Lymfaödeemapotilaille mahdollisuus lymfaterapiaan

Aloite tehty:
10.10.2011
Aloitteen tekijä:
Kuusisto Merja ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa. Rintasyövän leikkaushoidon jälkeen on tavallista, että potilaan imunestekierto häiriintyy. Oireina voi olla yläraajan turvotus, eli lymfaödeema, ja siitä aiheutuva kipu. Turvotusta ja kipua esiintyy yleensä kädessä, rinnassa tai kyljessä. Sairautta on mahdollista hoitaa omatoimisesti esimerkiksi liikehoidolla sekä tukikäsineen tai -hihan avulla. Valitettavasti itsehoito ei yksinään riitä, vaan kivun ja turvotuksen hoitoon tarvitaan myös manuaalista lymfahoitoa, jonka avulla käteen kertynyt valkuaisainepitoinen neste kulkeutuu pois ja turvotus ja kipu hellittävät.

Lymfaödeema voi jäädä elinikäiseksi sairaudeksi ja pahimmillaan invalidisoida raajan. Ihon rikkoutumisen seurauksena potilaalle voi aiheutua lymfaödeeman lisäsairautena myös ruusu. Ruusun hoito on pitkällistä ja sairaalahoito kallista.

Lymfaterapian avulla ylläpidetään ihmisen itsenäistä toimintakykyä. Terapiaa antaa Suomessa viitisensataa terveydenhuollon koulutuksen saanutta lymfaterapeuttia. Tällä hetkellä lymfaödeemaa sairastavat henkilöt ovat hyvin eriarvoisessa asemassa eri puolilla Suomea.

Tuusulan kunnan fysioterapiassa ei tällä hetkellä ole saatavilla lymfaterapeutin palveluita. Myöskään sairauden lääkinnälliseen kuntoutukseen ei Tuusulassa ole osoitettu riittäviä määrärahoja, jotta lymfaödeemaa sairastavat ihmiset olisivat saaneet lähetteen Tuusulan kunnalta lymfaterapeutin antamaan lymfahoitoon.

Esitämme, että Tuusulan kunnan terveystoimessa ryhdytään toimiin, jotta lymfaödeemaa sairastavat potilaat saisivat tarvitsemansa hoidon.

Esitämme, että lymfaödeemapotilaat saisivat lähetteen lääkinnälliseen kuntoutukseen tai vaihtoehtoisesti saisivat kyseisen palvelun Tuusulan kunnan fysioterapiasta. Riittävät määrärahat esitetään sisällytettäviksi jo vuoden 2012 budjettiin.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 10.10.2011 § 116: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi.
Johtoryhmä 11.10.2011: Sosiaali- ja terveystoimen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 17.10.2011 § 439: Palautettiin uudelleen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 7.11.2011 § 492: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 12.12.2011 § 156: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan terveyspalveluiden kuntoutustoiminta koostuu apuvälinepalveluista, lääkinnällisestä kuntoutuksesta, fysioterapiasta ja toimintaterapiasta. Tämän kokonaisuuden toimivuudesta on vastuussa fysio- ja toimintaterapiaosaston henkilökunta sekä lääkinnällisen kuntoutuksen työryhmä.

Fysioterapian vastaanottotoimipisteitä ja apuvälinelainauspisteitä on Hyrylässä, Jokelassa ja Kellokoskella sekä arviointi- ja lyhyitä terapiajaksokäyntejä tehdään myös asiakkaiden kotiin. Palveluja tuotetaan näiden lisäksi kotihoitoon, terveyskeskussairaalaan, päiväsairaalaan, neuvola- ja kouluterveydenhuoltoon, Tuuskotoon sekä yhteistyötä tehdään mm erikoissairaanhoidon, liikuntatoimen ja sosiaalipalvelujen ja koti- ja laitoshoidon kanssa esim. asunnon muutostöiden tarvearvioita.

Jokaisella terapeutilla on eri työpisteiden lisäksi oma osaamisalueensa, johon työntekijä tarvitsee ajanmukaista koulutusta. Tällaisia fysioterapeuttien erityisosaamisalueita ovat mm. tuki- ja liikuntaelimistön, neurologisten sairauksien, traumojen ja leikkausten jälkitilojen, lasten ja vanhusten fysioterapia sekä inkontinenssiterapia. Yhdelläkään fysioterapeutilla ei ole keskenään samanlaista tulostoimenkuvaa, eikä kenenkään tehtäväaluetta voida kasvattaa leikkaamalla rajusti toimintoja. Vuonna 2012 avovastaanottoa tekevät fysioterapeutit ovat sitoutuneet laajentamaan lähetteetöntä akuuttivastaanottoa liittyen Tuusulan vastaanottomallin kehittämiseen. Tähän toimintaan on koulutus parhaillaan käynnissä.

Edellä mainitut palvelukokonaisuudet kohdistuvat volyymiltaan suuriin asiakasryhmiin ja kansantauteihin ja siten tehokkuus ja taloudellinen hyöty ovat suurimmillaan. Kunnan kuntoutuksen toimintamallit ovat suunnitelmallisen kehittämistyön tulosta. Kuntoutusyksikön toimintafilosofia perustuu ammattitaitoiseen potilaan tutkimiseen sekä ohjaamiseen omatoimisuuteen kansallisiin käypähoitosuosituksiin nojautuen. Yksikön toimintaa arvioidaan kokonaisuutena, ei yksittäisten toimenpiteitten, työntekijöiden tai asiakkaiden lähtökohdista.

Rintasyöpäleikkauksen jälkeinen lymfaterapia kohdistuu marginaaliseen potilasryhmään, joka vaatii hoitavalta henkilöltä perehtyneisyyttä erityistarpeisiin. Lymfaterapia on erittäin työntekijäkeskeinen terapiamuoto ja se vie runsaasti työaikaa. 25 lymfaterapiapotilaan hoitaminen vie noin puoli henkilötyövuotta koulutuksineen.

Jos halutaan, että omana toimintana toteutettu lymfaterapia aloitetaan nykyresurssilla vuonna 2012, on muuta toimintaa ajettava alas ja tällä hetkellä se tarkoittaa yhden fysioterapeutin työpanoksen siirtämistä pois Tuuskodosta. Muista toimipisteistä/toiminnoista ei voida vähentää fysioterapiatoiminnan kokonaan vaarantumatta, tai joidenkin potilasryhmien jäämättä vaille fysioterapiaa. Lisäksi tarvitaan palvelujen supistamista kahden kuukauden ajaksi kouluttautumisen vuoksi tai sijaismäärärahalisäys 16.000 euroa (kaksi työntekijää/neljä kuukautta) sekä 4000 euron lisäkoulutusmääräraha vuodelle 2012. Vaihtoehdon valinnan seurauksena on palvelujen supistaminen vanhustenhuollossa ja 20.000 euron kustannukset.

Jos halutaan, että lymfaterapia aloitetaan Tuusulassa omana toimintana supistamatta palveluja vanhustenhuollon asiakkailta, edellyttää se yhden uuden fysioterapeutin tehtävän (45.000 euroa vuodessa) perustamista henkilöstösuunnitelmaan 2012. Tällöin uudelle työntekijälle laaditaan tulostoimenkuvaan lymfaterapian osaamisalue ja valmistaudutaan uuden toiminnan aloittamiseen kuntoutusyksikössä. Lisäksi varataan korvamerkitty lisäkoulutusmääräraha (4000 euroa) ja sijaismääräraha (16.000 euroa/kaksi työntekijää/ neljä kuukautta) kahden fysioterapeutin kouluttamiseksi lymfaterapeuteiksi. Kustannukset ovat yhteensä 65.000 euroa.

Kaikkien fysioterapeuttien kouluttaminen lymfaterapeuteiksi on ylimitoitettu toimenpide, ja se vie resurssit muusta kehittämisestä sekä irrottaa laskennallisesti yhden henkilötyövuoden panoksen työnteosta. Kahdella lymfaterapiaa taitavalla terapeutilla voidaan turvata palvelun sujuvuus eri tilanteissa.

Edellä kuvattujen vaihtoehtojen seurausten ja kustannusvaikutusten perusteella 25 lymfaterapiapotilaan hoitaminen ostopalveluna toteutettuna vaikuttaa edelleen suositeltavalta ratkaisulta. Se on kustannuksiltaan 25 lymfapotilaan osalta seuraava: 10 kerran sarjahoito (kerran vuodessa/potilas) on noin 13.750 - 23.750 euroa ja 15 kerran sarjahoito (kerran vuodessa/potilas) on noin 20.625 - 35.625 euroa. Lymfaterapian laajentaminen edellyttää määrärahalisäystä talousarvioon. Lymfaterapiapalvelut ostetaan maksusitoumuksilla Tuusulan ympäristön lukuisilta asiaan perehtyneiltä lymfaterapeuteilta lääkinnällisenä kuntoutuksena talousarvion puitteissa. Tuusulan ympäristössä (sektorilla Järvenpää, Kerava, Hyvinkää, Tikkurila, Korso, Sipoo) toimii yli 20 ammatinharjoittajaa / laitosta, jotka tarjoavat lymfaterapiapalveluita.

Päätös

Päivitetty: 27.12.2011

« Takaisin