Nuorisovaltuuston edustajien osallistuminen lautakuntatyöhön

Aloite tehty:
21.03.2011
Aloitteen tekijä:
Kuusisto Merja, Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulassa nuorisovaltuuston edustaja on voinut osallistua kunnanvaltuuston kokousten lisäksi nuorisolautakunnan sekä lapsi- ja perheasiainneuvoston työskentelyyn, mutta ei muiden nuorison kannalta merkityksellisten lautakuntien tai toimielinten kokouksiin. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksiin nuorisovaltuuston edustajia ei ole haluttu vakituisina edustajina. Heitä on ollut tarkoitus kutsua asiantuntijoina tiettyihin kokouksiin, joissa nuorisoa välittömästi koskevia asioita on listalla, mutta käytännössä tämä menettely ei ole toiminut.

Nuorten äänestysaktiivisuus, kiinnostus politiikkaan ja yhteiskunnallisten asioiden hoitoon on romahtanut 1960-70 lukujen huippuvuosista ja on nykyisin huolestuttavan alhainen. Siksi nuorilla tulisi olla enemmän konkreettisia vaikutusmahdollisuuksia omiin ja asuinympäristönsä asioihin ja niitä koskevaan päätöksentekoon. Tämä motivoisi nuoria ottamaan kantaa ja osallistumaan yhteisten asioiden hoitoon sekä päätöksentekoon ja vastuunottoon tehdyistä päätöksistä nyt mutta myös iän karttuessa. Esimerkiksi Järvenpäässä nuorisoparlamentti voi valita edustajan jokaiseen Järvenpään lautakuntaan.

Tuusulan sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä esittää, että nuorten vaikutusmahdollisuuksia lisätään Tuusulassa antamalla nuorisovaltuustolle mahdollisuus valita edustaja jokaiseen Tuusulan lautakuntaan puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Lautakunta voisi kuitenkin perustellusta painavasta syystä rajata nuorisovaltuuston edustajan läsnäolo-oikeutta käsiteltäessä esim. salassa pidettäviä tai vastaavia asioita.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 21.3.2011 § 43: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 4.4.2011 § 178: Käsiteltäväksi niihin lautakuntiin (lukuunottamatta Keski-Uudenmaan ympäristölautakuntaa), joissa nuorisovaltuuston edustajalle ei ole läsnäolo- ja puheoikeutta
Tekninen lautakunta 5.4.2011 § 63: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Sosiaali- ja terveyslautakunta 28.4.2011 § 48: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Rakennuslautakunta 10.5.2011 § 23: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kaavoituslautakunta 8.6.2011 § 47: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 15.6.2011 § 49: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 19.9.2011 § 386: Ehdotus valtuustolle

Vastaus

Muiden kuin hallintosäännön 10 §:ssä mainittujen henkilöiden läsnäolosta ja puheoikeudesta toimielimen kokouksissa päättää asianomainen toimielin.

Aloite on käsitelty kunnanhallituksen päätöksen mukaisesti niissä lautakunnissa, joissa nuorisovaltuuston edustajalla ei ole vielä ollut läsnäolo- ja puhe-oikeutta. Lautakunnat ovat teknistä lautakuntaa ja sosiaali- ja terveyslautakunta lukuun ottamatta päättäneet, ettei nuorisovaltuuston edustajalla ole oikeutta osallistua lautakunnan kokouksiin, joskin hänet tarvittaessa voidaan kutsua kokoukseen.

Nuorisovaltuuston edustajalla on jo aiemmin ollut läsnäolo- ja puheoikeus kulttuurilautakunnan, liikuntalautakunnan ja nuorisolautakunnan kokouksissa.

Valtuusto on 18.12.2000 tehdyn aloitteen pohjalta 12.3.2001 § 59 päättänyt, että nuorisovaltuuston nimeämä edustaja kutsutaan puheoikeudella osallistumaan valtuuston varsinaisiin kokouksiin. Koska kyseessä on vakiintunut käytäntö, olisi siitä syytä säätää valtuuston työjärjestyksessä.

Valtuusto päätti 10.10.2011

- muuttaa valtuuston työjärjestyksen 12 §:n seuraavaksi:

Kunnanhallituksen ja nuorisovaltuuston edustajan sekä viranhaltijoiden edustus valtuuston kokouksessa

Kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan on oltava läsnä valtuuston kokouksessa. Heidän poissaolonsa ei estä asioiden käsittelyä. Kunnanhallituksen jäsenillä, nuorisovaltuuston edustajalla ja kunnanviraston johtoryhmän jäsenillä on läsnäolo-oikeus.
Edellä mainitulla henkilöllä on oikeus ottaa osaa keskusteluun, mutta ei päätöksen tekemiseen, jollei hän ole samalla valtuutettu.

Päätös

Päivitetty: 17.10.2011

« Takaisin