Koulunkäyntiavustajien kesällä tekemä työ

Aloite tehty:
17.05.2010
Aloitteen tekijä:
Kröger Laura / Kuusisto Merja
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kunnassamme on tapana pitää koulunkäyntiavustajia palkattuina vain elokuusta toukokuun loppuun. Käytäntönä on, että koulujen työn keskeytyksen ajaksi avustajat usein irtisanotaan. Muutamat virassa olevat avustajat tekevät kesäkuun ajan erilaisia "irtotöitä" kunnassa, kunnes heillä alkaa vuosiloma. Samaan aikaan (eli usein kesäkuussa) useat perheet keksivät koko suvun voimin valvottua tekemistä alakouluikäiselle (lähinnä 1-3 -luokan oppilaat) lapselleen. Mielestäni pitäisi harkita, onko näiden kahden asian mahdollista kohdata. Koulunkäyntiavustajilla on koulutus lasten kanssa työskentelyyn ja kuitenkin he tekevät kesäkuussa usein keinotekoisesti kehiteltyjä, eri alan töitä. Kunnassa pitäisi tehdä kartoitus, millaista kannatusta perheiden parissa saa koulunkäyntiavustajien valvoma ja ylläpitämä "kerhotoiminta" kesäloman ensimmäisillä viikoilla. Toimintaa voisi keskittää muutamalle alueen koululle ja siitä voisi varmasti myös periä pientä välipalamaksua. Leikkiminen, luonnossa liikkuminen, pelaaminen yms. toiminta voisi kiinnostaa alakoulun ensimmäisten luokkien oppilaita ja näin vanhemmille tarjottaisiin palvelua, joka helpottaa "hoitopaikkojen" keksimistä. Samalla halukkaat koulunkäyntiavustajat saisivat jatkaa tuttujen lasten kanssa toimimista koulutustaan vastaavassa työssä. Mahdollisesti tämä vähentäisi koulunkäyntiavustajien irtisanomisien tarvetta ja näin saisimme taitavat, ammattinsa osaavat avustajat pysymään töissä Tuusulan kunnassa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 17.5.2010 § 65: kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 24.5.2010 § 273: Kasvatus- ja sivistystoimialan valmisteltavaksi
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 9.12.2011 § 109: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 19.12.2011 § 604: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 30.1.2012 § 17: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnassa avustajien kesätyöllistäminen on organisoitu yhteistyössä kasvatus- ja sivistystoimen eri tulosalueiden ja tulosyksiköiden kanssa. Kevätlukukauden aikana koulujen rehtorit ja päiväkotien johtajat kartoittavat kuinka paljon päiväkodeissa on tarvetta loma-ajan työntekijöille ja miten koulunkäyntiavustajat esittävät lomiaan koulujen kesäkeskeytyksen ajalle. Selvitysten perusteella avustajille osoitetaan työtehtävä kunnan päiväkodista. Näin voidaan vähentää päiväkotien lyhytaikaista sijaistarvetta ja saadaan kesäaikaan ammattitaitoisia loma-ajan sijaisia. Avustajilla on mahdollista hakeutua työskentelemään myös nuorisotoimen leireille.

Määräaikaisissa tehtävissä olevien avustajien käyttäminen kesäajan kerhotoiminnassa lisäisi kustannuksia toimialalla eikä siihen ole tällä hetkellä mahdollisuutta. Vakituisessa työsuhteessa oleville avustajille voidaan työtehtävät osoittaa päivähoidon tai nuorisotoimen toiminnasta.

Päätös

Päivitetty: 22.02.2012

« Takaisin