Tuusulan liittyminen Astetta alemmas -energiansäästökampanjaan

Aloite tehty:
05.09.2022
Aloitteen tekijä:
Lappalainen Annika/Tuusulan Vihreä valtuustoryhmä ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Energiansäästö nyt ja tulevaisuudessa

Venäjän sotatoimien myötä korostunut tarve irtautua fossiilisesta energiasta on tehnyt energian säästämisestä entistäkin tärkeämmän tavoitteen. Jokaisen on kannettava nyt erityistä vastuuta energian säästämiseksi.

Tuusulan Vihreä valtuustoryhmä esittää, että Tuusula liittyy mukaan työ- ja elinkeinoministeriön, Energiaviraston, Motivan, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyössä luomaan energiansäästökampanjaan “Astetta alemmas”:
Tuusulan tulee suunnitella ja toteuttaa energiansäästötoimenpiteitä kuntalaisten turvallisuus ja terveys huomioiden. Toimenpiteistä on tärkeää viestiä aktiivisesti kuntalaisille.

Tuusulan kunnan tulee energiansäästökampanjalla kannustaa myös yrityksiä ja asukkaita mukaan kampanjaan ja osallistaa kuntalaiset ideoimaan säästövinkkejä. Kunnan omalla esimerkillä, aktiivisella viestinnällä ja asukkaiden kannustamisella on suuri merkitys energiakriisin hoitamisessa. Energian säästämisellä on myös suoria vaikutuksia kunnan käyttötalouteen.

Nyt on tärkeää reagoida akuuttiin energiakriisiin, mutta samalla tulee suunnitella ja toteuttaa pidemmän aikavälin energiansäästötoimia sekä lisätä uusiutuvan energian hyödyntämistä kunnan kiinteistöissä. Kuuma-kuntien yhteistä ilmastotyötä on syytä jatkaa aktiivisesti, vaikka Tuusulassa onkin tekeillä oma ilmasto-ohjelma. Kuumailmasto-sivuilta löytyvä ilmastonmuutokseen liittyvä sopeutumisohje on vuodelta 2013 ja kaipaa päivitystä muodossa tai toisessa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 5.9.2022 § 111: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 6.9.2022: Kuntatoimialan hoidettavaksi
Kunnanhallitus 19.12.2022: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 6.2.2023: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunta edistää energian säästämistä osallistumalla Astetta alemmas -​kampanjaan. Kyseessä on Motivan,​ Energiaviraston,​ työ-​ ja elinkeinoministeriön,​ valtioneuvoston kanslian,​ ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanja. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 95 prosenttia suomalaisista tekemään energiatekoja ja pienentää pitkällä aikavälillä energiankulutusta pysyvästi. Tuusula säästää energiaa esimerkiksi muokkaamalla kiinteistöjensä ilmanvaihdon säätöjä,​ kuten ilmamäärää ja ilmanvaihdon sisääntuloilman lämpötilaa. Muutokset tehdään niin,​ että sisäilman laatu ei heikkene.  Energiaa säästetään myös sisälämpötilojen entistä tarkemmalla seurannalla ja säätämisellä. Lämpötilaa voidaan laskea hieman niissä kiinteistöissä,​ joiden toiminnot sen sallivat. Osassa kiinteistöjä on irtaimistoa tai toimintoja,​ jotka vaativat tiettyä sisälämpötilaa. Lämpötilojen säätämisen lisäksi olemme tehneet yksikkökohtaisia päätöksiä energiakulutuksen rajaamiseksi esimerkiksi uimahallissa. 

Kunnan kiinteistöjen lämmityksessä pyritään luopumaan öljylämmityksestä. Tällä hetkellä Tuusulalla on vain kymmenen öljylämmitteistä kiinteistöä. Osana säästöhanketta on energiansäästövinkkien antaminen ja säästökeinoista kertominen kunnan henkilöstölle. Jokainen voi vaikuttaa energiankulutukseen myös työpaikalla. Osana asukasiltoja järjestimme tuusulalaisille 72 tunnin varautumiskoulutuksia sähkökatkotilanteisiin. 

Päätös

Päivitetty: 15.02.2023

« Takaisin