidemuseona on perusteltua ja kulttuuriteko.

Kunnantalon piirtänyt arkkitehti professori Arto Sipiselle on myönnetty ainoana arkkitehtinä Suomessa Pro Finlandia mitali. Kunnantalon suojelusarvo pitää selvittää alan asiantuntijoilta.

Käsittelyvaiheet

TuuDno-2020-2365
Valtuusto 5.10.2020 § 92: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 19.10.2020 § 397: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 9.11.2020 § 110: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnan omistamalla tilalla kt: 858-​402-​0013-​0001 sijaitseva kunnan omistama,​ nyttemmin purettavaksi hallintorakennukseksi -​nimetty,​ betonirunkoinen tiilivuorattu rakennus on teknisesti huonossa kunnossa.

Ulkopuolisen asiantuntijan tekemän arvion mukaan rakennuksen käytöstä tulisi pidättäytyä ja rakennuksen kunnon aiheuttama riski henkilöstölle oli "sietämätön". Arvio on perustunut rakenneteknisiin,​ kemiallisiin ja mikrobiologisiin analyyseihin.

Purettavan hallintorakennuksen korjausten on todettu maksavan enemmän kuin uudisrakentamisen. Purettavassa hallintorakennuksessa havaittujen laajojen vaurioiden poistaminen rakennuksesta on vaikeaa ja kallista ja lopputuloksen katsotaan olevan epävarmaa. Toimisto-​ ja kokoontumisrakennuksen muutos muuhun käyttöön ei ole taloudellisesti järkevää.

Rakennuksen purkaminen on perusteltua,​ vaikka rakennuksella olisi rakennustaiteellisia arvoja. Rakennukselle on myönnetty purkulupa,​ mutta rakennusta ei ole vielä voitu purkaa rakennuksessa olevien arkistojen vuoksi. Kunnassa on käynnistetty keskusarkiston väistötilaprojekti,​ jossa selvitetään pääkirjaston tilojen soveltuvuutta keskusarkiston väistötiloiksi. Arkistojen saaminen pois purettavasta hallintorakennuksesta on priorisoitava.

Päivitetty: 18.11.2020

« Takaisin