Koulujen ja urheiluseurojen yhteistyö urheiluvalmennuksessa

Aloite tehty:
21.03.2011
Aloitteen tekijä:
Alanko Matti, Tuusulan puolesta valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Hyvin monet koulujen oppilaista harrastavat jotain urheilulajia jossain seurassa. Heidän harjoituksensa saattavat tapahtua joskus hyvinkin myöhään illalla. Näitä harjoituksia voi olla myös useampana iltana viikossa. Seurojen jäsenmaksut systemaattista valmennusta tarjoavissa seuroissa ovat monesti merkittäviä.

Iltapäiväkerhotoimintaa ei käytännössä ole kakkosluokkaa vanhemmille lapsille. Monesti lapset joutuvat odottamaan vanhempien työstä palaamista tuntikausia.

Ehdota, että tutkitaan mahdollisuutta järjestää kouluilla vaikka liikunnanopettajan johdolla harjoituksia, jotka tähtäävät perus- ja lihaskunnon kohottamiseen ja myös eri lajeissa tyypillisesti tarvittavien tekniikoiden kehittämiseen. Lapset saisivat jäädä oppituntien jälkeen koululle harjoittelemaan ohjatusti, vaikka omaa lajia ei joka kerta olisikaan tarjolla. Monipuoliset eri lajien harjoitukset auttavat kyllä koordinaation kehittymisessä, kuten fyysisen kunnonkin. Liikunnanopettaja saisi lisätunteja ja koulun tilojen käyttöaste nousisi. Toki harjoituksia voi vetää seuran valmentajakin. Monien kaipaama iltapäivätoiminta tapahtuisi valvovien silmien alla, eikä keskenään samanikäisten kanssa.

Kustannukset tästä järjestelystä jakaantuisivat seurojen, kunnan ja vanhempien kesken.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 21.3.2011 § 44: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 28.3.2011 § 165: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja sivistystoimi 14.9.2011 § 80: Vastaus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 26.9.2011 § 400: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 10.10.2011 § 113: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunta on ollut vuodesta 2009 mukana Opetushallituksen kerhotoiminnan kehittämisen hankkeessa. Vuodelle 2011 kunnan saama avustus oli 35 000 €. Avustuksen lisäksi kerhotoimintaan varattiin kuluvalle vuodelle n. 11 000 €:n omarahoitusosuus. Tällä summalla arvioidaan vuoden 2011 aikana pidettävän noin 1300 tuntia kerhoja. Kerhotoiminnan resurssi on jaettu oppilasmäärän mukaisesti kouluille ja koulut ovat järjestäneet resurssilla sekä liikunnallisia että myös muita kerhoja. Vuodelle 2012 kunta sai hankerahoitusta 30 000 € ja tällä summalla (lisänä 10 000 € omavastuuosuus) järjestetään erilaisia kerhoja kunnan kouluissa.

Kasvatus- ja sivistystoimi näkee huoltajien ja urheiluseurojen kerhotoimintaan kannustamisen positiivisena asiana. Koulujen salit ovat vapaina klo 15 jälkeen, jolloin kerhotoimintaa voidaan niissä järjestää. Aikaisemmin niissä on usein koulun työjärjestyksen mukaisia liikuntatunteja. Tämä johtuu siitä, että suuremmilla kouluilla liikuntasalien täyttöaste koulupäivän aikana on erittäin korkea ja pienemmillä kouluilla liikuntatunnit sijoittuvat useimmiten aamu- tai iltapäiviin. Haasteena huoltajien ja urheiluseurojen vetäjien saamisessa koulujen iltapäiviin on kerhonvetäjien siviilityöt, jotka usein estävät kerhojen aloittamisen aikaisin iltapäivällä. Jatkossa tulisi selvittää kuinka paljon urheiluseuroilla on päätoimisia valmentajia, jotka voisivat olla iltapäivisin vapaina kerhotoimintaan. Kouluverkon hajanaisuudesta johtuen vetäjiä kuitenkin tarvitaan useita, jotta toimintaa voidaan järjestää useammalla koululla. Yksi vaihtoehto kerhotoiminnan lisäämiseksi on koulun ja paikallisen urheiluseuran välinen kumppanuus, jossa sovitaan tarkasti vastuista sekä yhteisestä työstä.

Huoltajien osuutta kerhotoiminnan järjestämisessä voidaan lisätä koulujen vanhempainyhdistysten kautta. Vanhempainyhdistykset voivat sopia koulun kanssa tilojen käytöstä ja järjestää erilaisia kerhoja iltapäiviin.

Mikäli Tuusulan kouluilla haluttaisiin järjestää liikunnallisia kerhoja opettajien pitämänä, tulee ensin arvioida siitä koituvat kustannukset. Kerhoja tulisi järjestää jokaisella koululla, riippumatta koulun koosta. Kustannusten arvioimisen lähtökohtana voidaan pitää ajatusta, jossa jokaisella alakoululla järjestettäisiin 5 kertaa viikossa yksi liikunnallinen tunnin mittainen kerho, jolloin kerhot vastaisivat osaltaan iltapäiväkerhopaikkojen puuttumiseen isommilta oppilailta. Hajanaisesta kouluverkosta johtuen alakoulujen määrä on Tuusulassa oppilasmäärään nähden suuri (17). Tällöin ryhmiä tulisi yhteensä 85 kappaletta. Kerhotunteja järjestettäisiin lukuvuodessa n. 3200 ja vuosikustannukset olisivat n. 115 000 €. Haasteena olisi, että kerhojen määrä olisi sama riippumatta siitä onko koulussa oppilaita 50 tai 400 ja silloin suuressa koulussa huomattavasti pienempi osa oppilaista voisi osallistua järjestettäviin kerhoihin. Mikäli oppilaita haluttaisiin kohdella tasapuolisesti koulun koosta riippumatta, tulisi kerhoja järjestää selkeästi enemmän ja kustannukset nousisivat. Kustannusten tarkempaa arviota varten tulisi selvittää kuinka monta kerhoa koulun tiloissa on mahdollista järjestää ja kuinka paljon lapsia kerhoihin olisi tulossa. Lisäksi tulisi määritellä kuinka suuri kerho voi olla, jos sen toiminnasta vastaa yksi aikuinen. Tärkeää on myös huomioida kerhotoiminnassa muut kuin liikunnalliset kerhot. Niiden kustannuksia ei ole arvioitu yllä esitettyihin lukuihin.

Tulevaisuudessa Tuusulan lukion kehittämisen kautta on tavoitteena luoda yhteistyötä urheiluseurojen kanssa opiskelijoiden harrastustoiminnan mahdollistamiseksi paremmin opiskelujen yhteydessä. Jotta yhteistyö lisäisi lukioon hakeutumista, se olisi hyvä aloittaa jo perusopetuksen aikana ja siten sitouttaa seuroja, yhdistyksiä sekä oppilaita toimintaan. Tässä hankkeessa otetaan huomioon muutkin harrastustoimintaa järjestävät tahot urheiluseurojen ohella. Yhteistyötä urheiluseurojen kanssa tehdään tällä hetkellä esimerkiksi oppilasurheilutyöryhmän kautta kunnan oppilaille järjestettävien urheilutapahtumien muodossa tai esimerkiksi koulutus- tai materiaaliyhteistyönä.

Päätös

Päivitetty: 17.10.2011

« Takaisin