Vesistöjen tilan parantaminen

Aloite tehty:
16.10.2010
Aloitteen tekijä:
Kaikkonen Antti
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Vantaanjoella sivuhaaroineen on sattunut viime vuosina useita laiminlyöntejä ja jätevedenpäästöjä käsittelemättömänä jokivesiin. Joesta on useaan otteeseen löytynyt kuolleita kaloja, eikä jätevedenpäästöihin ole puututtu riittävällä vakavuudella. Vuonna 2009 Vantaanjokeen laskettiin ainakin 23 miljoonaa litraa jätevettä. Määrä on huikea.

Jätevesipäästöjä on tapahtunut usean kunnan alueella, valitettavasti myös Tuusulassa. Pelkästään vuosien 2008 ja 2009 aikana on tuusulalaisilta pumppaamoilta päästetty kymmeniä kertoja käsittelemätöntä jätevettä vesistöihin, kuten Palojokeen, Keravanjokeen, Tuusulanjokeen ja Tuusulanjärveen. Kaikkien jätevesipäästöjen laajuudesta ei ole edes tarkkaa tietoa. Valitettavasti Tuusula ei mittaa tai ilmoita kaikkia jätevesipäästöjään.

Myös kansalaisaktiivisuus asiasta on nousussa. Vesistöjen kunnosta kantavat huolta useat tavalliset kansalaiset myös Keski-Uudellamaalla. Tuore esimerkki 1isääntyneestä aktiivisuudesta on Pelastakaa Vantaanjoki yhteisö, joka on osaltaan ollut kannustamassa tämän aloitteen tekemiseen.

Esitämme, että Tuusulan kunta osaltaan parantaa ripeästi jätevedenpuhdistamoidensa toimintaa ja lopettaa puhdistamattomien jätevesien päästöt vesistöihin. Haluamme, että alueen luonto vesistöineen on hyvässä kunnossa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 11.10.2010 § 111: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 18.10.2010 § 470: Teknisen toimialan valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 15.3.2011 § 49: ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 28.3.2011 § 157: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 16.5.2011 § 57: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnan vesihuoltolaitos on myös huolissaan vesistöjemme kunnosta ja hyvinvoinnista. Vesihuoltolaitos on viime vuosina jo tehnyt paljon konkreettista työtä ja aikoo jatkaa samaa työtä minimoidakseen jätevesien pääsyn vesistöihin ylivuodon seurauksena.

Vuonna 2004 lakkautettiin Tuusulan kunnan viimeinen jätevedenpuhdistamo Jokelassa. Kaikki jätevedet johdetaan nykyään siirtoviemäreitä ja jätevesitunnelia pitkin Helsingin Viikinmäen puhdistamolle, joka kuuluu laitoksena ja puhdistustuloksilla Euroopan parhaimpien laitosten joukkoon. Jokelan siirtoviemäripumppaamot varustettiin varavoimalla, jolla selvitään sähkökatkosten yli ilman ylivuotoa. Kellokosken pääpumppaamo Rajalinna saneerattiin vuonna 2009 ja Jokelan iso tehtaantien pumppaamo 2010. Molemmat kyseiset pumppaamot olivat isoimpia ylivuodon riskikohteita ennen saneerausta. Jatkossakin vesihuoltolaitos pyrkii saneeraamaan määrärahojen puitteessa 1 -2 pumppaamoa vuosittain.

Tuusulan kunnan vesihuoltolaitoksella on käytössä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n luoma jätevesien ylivuotojen ilmoitusmenettelytapa, jossa tiedot lähetetään sähköpostilla usealle toimijalle samanaikaisesti mm. Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle sekä alueelliselle ympäristökeskukselle ELY:n. Vesihuoltolaitos on tehnyt ja tulee tekemäänkin kaikista ylivuodoista asiaankuuluvat ilmoitukset. Esimerkiksi vuonna 2009 vesihuoltolaitoksella ei ollut yhtään jätevesien ylivuototapausta ja vuonna 2010 vain kevään sulamisvesien aikana, jolloin oli vuosikymmeniin runsasvetisin kevättulva.

Päätös

Päivitetty: 17.05.2011

« Takaisin