Linjamäen koulu 6-luokkaiseksi ja kolmiopettajaiseksi

Aloite tehty:
10.02.2009
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Linjamäen koulun vanhemmat ry esittää Tuusulan kunnan koulutuslautakunnalle ja valtuustolle, että Linjamäen koulu jatkaisi toimintaa 6-luokkaisena ja kolmiopettajaisena syksystä 2009 alkaen.

Ryhmän pilkkominen estettävä, Linjamäen tilat vajaakäytossä

Esityksen tärkeimpänä perusteena on, että Linjamäen 5-6-luokkien oppilaat joudutaan jakamaan muille luokille Ruukin koulun ahtauden vuoksi syksystä 2009 alkaen. Vanhempainyhdistys vastustaa tätä jyrkästi.

Kuluvana lukuvuonna oppilaat ovat Ruukin koulussa jatkaneet omalla 5-6-yhdysluokallaan. Rehtori Janne Mäkisen mukaan opetusryhmiä joudutaan muodostamaan syksyllä niin monta, että opetustilat loppuvat kesken Ruukissa.

Opetusryhmän siirtäminen takaisin Linjamäkeen on vanhempainyhdistyksen mukaan ehdottomasti paras vaihtoehto. Oppilaiden vanhemmat haluavat lapsilleen yhtenäisen alakouluajan. Juuri peruskorjatussa koulussa on tilaa opetusryhmälle, jolloin koulun jatkaminen 6-luokkaisena ei aiheuta muutostarpeita. Kuljetuskustannuksissa säästetään merkittävästi. Koulu myös toimisi paremmin kolmiopettajaisena.

Valtuusto päätti pienennyksestä lakkautusesityksen käsittelyn yhteydessä

Valtuusto teki vuonna 2004 päätöksen Linjamäen koulun 5. ja 6. luokan siirtämisestä Ruukin koululle. Koko koulua oli esitetty myös lopetettavaksi, mutta tältä onneksi vältyttiin. Seuraavana vuonna valtuusto päätti peruskorjata koulun ja jatkaa sen toimintaa. Peruskorjaus valmistui vuosi sitten. Linjamäen koulu on Tuusulan ainoa neliluokkainen ja kaksiopettajainen koulu.

Mielestämme perustelut luokkamäärän uuteen harkintaan ovat vahvat, koska tilanne on nyt kokonaan erilainen, kun valtuusto ilmaisi tahtotilansa koulun korjauksessa.

Yhdistys teki ennen peruskorjausta suljetuin lipuin mielipidetiedustelun kyläläisille. Sen mukaan 6-luokkainen koulu saa linjamäkeläisiltä erittäin vahvan tuen.

Ruukin koulun ruuhka ei hellitä

Tuusulan kunnan koulustrategiassa opetusryhmien koko on eräs tärkeimmistä asioista. Ruukin koulun oppilasruuhkaa olisi syytä pysyvästi pienentää käyttämällä Linjamäen mahdollisuudet hyväksi. Linjamäen alueen vuosiluokat ovat vähintään nykyisenkaltaisia jatkossakin. 5-6-yhdysluokan siirto vähentäisi Ruukin painetta pysyvästi. Myös lähikouluperiaatteen soisi toteutuvan myös 5-6-luokkalaisilla.

Siirto säästää kuljetuskustannuksia

5-6-luokan siirto takaisin Linjamäkeen pienentää kuljetuskustannuksia erittäin merkittävästi. Esimerkiksi 2009 syksyllä 5-6-luokan kuljetusoppilaita Ruukkiin on ainakin 9, kun Linjamäkeen kuljetukseen oikeutettuja on heistä vain 4 ja heidänkin kuljetuskilometrinsä pienemmät. Suhdeluku lienee pysyvästi samansuuntainen.

Kolmiopettajaisuus on etu

Koulussa on ollut 2000-luvulla kuusi luokkaa jaettuna kolmen opettajan vetämiin opetusryhmiin. Järjestely on osoittautunut hyväksi, sillä kolmiopettajainen koulu pystyy toimimaan joustavammin ja monipuolisemmin kuin kaksiopettajainen.

Toisen opettajan lyhytaikainenkin poissaolo tuottaa ongelmia. Myös välituntivalvonta on helpompi järjestää. Lapset pääsisivät nauttimaan Linjamäen koulun ihanasta leikkipihasta nykyistä enemmän, kun välitunnit pystyttäisiin järjestämään ilman kaksoistunteja.

Peruskorjaus paransi liikuntamahdollisuuksia, siirto vähensi niitä

Neliluokkaisuutta on käytännössä puoltanut vain liikuntatilojen puute. Peruskorjauksessa suurin luokkatila muokattiin liikuntaan sopivaksi hankkimalla voimisteluvälineet ja laittamalla lattiapinnat kuntoon. Myös läheisen Linjalan pienviljelijäyhdistyksen talon lattia on uudistettu ja joukkuepelit pelataan siellä.

Toinen liikuntaan liittyvä seikka on Tuusulan koulujen välisiin turnauksiin osallistuminen. Käytännössä on jo nähty, että Linjamäen koulu ei voi osallistua kaikkiin turnauksiin, koska minimimäärää osallistujia ei ole. Jos joukkue saadaankin kokoon, innostunut mutta vähävoimainen joukkue päätyy aina viimeisille sijoille, koska muilla kouluilla on joukkueessa isompia oppilaita. Ruukin 5-6-yhdysluokalta on saatu täydennystä joukkueeseen, mutta se ei voi olla kestävä käytäntö.

Linjamäelle on ollut tyypillistä isojen ja pienten oppilaiden hyvä yhteishenki. Isotkin lapset leikkivät pienempien kanssa pihametsän majanrakennustyömailla ja pallonpotkintaan osallistuvat kaikenikäiset yhdessä.

Viides luokka hankala siirtymisaika

Siirtyminen neljännen luokan jälkeen Ruukkiin on lapsille ylimääräinen nivelkohta, jonka jälkeen on taas kahden vuoden päästä odottamassa siirtyminen yläkouluun.

Vanhat kokemukset Linjamäen oppilaiden ripottelusta muille 5-luokille ovat olleet huonoja. Linjamäen oppilaat tulevat uutena, noin 5 oppilaan ryhmänä vakiintuneisiin luokkayhteisöihin, jolloin sopeutuminen voi olla puolin ja toisin vaikeaa. Vanhan kokemuksen mukaan linjamäkeläiset jäävät helposti erilliseksi ryhmäksi, joka pikemminkin liittoutuu rinnakkaisluokan linjamäkeläisten kanssa ja joka voi olla opettajallekin vaikea saada hallintaan.

Toivomme, että lautakunta ja valtuusto käsittelisivät esityksemme siten, että luokkien siirto Linjamäkeen onnistuisi jo lukuvuoden 2009 alusta.


Käsittelyvaiheet

10.02.2009: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
22.04.2009 § 27: Kasvatus- ja koulutuslautakunta. Aloite käsitelty.

Vastaus

Esittelijä totesi, että ko. asia ei kuulu kunnanhallituksen eikä valtuuston toimivaltaan joten aloitetta ei viedä kunnanhallituksen eikä valtuuston käsiteltäväksi. Kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja päättää koulujen tilojen käytöstä, opetuspäällikkö päättää koulujen ryhmäkoot ja rehtori päättää ryhmien sijoittelusta.

Linjamäen koulun 5-6 luokan oppilaat siirtyvät omana ryhmään Ruukin kouluun syksyllä 2009. Kellokosken alueen koulujen esiopetusryhmät sijoitetaan siten, että yksi ryhmä aloittaa Ruukin koulussa ja yksi Linjamäen koulussa. Kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja Esa Ukkola on 22.4.2009 neuvotellut asiasta Ruukin ja Linjamäen koulun rehtorin Janne Mäkisen kanssa ja hän puoltaa asiaa.

Keskustelun kuluessa jäsen Mikkola teki muutosehdotuksen, jossa esitettiin 5-6-luokkalaisten opiskelua Linjamäen koulussa. Jäsenet Ahonen ja Alanko kannattivat muutosehdotusta. Muutosehdotuksen osalta esittelijä totesi, että muutosehdotus ei kuulu lautakunnan toimivaltaan.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja katsoo aloitteen tulleen käsitellyksi. Jäsenet Ahonen, Alanko, Mikkola ja Winqvist jättivät asiasta eriävän mielipiteen. Selvitys on luettavissa oheisesta linkistä.

Päätös

Päivitetty: 14.06.2010

« Takaisin