Pride-viikon huomioiminen Tuusulassa

Aloite tehty:
08.03.2021
Aloitteen tekijä:
Noro Seppo / Vasemmiston valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Pride-viikko tapahtumineen on Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta ja syrjintää vastaan marssittiin Helsingissä ensimmäistä kertaa vuonna 1981. Siitä lähtien toiminta on laajentunut koko Suomeen ja sateenkaarilipuilla liputus on ehkä tunnetuin tapa osoittaa tukensa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta.

Pride-tapahtumalla on laaja joukko tukijoita. Helsingin Priden viime vuosien yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. Helsingin kaupunki, Suomen evankelisluterilainen kirkko, KELA, Alko, Marimekko, Karhu, Nordea, Microsoft ja Burger King.

Tuusulan Vasemmiston valtuustoryhmä esittää, että myös Tuusula huomioi Pride-viikon näkyvästi sekä tulevana kesänä 28.6.-4.7.2021 että säännöllisesti sen jälkeen.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 8.3.2021 § 35: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 9.3.2021: Kuntatoimialan valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 14.6.2021 § 233: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 28.6.2021 § 85: Aloite käsitelty

Vastaus

hmisoikeuksia, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa vahvistavan Priden huomioiminen tänä ja tulevina vuosina Tuusulassa edistäisi kunnan strategian ja hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden toteutumista. Se vahvistaisi myös Tuusulan brändimielikuvaa elämisen taiteen kuntana, jossa jokainen voi elää oman näköistä elämää. Priden huomioiminen Tuusulassa tänä vuonna ja säännöllisesti sen jälkeen on kannatettava ehdotus. 

Keski-Uudenmaan kuntien yhteinen Pride

Priden huomioimisesta kunnissa on Tuusulan lisäksi käyty keskusteluja myös muissa Keski-Uudenmaan kunnissa. Yhteistyössä Järvenpään ja Keravan kaupunkien kanssa on syntynyt ajatus Keski-Uudenmaan yhteisestä Pride-viikonlopusta. Keski-Uudenmaan Pride-viikonlopun ajankohdaksi on valikoitunut syyskuun ensimmäinen viikonloppu 3.–5.9. Viikonlopun aikana kunnissa liputettaisiin sateenkaarilipuin ja lisäksi järjestettäisiin Keski-Uudenmaan yhteinen Pride-tapahtuma. 

Sateenkaariliputus toteutettaisiin Tuusulan kunnan lipputangoissa ja sen kokonaiskustannus olisi noin 2 500 € euroa ja kulut voidaan kattaa tilapalveluiden käyttötaloudesta. 

Liputuksen lisäksi järjestettäisiin Keski-Uudenmaan yhteinen Pride-tapahtuma lauantaina 4.9. Järvenpäässä. Pääsääntöisesti Pride-tapahtumien toteuttava taho on jokin yhteisö. Helsingin Pride-viikon toteuttajana on Helsingin Pride yhteisö ry. Koska aloite on lähtenyt valtuustosta, ei tapahtumalla ole tällä hetkellä yhteisötahoa sen toteuttamiseksi. Keski-Uudenmaan Pride järjestettäisiin kuntien koordinoimana ja ensimmäisen vuoden koordinaatiovastuun kantaisi Järvenpää. Järvenpäässä valmistelut Keski-Uudenmaan kuntien yhteisestä Pride-viikonlopusta ovat edenneet ja sen puitteissa on käyty keskusteluita eri tahojen kanssa. Mukaan lupautuneita tahoja ovat tällä hetkellä Seta ry, Sykettä ja Sinfoniaa, Meidän festivaali, Järvenpään sateenkaarevat nuoret ja Järvenpään kaupungin eri yksiköitä. Tuusulalaisia ja muita keskiuusmaalaisia toimijoita kutsutaan mukaan yhteiseen suunnittelutilaisuuteen kesäkuussa. Kunnista Järvenpää on jo sitoutunut Priden toteutukseen syyskuussa. Keravalla valmistelu on vielä kesken.

Ajatuksena on, että Pride-tapahtuma kiertäisi Keski-Uudenmaan kunnissa ja eri kohteissa vuosittain. Tapahtumakonseptin suunnittelussa on hyvä huomioida, että ilman orgaanista tapahtumanjärjestäjää ei tapahtumalle saada samankaltaista vaikuttavuutta ja huomiota, kuin jos järjestäjä tapahtumalle olisi noussut yhteisön taholta. Tapahtuman järjestäminen tänä vuonna kuntien koordinoimana on kuitenkin mahdollista ja järkevää, sillä tapahtumakonsepti saa lähtölaukauksen ensimmäisen vuoden toteutuksesta ja sen myötä syntyvän yhteisön on mahdollista kehittää tapahtumakonseptia tulevina vuosina. Keski-Uudenmaan kuntien yhteinen Priden huomioiminen lisää vaikuttavuutta enemmän kuin yksittäisen kunnan yksittäinen toteutus. 

Pride-liputus ja Keski-Uudenmaan yhteinen, tänä vuonna Järvenpäässä järjestettävä Pride-tapahtuma voidaan toteuttaa kunnan käyttötalouden puitteissa yllä kuvatulla tavalla.

Päätös

Päivitetty: 02.07.2021

« Takaisin