Ikäihmisten lumityöapu

Aloite tehty:
07.03.2022
Aloitteen tekijä:
Järvinen Aarno
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Kulunut talvi on ollut hyvin runsasluminen. Auraustoimet ovat monessa kunnassa, myös meillä olleet riittämättömiä, jonka seurauksena monet huonosti liikkuvat ikäihmiset, erityisesti rollaattoria tai pyörätuolia käyttävät ovat olleet käytännössä kotinsa vankeja. Eikä pelkästään omakotitaloissa asuvat, vaan myös rivi- ja kerrostaloasukkaat, koska liikkuminen kaduilla ja teillä on ollut runsaan lumen ja liukkauden vuoksi vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Nykyinen suuntaus tuntuu olevan, että ikäihmisten tulee asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, monesti aivan liian pitkään. Keusoten vielä luonnosvaiheessa olevassa Tuottavuusohjelmassa 2022-2026 (Katsaus valmisteluun 17.2.2022 - Keusoten valtuusto) todetaankin huolestuttavasti “korvataan tehostettua palveluasumista muilla palvelumuodoilla”. Siksi myös Keusotella on asiassa suuri vastuu luoda sellaiset olosuhteet, että kotona asuminen on mahdollista.

Jotta niiden ikäihmisten, jotka haluavat asua omakotitaloissaan, asuminen olisi tulevinakin talvina mahdollista, kunnan tulisi yhdessä Keusoten (jatkossa Hyvinvointialueen), kanssa hyvissä ajoin ennen tulevaa talvea tehdä toimiva suunnitelma, miten ja mistä lumitöissä apua tarvitsevat ikäihmiset sitä helposti saisivat. Tässä apuna voivat olla omakotiyhdistykset ja muut kolmannen sektorin tahot sekä työttömien tukityöllistäminen vaikka omakoti- tai kylätalkkaritoimintana, mikäli kunta pystyy tukemaan toimintaa joustavasti. Hyviä esimerkkejä erilaisista malleista löytyy muista kunnista esim. Inarista, Kuhmosta, Hailuodosta ja Raahesta.

Lisäksi kunnan tulee seuraavissa aurauskilpailutuksissa edellyttää, että kulkuväylät niin omakoti- kuin myös rivi- ja kerrostaloihin pidetään auki ts. väylille ei jätetä aurattaessa korkeita valleja. Aurausurakoitsijoita valittaessa tulee edellyttää myös tarkoitukseen soveltuvaa kalustoa, jolla pihaliittymät voidaan aurata esteettömiksi.

Kohta on kevät koittamassa ja tilanne helpottumassa, mutta meidän on syytä varautua tulevaan. Lunta tulee ensi talvenakin, tosin emme vielä tiedä kuinka paljon. Mutta varautuminen on tässäkin asiassa viisautta. "Kaikille edullisin vaihtoehto on auttaa iäkkäitä. Käden ojennus kunnalta auttaa asumaan kotona pidempään." sanoo Hailuodon kunnan kiinteistöpäällikkö Markku Maikkola.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 7.3.2022 § 33: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 8.3.2022: Henkilöstöpalvelujen ja kuntatoimialan valmisteltavaksi

Päätös

Päivitetty: 22.11.2022

« Takaisin