Varjopaikan rakentaminen Lepolan päiväkodin pihalle ja muiden Tuusulan päiväkotien pihojen varjopaikkojen tarkistus

Aloite tehty:
28.06.2021
Aloitteen tekijä:
Emmi Sirniö
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Ihosyöpien määrä on Suomessa jatkuvassa nousussa ja ihomelanoomaa todetaan yhä useammin nuorilla aikuisilla. Ihomelanooman tunnettuja vaaratekijöitä ovat ihon toistuvat palamiset erityisesti nuoruusiällä, kun muiden ihosyöpien sairastumisriskiä kasvattaa ihon saama UV-säteilyn kokonaismäärä.

Esimerkiksi terveyskirjaston ohjeiden, jotka ovat asiantuntijoiden laatimia ja perustuvat Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin tuottamiin kansallisiin hoitosuosituksiin ja Kustannus Oy Duodecimin julkaisemiin lääkäreiden käsikirjoihin, mukaan Vauvojen ja alle 2-vuotiaiden pikkulasten ihoa ei saa altistaa voimakkaalle auringonvalolle. Suositus on, että jos joudut olemaan vauvan kanssa ulkona klo 10 ja 16 välillä, pysyttele varjossa. Lisäksi leikki-ikäisten kohdalla suositus on, että älä vie lasta aurinkoon klo 11 ja 15 välillä ja suosi varjoisia leikkipaikkoja.

Lepolan päiväkodissa näitä ohjeistuksia on kuitenkin mahdotonta toteuttaa, sillä päiväkodin pihalta, ei isojen eikä pienten puolelta, löydy päivän aikana minkäänlaista varjoa. Lasten iho palaa herkemmin kuin aikuisten iho, sillä lasten iho on ohuempi kuin aikuisten, jonka vuoksi ihon oma suojamekanismi ei ole vielä täysin kehittynyt. Lasten turvallisuus ja hyvinvointi on tärkeää ja kunnan tulisi reagoida tällaisiin puutoksiin lasten päivittäisessä ympäristössä nopeasti.

Tällä aloitteella haluamme siis, että kunta rakentaa Jokelassa sijaitsevan Lepolan päiväkodin pihalle (pienten ja isojen puolelle) varjopaikan, jossa lasten on turvallista leikkiä kesällä auringolta suojassa. Ja haluamme myös, että kunta käy läpi kaikkien päiväkotien pihat ja varmistaa, että lapsilla on mahdollisuus leikkiä varjossa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 28.6.2021 § 88: Kunnanhallitukselle valmisteltavaksi
Johtoryhmä: Kasvu ja ympäristö valmisteltavaksi

Päätös

Päivitetty: 02.07.2021

« Takaisin