Korjausavustus kaivojen perusparannukseen

Aloite tehty:
31.01.2011
Aloitteen tekijä:
Kuusisto Merja, Sosialidemokraattisen ja Vasemmistoliiton valtuustoryhmien aloite
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulassa on vielä useita kiinteistöjä haja-asutusalueilla, joilla ei ole mahdollisuutta liittyä kunnalliseen vesi- ja viemäröintijärjestelmään. Nyt talven aikana monilta asukkailta on loppunut vesi kaivosta. Tällä hetkellä kotitalousvähennystä saa vain porakaivon syventämisestä syntyviin työkuluihin. Kuntien korjaus- ja energia-avustusta saa mm. vesi- ja viemärijohtojen asentamisesta ja liittymisestä ja liittymiskuluista. Tässä kohtaa tekstissä ei ole mainittu kaivoja. Sen vuoksi kuntien käytännöt vaihtelevat ja osa kunnista myöntää avustusta myös tavallisen kaivon perusparantamiseen.

SDP:n valtuustoryhmä esittää, että Tuusulan kunnassa myönnetään korjausavustusta myös tavallisen kaivon perusparannukseen.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 31.1.2011 § 16: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 7.2.2011 § 58: Tekniselle toimialalle vesihuoltolaitoksen valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 29.8.2012 § 114: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 10.9.2012 § 338: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 8.10.2012 § 106: Aloite käsitelty

Vastaus

Teknisen toimen tietojen mukaan kunta ei ole antanut omista varoistaan ja omilla säännöillään kiinteistökohtaista avustusta vesihuollon uudis- eikä korjausrakentamiseen 90-luvun laman jälkeen.

Asuntotoimi hallinnoi valtion varoista myönnettäviä korjaus- ja energia-avustuksia. Avustuksia myönnetään Tuusulan kunnassa sijaitsevien ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien asuntojen tai asuinrakennusten korjauksiin seuraavasti:

Korjausavustukset

- vanhusväestön, rintamaveteraanien sekä heidän leskiensä ja vammaisten asuntojen korjaamiseen sosiaalisin perustein

-  terveyshaitan poistamiseen sosiaalisin perustein (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää)

-  kuntotutkimukseen, kuntoarvion laadintaan ja huoltokirjan laadintaan

-  uuden hissin rakentamiseen ja liikkumisesteen poistamiseen (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää)

Energiakatselmusavustukset

Asuinrakennuksille joissa on vähintään kolme asuntoa.  Energia-avustuksia myönnetään energiakatselmusten tekemiseen.

Tarveharkintaiset energia-avustukset pientaloille

Avustuksilla voidaan tukea enintään 2-asuntoisessa pientalossa tehtäviä toimenpiteitä energiatalouden parantamiseksi ja uusiutuvien energialähteiden käyttöönottamiseksi.

Avustukset uusiutuvaa energiaa käyttöön otettaessa

Avustuksilla voidaan tukea uusiutuvan energian käyttöönottoa tukevia toimia enintään kaksi asuntoa käsittäville yksityisten omistamille pientaloille laite- ja materiaalikustannuksiin sekä yhteisöjen omistamille pari-, rivi- ja kerrostaloille kokonaiskustannuksiin.

Muut energia-avustukset

Avustusta voidaan hakea eräisiin rakennuksen ulkovaippaan, ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmään kohdistuviin toimenpiteisiin pääsääntöisesti vähintään kolme asuntoisille asuinrakennuksille. Jos rakennuksen omistaja on yhteisö, avustuksen piiriin kuuluvat myös 1-2 asuntoiset asuinrakennukset.  Vastuun avustettavien toimenpiteiden suorittamisesta on tällöin kuuluttava omistajayhteisölle.

Yllä mainittujen avustuksien sisällön määrittelee valtio. Kunta noudattaa avustuksia myöntäessään asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista annettua lakia (1184/2005, muutos 1059/2008 ja 1254/2010), valtioneuvoston asetusta asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista (128/2006), mainitun asetuksen muuttamisesta annettuja asetuksia (115/2008, 11/2009 ja 1255/2010) sekä valtionavustuslakia (688/2001). Teknisen toimen saamien tietojen mukaan kunnan päätösvallassa olevista avustuksista vain vanhusten ja vammaisten korjausavustukseen voi sisältyä vesihuoltotöitä, kuten vesikaivojen perusparantamista.

Mikäli kunta haluaa avustaa kiinteistökohtaisten kaivojen perusparantamista, niin tulevaan budjettiin tulisi osoittaa sille määrärahat ja laatia myöntämisperusteet.

Päätös

Päivitetty: 12.10.2012

« Takaisin