Nuorten kesätyöpaikkojen lisääminen

Aloite tehty:
01.02.2010
Aloitteen tekijä:
Järvinen Aarno
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen työllisyyskatsauksen mukaan joulukuun lopussa oli alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita 37 200 (20,2 %), mikä on 11 400 (7,8 %) enemmän kuin edellisen vuoden joulukuussa. Nuorten työttömyys nousi marraskuusta 4 400:lla. Alle 20-vuotiaita oli työttöminä 9 400. Yleiseen työttömyyteen verrattuna nuorten työttömyysprosentti on noin 2,5 kertainen.

Kaikkien ikäluokkien työttömyys nousi joulukuussa 2009 Uudellamaalla edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta 44 %. Maakunnittain tarkasteltuna työttömyyden nousu oli Uudellamaalla toiseksi voimakkainta Varsinais-Suomen jälkeen.

Vaikka työttömyys ei ole yleisesti ottaen noussut aivan pahimpien pelkojen mukaisesti, nuorisotyöttömyys on kasvanut erittäin voimakkaasti ja erityisesti nuorten miesten työllisyystilanne on vaikea.

Koska useat yritykset käyvät yt-neuvotteluja tai ovat jo irtisanoneet työvoimaa, ne eivät voi palkata ensi kesänä kesäharjoittelijoita, joten nuorten kesätyöllistymisestä tulee todennäköisesti vielä viime kesääkin vaikeampaa.

Kuntien mahdollisuudet työllistää ovat varsinkin tässä taloudellisessa tilanteessa varsin rajalliset, mutta eivät täysin olemattomat. Kunnalla on mahdollisuus varsin pienillä rahallisilla panoksilla tukea nuorten kesätyöllistymistä ja saada samalla lomatuurausten ohella teetetyksi töitä, joiden tekemiseen vakinaisen henkilökunnan aika ei riitä. Samoin kunnan varsin pienellä panoksella voidaan kannustaa yrityksiä ja järjestöjä työllistämään nuoria.

Nuorille on erittäin tärkeää saada työelämäkokemusta ja yhteyksiä työnantajiin myöhemmän työllistymisen edesauttamiseksi. Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen on laskenut, että yksi työtön maksaa yhteiskunnalle 18 000 euroa vuodessa verrattuna siihen, että tämä olisi töissä. Nuoren syrjäytyminen maksaa yhteiskunnalle vielä huomattavasti enemmän.

Nuorten vaikean työllisyystilanteen edes vähäiseksi helpottamiseksi sos.dem valtuustoryhmä esittää, että Tuusulan kunta lisää vuodelle 2010 nuorten kesätyöllistämiseen varattuja määrärahoja 25 000 eurolla. Lisäyksestä osa tulee osoittaa yritysten ja järjestöjen käyttöön nuorten kesätyöllistämiseen ja osa kunnan omien kesätyöpaikkojen lisäämiseen, joista osa kohdistetaan ensisijaisesti vammaisten nuorten työllistämiseen.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 1.2.2010 § 14: kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 08.02.2010 § 61: Palautus uudelleen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 01.03.2010 § 109: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 22.3.2010 § 33: Aloite käsitelty

Vastaus

Kunnanhallitus käsitteli kesätyöllistämistä kokouksessaan 8.2.2010 (62§) ja päätti talousarvioon varatun määrärahan käytöstä kesätyöllistämistukena yrityksille, yhdistyksille ja järjestöille sekä nuorten kesätyöllistämisenä kunnan toimipisteisiin. 

Tämän lisäksi kunnanhallitus päätti ehdottaa valtuustolle, että valtuusto päättää myöntää 25.000 euron lisämäärärahan nuorten kesätyöllistämiseen, josta 12.500 käytetään nuorten kesätyöllistämisavustuksiin yrityksille ja järjestöille ja 12.500 nuorten työllistämiseen kunnan omissa toimipisteissä. Päätöksessä todetaan lisäksi, että osa kesätyöpaikoista osoitetaan ensisijaisesti vammaisille nuorille.

Päätös

Päivitetty: 26.03.2010

« Takaisin