Vaunukankaan-Ristikivenmäen-Rusutjärven alueelle valaistu ulkoilureitti

Aloite tehty:
17.05.2010
Aloitteen tekijä:
Kaarema Timo ja n. 120 muuta allekirjoittajaa / Kuusisto Merja
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan kaavoituslautakunta on suunnitellut 2009-2010 ns. Jouhisarantien kaavoitusta. Alueen asukkailta on kysytty mielipidettä kaavaa luonnosteltaessa. Asukkaat epäilevät kyselyn olevan muodollinen kierros, jonka jälkeen kunnan virkamiehet toteuttavat kaavamuutoksen ja erityisesti maankäytön huomioimatta asukkaiden mielipidettä. Tästä syystä alueen asukkaat ovat aktivoituneet ja haluat varmistaa mielipiteensä myös tällä kuntalaisaloitteella.

Kunnan suunnitelmat alueen käytöstä
Jouhisarantien kaavaluonnoksiin tutustumisen yhteydessä kuntalaiset havahtuivat siihen, että alueen ainoa virkistyskäyttöön tarkoitettu metsäalue ollaan ottamassa asuinkäyttöön. Kaavasuunnittelijan (Ristimäki) esitys 31.3.2010 alueen asukkaille ei vakuuttanut kuntalaisia hankkeen mielekkyydestä millään tavalla. Kaavasuunnittelija luonnehti suunnitelmiaan kaavateknisesti teoreettisiksi, hankaliksi toteuttaa ja edellyttivät alueen asukkaiden kanssa sopimuksia maan lunastamiseksi tiepohjaksi. Lisäksi hän piti erityisen suurena ongelmana liikenteen järjestämistä alueelle.

Kaavasuunnittelija korosti tilaisuudessa omaa ammattitaitoaan ja pätevyyttä kaavasuunnittelijan tehtävään, joten pidämme hänen lausuntoa hankalasti toteutettavasta asuinalueesta erittäin painavana perusteena sille, että alueelle ei tulla kaavoittamaan pientalotontteja. Kaavasuunnittelija jopa itse totesi, että kun hänelle annettiin tehtäväksi suunnitella alueelle pientaloja, niin tämän parempaa hän ei pysynyt tekemään.

Tilaisuudessa esiteltiin myös Ketunlinnan suunnitelma alueen maankäytöksi, liikenteen järjestämiseksi ja kokoojakatujen sijoitteluksi. Kuntalaiset kysyivät, että miten nuo kokoojakadut osuvat juuri Sjöblomin veljesten maa-alueille. Kunnan edustajat eivät suostuneet vastaamaan. Tilaisuudesta tehtiin ääninauhoite, johon valtuutetut voivat tutustua. Asukkaat pyysivät tilaisuuden jälkeen tätä Ketunlinnan suunnitelmaa kirjallisena, mutta sitä ei suostuttu antamaan vastoin kuntalakia (4 luku 29 §). Toivomme valtuuston ohjeistavan kaavoituslautakuntaa sekä kaavoituksesta vastaavia virkamiehiä noudattamaan kuntalakia.

Nykyiset ulkoilualueet
Kunnan nykyiset ulkoilureitit painottuvat Hyrylän taajaman Itä- ja Eteläpuolelle. Vaunukankaan koulun oppilaat eivät pääse talvisin hiihtämään, sekä syksyllä ja keväällä suunnistamaan, koska alueella ei ole tähän tarkoitukseen ulkoilureittejä.

Kuntalaisaloite
Alueen asukkaat ovat kokoontuneet yhdessä miettimään ratkaisua, jolla kunta pääsee tavoitteeseensa ja saisi kaavoitettua alueelle oma kotitontteja.

Asukkaat esittävät, että kartan 1 ympyröidylle alueelle kaavoitetaan ja rakennetaan valaistut ulkoilureitit, jotta Vaunukankaan, Lahelan ja Rusutjärven asukkaat voivat hyödyntää aluetta virkistyskäyttöön. Samalla luovutaan hankkeista, jotka tähtäävät alueen metsien tuhoamiseen. Ehdotamme siis, että kyseinen alue otetaan osaksi valmisteilla olevaa viheralueita koskevaa osayleiskaavaa, joka turvaa kunnan viheralueverkoston kokonaisuutena sekä luo nykyisille ja tuleville kuntalaisille riittävät ja monipuoliset ulkoilumahdollisuudet. Olennaista ehdotuksessa on alueen metsän säilyttäminen ulkoilu ja virkistyskäytössä, ja olemassa olevan asutuksen kunnioittaminen.

Tiedotustilaisuudessa 31.3.2010 Tuusulan kunnan edustaja Ristimäki ilmoitti, että mitään tonttimäärää ei ole määrätty minimiksi eikä mitään liikenneratkaisua ole ennalta määrätty. Tästä syystä alueen asukkaat ovat päätyneet ehdottamaan kartan 2 mukaista luonnosta johon on lisätty ulkoilureitit.

Perustelemme kartan 2 ehdotusta seuraavilla argumenteilla.
1. Hyrylän asutuksen laajentumisessa luoteeseen, tulee huomioiduksi ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet. Jos sitä ei nyt tehdä, ratkaisut ovat peruuttamattomia
2. Alueen virkistyskäyttö voidaan säilyttää
3. Alueen luontoarvot tulee huomioiduksi ja arvokas lehtikuusimetsä ja kalliot voidaan säilyttää
4. Lintudirektiivin mukaisten lajien säilyminen voidaan taata.

Ulkoilureitin kustannukset
Olemme selvittäneet, että ulkoilureitin rakentaminen maksaa 2.000 eur/km ilman valaistusta, jos voidaan hyödyntää osittain nykyisiä polkuja. Hankkeen kokonaisinvestointi olisi näin 8.000-10.000 eur.

Allekirjoitukset
Liitteenä alueen asukkaiden ja kiinteistönomistajien nimilista, jotka ovat jättäneet mielipiteen Jouhisarantien kaavoituksesta. Kyseisessä mielipideilmaisussa tuotiin myös esiin alueen säilyttäminen virkistyskäytössä. Mielipideilmaisu on jätetty kirjallisena kaavoituslautakunnalle 16.4.2010.

Vastauspyyntö
Pyydämme aloitteen käsittelyä ennen Jouhisaran kaavan suunnittelua, jotta aluetta ei ehditä kaavoittamaan asuinrakentamiselle ennen aloitteen käsittelyä. Ehdotamme määräpäiväksi 30.8.2010.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 17.5.2010 § 66: kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 24.5.2010 § 274: Kaavoituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 19.12.2011 § 600: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 30.1.2012 § 13: Aloite käsitelty

Vastaus

Alueen kaavoitustyön taustaa
Jouhisarantien alueen asemakaavoitus on ollut ensimmäistä kertaa kaavoitus-suunnitelmassa 2009-2013. Kaavoitussuunnitelma 2009-2013 on hyväksytty kaavoituslautakunnassa 27.8.2008 § 68 ja kunnanhallituksessa sekä valtuus-tossa vuotuisen talousarvion yhteydessä 10.11.2008 § 624 (kunnanhallitus) ja 8.12.2008 § 198 (valtuusto). Kaavoitussuunnitelman 2009-2013 mukaisesti työ otettiin vuoden 2009 kaavoituksen työohjelmaan, joka hyväksyttiin kaavoituslautakunnassa 4.2.2009 § 7. Jouhisarantien asemakaava ja asema-kaavan muutos on tullut vireille kaavatyön osallistumis- ja arviointisuunni-telman kuulutuksen yhteydessä 3.6.2009.

Alueen asemakaavoituksen tarkoituksena on lisätä kunnan pientalotonttiva-rantoa Etelä-Tuusulassa ja siten osaltaan vastata valtuuston asettamaan kun-nan kasvutavoitteen toteutumiseen.

Kuntalaisaloite ja Kiventaka-yleissuunnitelma
Kaavoituslautakunta päätti kokouksessaan 19.5.2010 § 42, että ennen Jou-hisarantien asemakaavaluonnoksen käsittelyä, alueesta laaditaan yleissuunni-telma, josta tulee käydä ilmi kuinka suuret alueet on kokonaisuudessaan tar-koitus liittää olemassa olevien asustusalueiden läpi ja nykyisiä liikenneyhte-yksiä hyödyntäen Nahkelantiehen. Kokouksen pöytäkirjassa mainitaan, että yleispiirteisen suunnitelman laatiminen liikenneverkkoineen ja viheralueva-rauksineen on myös hyvä vastaus valtuustolle 17.5.2010. jätettyyn kunta-laisaloitteeseen.

Em. yleispiirteisen suunnitelman laatiminen otettiin Kiventaka-yleissuunnitelma -nimellä kaavoituslautakunnan esityksestä kaavoitussuun-nitelmaan 2011-2015 (kaavltk. 25.8.2010 § 78). Viimeisimmässä kaavoitus-suunnitelmassa (kaavoitussuunnitelma 2012-2016), joka hyväksyttiin val-tuustossa talousarvion 2012 ja taloussuunnitelman 2012-2014 yhteydessä (valt. 14.11.2011 § 121), Kiventaka-yleissuunnitelma on merkitty odottaviin hankkeisiin.

Yleissuunnitelmassa on tarkoitus ottaa kantaa Nahkelantien pohjoispuolisten alueiden tulevaan maankäyttöön ja liikenneverkkoon. Suunnitelman laatimi-sen yhteydessä linjataan myös kuntalaisaloitteessa esille tuodut virkis-tysaluevaraukset ja ulkoilureittiverkosto. Tarkemmat aluevaraukset ja mah-dollisen ulkoilureitin sijainti ratkaistaan yleissuunnitelman valmistumisen jälkeen alueen asemakaavoituksen yhteydessä.

Päätös

Päivitetty: 22.02.2012

« Takaisin