Frisbeegolfradan perustaminen Tuusulaan

Aloite tehty:
14.11.2022
Aloitteen tekijä:
Ari Koponen ja muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Frisbeegolf on maailmanlaajuisesti yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista ja uusille harrastuspaikoille on kova kysyntä. Väkilukuun suhteutettu kasvu on ollut liikuntaharrastusten joukossa selvästi nopeinta kuluneen vuosikymmenen aikana ja Suomessa aktiivisia harrastajia on jo satoja tuhansia. Laji vetää puoleensa kaiken ikäisiä ja tasoisia liikkujia, myös monia sellaisia nuoria ja aikuisia, jotka usein putoavat perinteisempien liikuntaharrastusten ulkopuolelle.

Tuusulassa on kaksi frisbeegolfrataa: kilpatason (AA1-luokituksen) Ford Discgolfpark Urheilukeskuksessa sekä Ford Amateur Discgolfpark (A1-luokituksen) frisbeegolfrata Ristikivellä. Harrastajamäärät kasvoivat roimasti koronapandemian aikana ja molemmilla radoilla on päivittäin ruuhkaista. Harrastajia käy paljon Helsingistä ja muualta pääkaupunkiseudulta.

Tuusulassa liikuntaa edistetään paremmin kuin Suomessa keskimäärin ja se näkyy mm. siten, että kunnassamme liikuntaa harrastetaan vapaa-ajalla enemmän kuin Keski-Uudellamaalla tai koko Suomessa ja liikuntaa harrastamattomien osuus on Keski-Uudenmaan kunnista pienin (Finsote 2018). Viimeisin Tuusulan kunnan hyvinvointikertomus 2017–2021 lupaa kehittää Tuusulan liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia. Hyvinvointikertomuksessa linjataan myös, että Tuusulan Urheilukeskusta tullaan kehittämään Helsingin seudun parhaaksi omaehtoisen harrastamisen ja aktiivisen urheilun ympäristöksi ja tapahtumapaikaksi. Nyt kuitenkin vuonna 2017 rakennettu ja suuren suosion saanut kilpatason Ford Discgolfpark frisbeegolfrata Urheilukeskuksessa ollaan purkamassa Rykmentinpuiston laajentumisen vuoksi.

Kuntajohdon rooli on ensiarvoisen tärkeä, jos liikunnasta halutaan tehdä kunnan keskeinen strateginen valinta. Tuusulan tulisikin ottaa kunnianhimoinen rooli, tavoitteenaan olla frisbeegolfin ykköskunta Suomessa. Koska frisbeegolfrata on helppo ja myös suhteellisen edullinen liikuntapaikkahankinta, tulisi kuntaamme rakentaa AA1 tai AAA1-luokituksen rata, kun Urheilukeskuksen olemassa oleva rata puretaan.

Uusi kilpatasonrata sallisi isojen arvokilpailujen järjestämisen ja houkuttelisi pelaajia sekä potentiaalisia asukkaita vierailemaan kuntaamme kauempaakin Suomesta. Frisbeegolf-matkailijat tuovat paikkakunnalle tuloja majoitus- ja ravintolapalveluiden muodossa ja vahvistavat paikkakunnan asemaa kansallisten ja kansainvälisten kilpailujen pitopaikkana. Esimerkki Nokialla järjestettävä Disc Golf European Open -kilpailu tuo kaupunkiin vuosittain kymmeniä tuhansia katsojia ja on vierailijamäärältään Nokian suurin vuosittainen yleisötapahtuma.

Edellä olevan perusteella ehdotan, että ryhdytään toimenpiteisiin uuden kilpatason frisbeegolfradan perustamiseksi kunnan alueelle.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 14.11.2022 § 157: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 15.11.2022: Sivistystoimialan valmisteltavaksi
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 23.3.2023 § 24: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 20.11.2023 §464: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 11.12.2023 § 176: Aloite käsitelty

Vastaus

Vastaus aloitteeseen:

Tuusulassa on kaikkiaan 4 frisbeegolfrataa,​ joista Hyrylässä sijaitsevat Ford DiscGolfPark Rykmentinpuistossa (AA1) ja Ford Amateur DiscGolfPark Ristikivellä (A1) ovat täysimittaisia 18-​reiän kenttiä. Kellokosken sairaalan puistoon on rakennettu 9-​reikäinen rata (B1) ja Jokelan Notkopuistossa on tällä hetkellä 8-​reikäinen rata (C1). Tuusulan kunta on rahoittanut ratojen suunnittelua ja rakentamista ja ne ovat perustettu yhteistyössä paikallisten yhdistysten ja harrastajien toimesta. 

Tuusulan frisbeegolfradat ovat hyvin suosittuja matalan kynnyksen lähiliikuntapaikkoja. Vierailijoita kentille tulee paljon myös naapurikunnista ja laji on erityisesti nuorten harrastama. Kellokosken ja Jokelan radalla ei ole tarkkaa kävijämäärälaskentaa. Hyrylän kentistä Fordilla kävi vuonna 2022 yhteensä n. 44 000 pelaajaa ja Ristikivellä n. 60 000 pelaajaa. Ratojen käytöstä ei peritä maksua. Koska harrastajamäärät ovat valtavia ja niiden seutukunnallinen merkitys suuri,​ niiden yhteydessä tulee huolehtia riittävistä pysäköintialueista ja liikenteen turvallisuudesta. 

Frisbeegolfratojen rakentaminen ja ylläpitäminen verrattain edullista ja lajin parissa tehdään hyvää talkootyötä. Radansijoittaminen virkistysalueelle vaatii hyvää suunnittelua ja yhteensovittamista muun ulkoilun ja virkistysalueiden käytön kanssa.  

Aloitteessa esitetään uutta rataa nykyisen poistuessa Rykmentinpuiston alueen rakentuessa ja tavoite olla lajin ykköskunta Suomessa. Molemmat tavoitteet edellyttävät huolellisempaa tarkastelua,​ millä keinoin ne ovat saavutettavissa. Radan rakenteet,​ suunnittelu ja varustaminen ovat edullisia ja toteutettavissa. Maankäytöllinen ja kaavallinen tarkastelu on paljon vaativampaa,​ täysimittainen ja laadukas rata vaatii n. 20ha alueen,​ eli yhteensovittaminen muun ulkoilun ja virkistyksen palveluihin on suotavaa. Kokonaan toinen asia on löytää sijainnillisesti ja kaavallisesti soveltuva virkistysalue palveluiden suunnittelua silmällä pitäen. 

Rykmentinpuiston osayleiskaava on hyväksytty vuonna 2012. Osayleiskaavan rakenteen muodostavat tiiviisti rakennettavat osa-​alueet,​ jotka rajautuvat Rykmentinpuiston keskuspuistoon ja viheralueisiin mahdollistaen niiden helpon saavutettavuuden. Osayleiskaava-​alueen asemakaavoittaminen tarkoittaa nykyisen laajuisen metsäalueen pienenemistä asemakaavoituksen ja sitä seuraavan rakentamisen myötä. Kaavoituksen mukaan Rykmentinpuiston alueella tulee jatkossakin olemaan hyvät mahdollisuudet keskuspuistossa ja luonnonmukaisilla viheralueilla tapahtuvaan monipuoliseen ulkoiluun,​ mutta laadukkaan frisbeegolfradan sijoittumiselle sopivia alueita ei alueen rakentumisen myötä tule olemaan.  

Kunnassa on tutkittu korvaavan radan sijoittamista muualle Rykmentinpuiston radan poistuessa. Yhtä hyvää paikkaa täysimittaiselle radalle ei ole löytynyt. Haasteeksi osoittautuu suuren tilantarpeen lisäksi liikenne-​ ja pysäköintijärjestelyt. Suurten liikennemäärien asettamat vaatimukset tie-​ ja katuverkolle edellyttävät tarkempaa suunnittelua. Kunnan tulisi myös varautua pysäköintialueen rakentamisen kustannuksiin. Ristikiven frisbeegolfalueen pysäköintialuetta jouduttiin laajentamaan lähes heti radan käyttöönoton jälkeen.  

Kunta on myöntänyt luvan nykyiselle frisbeegolf-​radan käytölle ennen alueelle sijoittuvan asuntoalueen kaavoituksen valmistumista ja rakentamisen aloittamista. Tämänhetkisen arvion mukaan alueen rakentaminen alkaa vuonna 2024. 

Tuusulan ulkoilualueista ja –palveluista osa sijaitsee maa-​alueilla,​ joille on osoitettu jatkossa muuta käyttöä. Mikäli rata halutaan korvata uudella ja huolehtia yleisesti virkistyspalveluiden saatavuudesta,​ kunnan tulee hankkia ja kaavoittaa riittävästi maata niiden varmistamiseksi. Kyse ei ole yksinomaan frisbeegolfista,​ mutta käy hyvänä esimerkkinä laajoja käyttäjämääriä liikuttavasta lajista ja nykypäivän vaatimuksista. Kadun varteen pysäköinti ei toimi seutukunnallisesti merkittävissä kohteissa. 

Päätös

Päivitetty: 15.12.2023

« Takaisin