Hanke listan keräämiseksi ammattitaiteilijoista, jotka voivat vierailla päiväkodeissa ja kouluissa

Aloite tehty:
23.05.2022
Aloitteen tekijä:
Lauri Untamo
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Esitän valtuustoaloitteena, että Tuusulan sivistystoimi käynnistää hankkeen, jossa kerätään lista Tuusulan alueella toimivista ja asuvista ammattitaiteilijoista, jotka voisivat vierailla kouluissa. Ammattitaiteen ja kulttuurin tekijät voisivat kouluissa ja miksei päiväkodeissakin osallistua oman alansa opetukseen musiikissa, kuvaamataidossa, ilmaisutaidossa, historiassa jne. Lisäksi yhteistyössä voisi tehdä taideprojekteja, leirejä tms. Tavoitteena olisi saada koulujen kulttuurikasvatus eläväksi ja lisää paikallista sisältöä opetukseen. Samalla hanke tukee alueen paikallisia taiteentekijöitä. Toiminnalla voidaan vahvistaa lasten ja nuorten luovuutta, kulttuuri- ja taideosaamista sekä vahvistaa koulun taide- ja kulttuurikasvatusta. Lisäksi tämä voisi lisätä lasten ja nuorten hakeutumista kulttuuri- ja taideharrastusten pariin. Sivistystoimi koordinoi tätä toimintaa sekä vakiinnuttaa tämän osaksi vuosittaista toimintaa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 23.5.2022 § 76: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 24.5.2022: Sivistystoimialueen valmisteltavaksi
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 22.9.2022: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 10.10.2022 § 347: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 14.11.2022 § 149: Palautettiin uudelleen valmisteltavaksi
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 21.11.2023 §94: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 8.1.2024 §16: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 5.2.2024 §13: Aloite käsitelty

Vastaus

Käytämme laajasti eri alojen ammattilaisia

Tuusula on kulttuurikunta,​ jonka tavoitteena on,​ että kulttuuri koskettaa jokaista kuntalaista. Kunta pitää tärkeänä,​ että taiteen ja kulttuurin palvelut ovat monipuolisia ja ammattimaisesti tuotettuja.

Tuusulan kulttuuripalveluilla on verkkosivuillaan jatkuva esiintyjähaku: https://www.tuusula.fi/sivu.tmpl?sivu_​id=9327. Esiintyjähaun kautta saamme yhteydenottoja paikallisilta sekä muualta Suomesta ja ulkomailla toimivilta ammattitaiteilijoilta heidän palveluistaan,​ uusista esityskokonaisuuksista sekä erilaisista tuotannoista. Lisäksi teemme yhteistyötä esimerkiksi Konserttikeskuksen kanssa,​ joka ylläpitää omaa rekisteriään alansa ammattitaiteilijoista. Näiden tahojen palvelut ovat esimerkiksi koulujen ja varhaiskasvatusyksiköiden käytössä.

Kun tuotamme kulttuuripalveluita,​ maksamme taiteellisesta työstä asianmukaisen korvauksen. Tarjoamme työtilaisuuksia lähes sadalle kulttuurin ja taiteen ammattilaiselle. Suuri osa näistä työtilaisuuksista liittyy lastenkulttuuriin,​ kuten kaksi kertaa vuodessa järjestettävään Skidiviikkoon sekä kesäkaudella järjestettäviin lasten taideleireihin tai Tuusulan taiteiden yön tuotantoihin. Vuodesta 2022 lähtien kunta on palkannut kesätaiteilijan työsuhteeseen kesä-​heinäkuuksi. Työpaikkaan on avoin haku.

Tapahtumissa esiintyneistä paikallisista esiintyjistä ja kulttuurialan palveluntarjoajista jaamme tietoa kysyttäessä,​ kun kunnassa järjestetään erilaisia tilaisuuksia,​ kuten juhlia tai puistojen,​ rakennusten ja näyttelyiden avajaisia.

Kulttuurikasvatus on suunnitelmallista

Tuusulassa kulttuurikasvatus on ollut suunnitelmallista vuodesta 2016 lähtien,​ jolloin kulttuurikasvatussuunnitelma Kultsu otettiin käyttöön. Kultsu on perusopetuksen opetussuunnitelman liite ja se kattaa luokka-​asteet 1–9. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma Taika Kultsu ja toisella asteella II asteen Kultsu.

Kulttuurikasvatussuunnitelma on suunnitelma siitä,​ miten kulttuuri-​,​ taide-​ ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan kunnassa osana opetusta ja tuodaan osaksi lapsen ja nuoren elämää.

Kultsu takaa lapsille ja nuorille tasavertaiset mahdollisuudet tutustua monipuolisesti paikalliseen kulttuuriin. Kultsu helpottaa opettajan mahdollisuuksia hyödyntää kunnan laajoja kulttuuri-​,​ museo-​ ja kirjastopalveluita. Tuusulan Kultsu etenee polkuna luokka-​asteelta toiselle. Malli takaa kulttuuriopetuksen minimin,​ jonka järjestävät Tuusulan kirjasto,​ kulttuuri,​ kuvataidekoulu ja museo sekä Lottamuseo. Sen lisäksi on useita muita yhteistyömahdollisuuksia ja -​kumppaneita kulttuurikasvatuksen toteuttamiseen kouluissa. Tuusulassa ja lähialueilla on aktiivisia taiteen perusopetusta antavia oppilaitoksia sekä lukuisia harrastamista mahdollistavia taide-​,​ kulttuuri-​ ja kotiseututoimijoita.

Lasten harrastusmahdollisuudet lisääntyvät harrastamisen Suomen mallin vakiinnuttua. Hanketta ylläpitää Lastenkulttuurikeskusten liitto.

Lisätietoa kulttuurikasvatuksesta Tuusulassa: www.tuusulankulttuurikasvatus.fi

Kunta tarvitsee keräämälleen tiedolleen perusteen

Tuusulan kunta ylläpitää yhdistysrekisteriä,​ jossa on mukana paikalliset kulttuuri-​ ja taideyhdistykset. Yhdistykset voivat ilmoittautua halutessaan rekisteriin.

Henkilötietojen käsittelylle on oltava lakisääteinen tai yleiseen etuun liittyvä peruste. Rekisterinpitäjällä on vastuu henkilötietojen ajantasaisuudesta. EU:n tietosuoja-​asetus lähtee liikkeelle henkilötietojen käsittelyn minimoinnista.

Tuusulan yleiseen kulttuuritoimintaan liittyvät tietosuojaselosteet löytyvät kunnan sivuilta.

Päätös

Päivitetty: 09.02.2024

« Takaisin