Luottamushenkilöt tutustumaan päätöksenalaisiin kohteisiin

Aloite tehty:
23.05.2022
Aloitteen tekijä:
Eeva-Liisa Nieminen ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusula on alueeltaan laaja ja luottamushenkilöiden tietämys kunnan eri osista rajoittuu usein omaan asuinalueeseen ja lähitienoisiin.

Kuitenkin teemme koko Tuusulaa koskettavia päätöksiä. Olisi toivottavaa, että voimme oman havainnon tasolla tutustua yhdessä päätettävinä oleviin kohteisiin. Se on tiedolla päättämistä ja myös luonnontieteille ja kaikelle tieteelle ominaista havainnointiin perustuvaa johtopäätösten tekoa.

Ehdotamme, että kunta järjestää luottamushenkilöille paitsi valtuustoinfoja myös tutustumiskäyntejä.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 23.5.2022 § 75: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 24.5.2022: Kuntatoimialalle valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 20.2.2023: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 6.3.2023 § 39: Aloite käsitelty

Vastaus

Pidämme erittäin tärkeänä, että luottamushenkilöt tuntevat oman paikkakuntansa. Olemme järjestäneet syksyllä 2022 luottamushenkilöille kiertoajelun Etelä-Tuusulassa. Pohjois-Tuusulan kierros järjestetään vuoden 2023 aikana. Kaavoitus on järjestänyt lisäksi erilaisia kaavakävelyitä, joiden aikana tutustutaan kaavoituksen kohteisiin. Luottamushenkilöitä kutsutaan myös palveluverkon kohteisiin, esimerkiksi avoimet ovet -tilaisuuksiin, sekä puistojen avajaisiin. Osana luottamushenkilöiden perehdyttämistä on mahdollisuus järjestää lautakuntien kokouksia eri kohteissa. Suositamme, että lautakunnat vierailevat päätöksenteon kannalta tarkoituksenmukaisissa paikoissa. Tuusulan kunta järjestää lukuisia tapahtumia ja tilaisuuksia, jotka sijoittuvat eri puolille kuntaa. Luottamushenkilöt kuntalaisina ovat niihin erittäin tervetulleita.  

Järjestämme vuosittain kaksi valtuuston seminaaria ja kaksi kunnanhallituksen seminaaria. Niistä kaksi pidetään Tuusulassa. Kuukausittain on valtuustoasian valmistelutoimikunta, jossa perehdytään päätöksentekoon myöhemmin tuleviin asioihin. Järjestämme erillisiä iltakouluja, joista viimeisin on ollut ilmasto-ohjelman iltakoulu. Varsinkin iltakouluja voidaan järjestää eri puolilla Tuusulaa. On tarpeellista kuitenkin välillä hyödyntää etäyhteyksiä kokouksien järjestämiseen. Tuusulan kunnassa on laadittu päätöksenteon tueksi osallisuusmalli.  

Päätös

Päivitetty: 10.03.2023

« Takaisin