Kevyenliikenteen väylä Nuppulinnan ja Järvenpään välille

Aloite tehty:
21.03.2011
Aloitteen tekijä:
Nieminen Eeva-Liisa
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa liikuntaharrastusta, koska se ennaltaehkäisee sairauksia ja lisää kuntalaisten viihtyisyyttä.

On ilahduttavaa, että pyöräily - myös työmatkoilla -, lenkkeily ja retkeily ovat lisääntyneet, ja varsinkin lapsiperheet opettavat liikkumisen iloa myös lapsilleen.

Hyvien pyöräilyreittien kysyntä ja tarve ovat lisääntyneet, minkä huomaa retkeily- ja pyöräteistä kertovien julkaisujen määrästä. Keski-Uudenmaan kiitettävistä väylistä on hyvänä esimerkkinä Tuusulanjärven ympäri kulkeva pyöräreitti. Kuitenkin pyörätieverkossa on myös hyvin vakavia puutteita. Jokelasta pääsee pyörätietä Nuppulinnaan ja siitä vielä edelleen Vaasan Yksityistielle, mutta siihen kevyen liikenteen väylä sitten loppuukin.

Jokelan ja Järvenpään välinen tie on erittäin raskaasti liikennöity ja pyöräilijän kannalta toivottoman kapea. Tämän osuuden vaarallisuudesta on monella kuntalaisella kokemuksia. Vaatii äärimmäistä uskallusta ja keskittymistä, jos uskaltaa edes kerran pyöräilemään kyseistä reittiä. Koska tie on näin vaarallinen, pyöräilijöitä ei näy, ja tarvetta ei tulla näin ajatelleeksi. Myös Vanhankylän koulun oppilaat kuljetetaan takseilla kouluun tien vaarallisuuden vuoksi.

Esitän, että Jokelan ja Järvenpään välistä kevyen liikenteen väylää täydennetään Nuppulinnasta lähtien noin kolmen kilometrin verran, jolloin saadaan Jokelasta Järvenpäähän yhtenäinen reitti kevyelle liikenteelle.

Kevyen liikenteen väylän ei tarvitse kulkea tiukasti vallitsevan mallin mukaan. Se voisi mahdollisesti olla tien levennyksenä toteutettava pyörätie tai vakkapa VR:n huoltoreitin yhteyteen tuleva tie. Tärkeintä on, että kevyelle liikenteelle saadaan väylä, vaikka vähitellen.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 21.3.2011 § 40 : Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 28.3.2011 § 162: Teknisen toimialan valmisteltavaksi
30.3.2011 J-M. Laaksolle valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 4.10.2011 § 174: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 24.10.2011 § 462: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 14.11.2011 § 137: Aloite käsitelty

Vastaus

Jokelantie on Uudenmaan ELY-keskuksen hallinnoima maantie 1421.

Uudenmaan ELY-keskus on tehnyt vuonna 2010 kevyen liikenteen tarvesel-vityksen, jossa ELY-keskuksen alueen maantieverkon kevyen liikenteen hankkeet on priorisoitu ja jaoteltu neljään kiireellisyysluokkaan.

Parhaat hankkeet on jaettu kolmeen kiireellisyysluokkaan A1, A2 ja A3. Li-säksi on määritelty luokka B hankkeille, jotka eivät tarveindeksin tai asian-tuntija- arvioinnin perusteella ole ELY-keskuksen näkökulmasta ajankohtai-sia.

Luokka A1 on kärkihankejoukko, joka sisältää kiireellisimmät hankkeet. Uudenmaan ELY-keskus toteuttaa kevyen liikenteen väylähankkeita rahoi-tustasonsa mahdollistamassa laajuudessa ensisijaisesti kiireellisyysluokasta A1. Nämä hankkeet toteutetaan pääsääntöisesti ELY-keskuksen omalla ra-hoituksella.

Kunnan aloitteesta ja rahoittamana voidaan toteuttaa hankkeita kiireellisyys-luokista A2 ja A3. Kuntien osittain rahoittamina nämä hankkeet rinnastetaan kiireellisyysluokan A1 hankkeisiin. Kiireellisyysluokkien A2 ja A3 hankkeita voidaan ELY-keskuksen puolelta rahoittaa vain sellaisessa laajuudessa, ettei niiden toteuttaminen kohtuuttomasti hidasta kiireellisyysluokan A1 hankkeiden etenemistä. ELY-keskuksen rahoitusosuudesta neuvotellaan ta-pauskohtaisesti. Kiireellisyysluokan A2 hankkeiden osalta ELY-keskuksen rahoitusosuus on korkeintaan 50 %. Kiireellisyysluokan A3 hankkeiden osal-ta ELY-keskuksen rahoitusosuus on korkeintaan 20 %. ELY-keskus ei osal-listu kiireellisyysluokan B hankkeiden rahoitukseen.

Uudenmaan ELY-keskuksen kevyen liikenteen tarveselvityksessä Jokelantien kevyen liikenteen yhteys jakaantuu kahteen hankkeeseen.

Hankkeet ovat:

- Mt 1421 Vanhankylän pt - Nuppulinnan jkp -tie. Tämä hanke kattaa Jokelantien osuuden Vaasan yksityistieltä Vanhankylän koulutielle (mt 11507)

- Mt 1421 Järvenpää - Vanhankylän pt jkp -tie. Tämä hanke kat-taa Jokelantien osuuden Vanhankylän koulutieltä (mt 11507) Eriksnäsintielle Järvenpään rajalle.

Molemmat edellä mainitut hankkeet ovat ELY:n priorisoinnissa päätyneet luokkaa B. Tällä hetkellä niiden toteuttamisen rahoittaminen jää kokonai-suudessaan kunnan tai kuntien vastuulle.

Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmaprosessin aikana sekä Tuu-sulan kunnan tekninen toimi että KUUMA -kuntien liikenneryhmä ovat pi-täneet hankkeita tarpeellisina ja pyrkineet vaikuttamaan hankkeiden statuk-seen siten, että niihin saataisiin edes osittainen valtion rahoitus. Toistaiseksi hankkeiden tilanteeseen ei ole tältä osin tullut muutosta.

Kevyen liikenteen väylä Jokelantien varteen välille Vaasan yksityistie - Vanhankylän koulutie olisi pituudeltaan noin 3 100 metriä. Nykyinen kus-tannustaso kevyen liikenteen väylän rakentamiselle maantien varteen ilman hankkeen lunastus- ja korvauskustannuksia tai eritasoristeämisjärjestelyjä ajoratojen kanssa on noin 340 € /metri. Edellä mainituista väyläjaksoista muodostuvan kokonaisuuden karkea rakentamiskustannusarvio näillä oletuk-silla on noin 1,05 miljoonaa euroa. Tarkan kustannustason selvittäminen edellyttää hankkeen tarkkaa rajaamista sekä tiesuunnitelman laadintaa.

Tekninen toimi toteaa, että Jokelantien kevyen liikenteen väylän toteuttami-seen välille Vaasan yksityistie - Vanhankylän koulutie ei kunnalla ole talou-dellisia mahdollisuuksia.

Päätös

Päivitetty: 27.12.2011

« Takaisin