Västerskogin alueen asumisviihtyisyyden säilyttäminen

Aloite tehty:
12.12.2011
Aloitteen tekijä:
Ruotsinkylän kyläyhdistys ry ja Myllykylän omakotiyhdistys ry / Lindberg Arto
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Allekirjoittaneiden yhdistysten edustamien asukkaiden määrä on n 1700. Heistä n 500 asuu Västerskogiin ajatellun louhimopaikan vaikutusalueella.

Tuusulan kriittisiin menestystekijöihin kuuluu: "Laadukas ja monipuolinen asuminen". Tuusulan visiossa 2020 mainitaan: "Tuusula on hallitusti kasvava ja viihtyisä perheitä tukeva ja turvallinen kunta.”

Västerskogin hankkeen perusteella olemme sitä mieltä, että näitä valtuuston hyväksymiä tavoitteita ei ole pyritty noudattamaan.

Kun huomioidaan vielä

- ettei hanke ole tarpeellinen kiviainesten tuottamisen kannalta. Olemassa oleva Seepsulan kiviainesasemalla on louhittavaa vielä muutamaksi kymmeneksi vuodeksi ja jälkikäytössä sinne perustettaisiin maanläjityspaikka, joten läjityspaikan tarvetta ei ole. Kun Kehä IV saadaan työn alle, niin sielläkin on merkittävästi louhittavaa. Ruotsinkylän Kyläyhdistys on tehnyt myös kirjallisen ehdotuksen Kehä IV:n pohjoispuolelle tehtävästä lä-jityspaikasta

- ettei kunta ole selvittänyt edes mikä olisi kunnan saama rahallinen hyöty. Tämä tuli esille 2/11-11 pidetyssä ELY-tilaisuudessa. Hankkeen suunnittelussa ja vertailuissa tämä pitäisi laittaa vaakakuppiin

- tämähän oli peruste kunnan käyttäessä etuosto-oikeuttaan alueen hankinnassa

- ettei Västerskogin aluetta voi hyödyntää louhintaan kuin pienessä määrin. Alueella on lukuisia louhintaa rajoittavia tekijöitä. Näistä mainittakoon voimalinja, historiallinen tie ja tarvittava suojavyöhyke (500 m) Myllykylän suuntaan.

Edellä olevaan viitaten esitämme, että valtuusto huomio hyväksymänsä vision mukaisesti asukkaiden asumisviihtyvyyden säilymisen ja lakkauttaa valtuutettu Aarno Järvisen aloitteen käsittelyn Västerskogin alueen louhimiseksi.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 12.12.2011 § 173: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 9.1.2012 § 14: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 31.1.2012 § 24: Aloite käsitelty

Vastaus

Ruotsinkylän kyläyhdistys ja Myllykylän Omakotiyhdistys ovat tehneet aloitteen 12.12.2011, jossa esitetään, että valtuusto lakkauttaa valtuutettu Aarno Järvisen esittämän aloitteen käsittelyn Västergårdin alueen louhimi-seksi.

Valtuutetut Aarno Järvinen, Ritva Hyypijev ja Päivö Kuusisto olivat tehneet 13.9.2010 seuraavan luottamushenkilöaloitteen:

”Tuusulan kunnan omistuksessa olevalla Senkkerinmäen tilalla on ilmeisesti merkittävät kiviainesvarat, jotka voitaisiin hyödyntää myymällä kiviaineksen otto- ja murskausoikeudet huutokaupalla eniten tarjoavalle, jolloin itse maa-pohja jäisi toiminnan loppumisen jälkeen edelleen kunnan omistukseen. Esi-tämme em. asian valmistelun käynnistämistä.”

Aloite lähetettiin kuntakehitysryhmän valmisteltavaksi. Aloitteen johdosta kuntakehitysryhmä antoi kunnanhallitukselle 26.9.2011 seuraavan selvityk-sen:

”Ympäristövaikutusten arviointia koskeva menettely on käynnistynyt kunnan omistamalla 23 ha:n suuruisella Västerskogin tilalla. Menettelyssä arvioidaan maa- ja kiviainesten otto alueelta, maanläjitysalueen rakentaminen ja mahdollinen asfalttiaseman rakentaminen, kun ajatuksena on alueen jälki-käyttö työpaikkatoimintoihin. Ensimmäisessä vaiheessa laaditaan YVA-ohjelma ja sen jälkeen varsinainen YVA-selostus. Työssä konsulttina toimii FCG, ja työn on tarkoitus valmistua huhti/toukokuussa 2012. YVA-menettelyn jälkeen voidaan käynnistää toimet otto- ja murskausoikeuksien myymiseksi.”

Kunnanhallitus päätti 26.9.2011 § 4040 merkitä tiedoksi edellä mainitun selvityksen ja katsoa aloitteen tulleen käsitellyksi.

Kunnanhallitukselle tehdyn selvityksen mukaisesti Västerskogin tilasta on aloitettu YVA-lain mukainen prosessi, jossa arvioidaan ympäristövaikutuk-set, jos alueella oleva kiviaines louhittaisiin ja tämän jälkeen alueelle perus-tettaisiin ylijäämämaiden läjitysalue, asfalttitehdas tai alue jäisi muuhun teol-lisuuskäyttöön. Lisäksi arvioidaan ns. nollavaihtoehto eli hanketta ei toteute-ta. Ylijäämämaiden käsittelyalueelle Tuusulan kunnassa on tosiasiallinen tarve Kulomäen läjitysalueen sulkeuduttua. Samoin väistötilan tarve Sam-monmäellä ja Kulomäen työpaikka-alueella oleville asfalttiasemille on tosi-asiallinen. Kiviaineksen louhinta ei ole kunnan tehtävä, mutta elinkeinotoi-mintojen edistäminen on, jota Västerskogin YVA:kin omalta osaltaan palve-lee. Meneillään olevassa YVA:ssa tarkastellaan, millä ympäristöllisillä edel-lytyksillä em. toimintoja alueelle voitaisiin sijoittaa. YVA-menettely ei ole päätöksentekoprosessi, vaan se tuottaa tietoa päätöksen tekoa varten. Tästä syystä jo aloitettu YVA-menettely on syytä saattaa loppuun. Päätökset hankkeen toteuttamisen kannattavuudesta niin taloudellisessa kuin ympäristölli-sessä mielessä tehdään luottamuselimissä myöhemmin. Mitään päätöksiä hankkeen toteuttamisesta ei ole vielä tehty vaan nyt on meneillään vasta tie-donkeruuvaihe. Taloudellisten vaikutusten arviointi ei kuulu YVA-menettelyyn vaan ne arvioidaan erilisissä hankesuunnitelmissa.

Päätös

Päivitetty: 22.02.2012

« Takaisin