Jokelan ulkoilureittien parantaminen

Aloite tehty:
07.12.2020
Aloitteen tekijä:
Friman Kari / Tuusulan Puolesta valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Jokelalaisten ulkoilu- ja virkistysmahdollisuuksien parantamiseksi ehdotamme, että Tuusulan kunta ryhtyy toimiin

ulkoilureitin suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi radan itäpuolelle Lepolan/Peltokaaren alueelle ulottuen Nykiön kalliolle Jokelan retkeilijöiden majalle.
nykyisen Notkopuistosta lähtevän ulkoilureitin pidentämiseksi.

Perustelut:
Jokelassa on kolme merkittyä ulkoilureittiä, jotka kaikki lähtevät radan länsipuolelta Notkopuistosta: Sininen maastopolku, Keltainen maastopolku ja Alhon lammen kerros. Sen sijaan radan itäpuolella ei ole yhtäkään ulkoilureittiä. Lepolan ja Peltokaaren alueelle on jo nyt mittava asukasmäärä ja lisää asukkaita on tulossa. Myös he ansaitsevat lähiympäristöönsä hyvinvointia ja terveyttä edistävän ulkoilureitin.

Temmon alueella nykyisten reittien hienona osana oli vuosikymmeniä Lepokallion kohdalla kulkenut osuus. Valitettavasti runsas vuosi sitten kyseinen yksityisellä maalla ollut osuus poistui ulkoilureitistä. Tämän korvaamiseksi, Notkapuistosta liikkeelle lähtevien ulkoilureittien parantamiseksi on syytä etsiä toimiva ratkaisu reitin pidentämiseen noin 1,5 kilometrillä.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 7.12.2020 § 146: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 8.12.2020: Sivistyksen toimialan valmisteltavaksi
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 18.2.2021 § 14: Ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 15.3.2021 § 102: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 19.4.2021 § 43: Käsitelty

Vastaus

1) Ulkoilureitin suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi radan itäpuolelle Lepolan/Peltokaaren alueelle ulottuen Nykiön kalliolle Jokelan retkeilijöiden majalle.  

Vapaa-aikapalveluiden kannanotto on, että junaradan molemmin puolin tulee ehdotuksen mukaisesti kehittää ulkoilureittejä ja luontoliikunnan, virkistyksen ja muun ulkoilun sekä liikunnan palveluita. Radan itäpuolella kunnan maanomistus ja nykyinen kaavallinen valmius ei valitettavasti tue ulkoilureittien suunnittelua ja rakentamista. Kunnan omistuksessa on pieni metsäalue, n 12 ha, Iltalenkin pohjoispuolella (kaavaehdotus 2040 merkattu AO-2 alueeksi). Aloitteessa mainittu Nykiön kallio ja Jokelan retkeilijöiden maja on Hyvinkään puolella. Ulkoilureittien toteuttaminen radan itäpuolelle vaatisi kaavamuutoksia ja maahankintoja. Vapaa-aikapalvelut katsoo yleisesti, että kunnan tulisi ryhtyä päättäväisesti toimiin virkistyspalveluiden kehittämiseen soveltuvien maa-alueiden hankintaan ja kaavoitukseen kaikissa kuntakeskuksissa. Vapaa-aikapalvelut nostaa asian esille myös kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunnossa koskien Jokelan keskustan yleissuunnitelmaa.  

 

2) Nykyisen Notkopuistosta lähtevän ulkoilureitin pidentämiseksi. 

Vapaa-aikapalvelut on jo suunnitellut 1.5-1.8 km uuden kuntoradan (ns. Lepokallion korvaava kuntorata) vesitornin alueelle (kaavassa virkistys- ja ulkoilureittikäyttöön, VR). Hankkeeseen on haettu, 11/2020, ympäristöministeriöstä avustusta. Jos avustus päätös on myönteinen, pääsemme toteuttamaan uuden kuntorata osuuden vuonna 2021

Päätös

Päivitetty: 06.05.2021

« Takaisin