Vanhustenviikon ohjelman tiedottaminen

Aloite tehty:
03.10.2022
Aloitteen tekijä:
Ruislehto Kirsti/Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

"Vanhustenpäivää on vietetty jo vuodesta 1954 lähtien lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina, josta alkaa valtakunnallinen vanhustenviikko. Tänä vuonna ajankohta on 2.-9.10.2022. Tuusulassa viikkoa juhlistetaan monipuolisella ohjelmalla. Tuusulan väestöstä vuonna 2021 oli 65 v täyttäneitä liki viidesosa.

Tuusulan asukaslehdessä on 10 erilaista vanhustenviikon tapahtumaa ja  lisäksi todetaan, että ohjelma täydentyy edelleen ja että koko viikon ohjelman voi katsoa nettisivustolta tapahtumat.tuusula.fi. Iso osa ikääntyneistä ei syystä tai toisesta käytä sähköisiä palveluita lainkaan. Sen vuoksi tarvitaan kirjallista viestintää kotiin jaettavan esitteen muodossa.

Tänä vuonna Tuusulan asukaslehti oli ilmeisesti tarkoitus jakaa koteihin syys-lokakuun vaihteessa olevana viikonloppuna eli viime tipassa itse juhlaviikkoon nähden. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, koska Keskari lopetti kokonaan Keski-Uusimaa VIIKKO-lehden viikonvaihteen julkaisun ja näin ollen Jakelujunioreiden viikonloppujakelu oletettavasti päättyi. 

Tuusulan asukaslehden saa haettua kirjastoista. Lehti on asiallinen ja sisältää paljon hyvää informaatiota kunnasta. Uusin asukaslehti saadaan ilmeisesti jaettua koteihin keskiviikkona 5.10., jolloin Vanhustenviikon pääjuhla ja oikeastaan kaikki muukin ko. viikon ohjelma on jo tapahtunut. 

Esitän, että Vanhustenviikon ohjelma jatkossa jaetaan erillisenä lehtisenä koteihin tai että jos viikon ohjelma laitetaan asukaslehteen, niin asukaslehden jakaminen tapahtuu jo viikkoa aiemmin tai hyvissä ajoin ennen vanhustenviikkoa."

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 3.10.2022 § 127: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 4.10.2022: Sivistyksen toimialueen hoidettavaksi
Kunnanhallitus 20.2.2023: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 6.3.2023 § 43: Aloite käsitelty

Vastaus

Vuonna 2022 Tuusulan asukaslehteä, ”Elämää Tuusulassa”, julkaistiin neljä painettua numeroa. Vuoden viimeisen numeron jakelu viivästyi suunnitellusta paino- ja jakeluyrityksistä johtuvista syistä. Valitettavasti vastaavat viivästykset ovat mahdollisia.

On hyvä, että muistakin syistä erilaisista tapahtumista viestitään monissa kanavissa, myös esimerkiksi tiedottein, sosiaalisessa mediassa ja maksetuin mainoksin. Asukaslehti on yksi kunnan monista viestintävälineistä. Ihmiset seuraavat mediaa hyvin eri tavoin, ja yhdessä mediassa julkaistu asia voi mennä helposti ohi, vaikka kyseistä mediaa seuraisikin.

Vuonna 2023 Elämää Tuusulassa asukaslehteä julkaistaan painettuna kolme kertaa. Näiden lisäksi ”Elämää Tuusulassa” -teeman alla julkaistaan kunnan www-sivuilla vain verkkoon tarkoitettua lisäsisältöä. Painetun lehden tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä, ja aikatauluttamisessa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan monia tekijöitä, kuten kaavoituskatsauksen aikataulu, kulttuurin kesäkalenterin aikataulu – ja tapahtumat, kuten vanhustenviikko.

Yhden tapahtuman viestinnässä kannattaa hyödyntää joka tapauksessa monia kanavia, ja Tuusulan kunta tarjoaa mielellään apua eri kanavien hyödyntämiseen.

Päätös

Päivitetty: 10.03.2023

« Takaisin